Најави за акции кои следат

15 – 17 фебруари 2019 БАНСКО (планинарење, скијање)

ПРОГРАМА: 15 фебруари 2019 (петок) – Во 06ч поаѓање од ж.станица – паркинг пред Пошта. Пристигање во Банско, сместување во хотел ВИХРЕН (хотел со 3 ѕвезди, во централното градско подрачје, на 400м од жичарата). Сместување во соби со 2 или 3 кревети. Скијачите може да скијаат (полудневен билет) а за планинарите пешачење до Бандеришка пољана. Ноќевање. 16 фебруари 2019 (сабота) – Доручек и потоа скијачите на скијање. За планинарите: – ГРУПА  А – станување во 5часот, земање ланч пакет и со минибус  превоз до ШИЛИГАРНИК 1820м. Од таму по ски патеката искачување кон врвот ТОДОРКА  2746м. Враќање по истата патека и околу 16ч враќање во хотелот. За искачување потребна е опрема. – ГРУПА  Б – пешачење по ски патеката под жичарата (има околу 9км до крајот на жичарата). – ГРУПА  В  –  Доколку некој сака може да се бања во затворен базен во некој од хотелите. Навечер заедничко дружење. Ноќевање. 17 фебруари 2019 (недела) – Доручек. Скијачите на скијање. Останатите можеме да посетиме базен со топла минерална вода во село Бања или село Добриниште. Во 16часот заминување за Скопје. ЦЕНА – 75 евра (за превоз, 2 ноќевања со доручек и осигурување). ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ – пасош, планинарска книшка со маркица за 2019 година, патничко осигурување. ПОТРЕБНА ОПРЕМА ЗА ПЛАНИНАРЕЊЕ – зимска планинарска опрема за високогорско искачување: пл.кондури, штеки, дерези, цепин, челна лампа. За капење  во базен купачи гаки / костум за капење. НАПОМЕНА – секој учесник во акцијата учествува на сопствена одговорност. Учесниците се должни да ги почитуваат наредбите и советите на водичот. Во зависност од временските и снежните услови водичот одлучува за можноста за искачување до врвот Тодорка. ПРИЈАВУВАЊЕ ... read more

23 – 27 мај 2019 ТАРА – ПЛАНИНАРЕЊЕ и РАФТИНГ

ПЛАНИНАРЕЊЕ и РАФТИНГ (врв Маглиќ, Зеленгора, Вишеград, Мокра гора, Златибор). Рафтингот е јако адреналинско доживување. Неможе да се раскаже, треба да се доживее! ПРОГРАМА: 23 мај 2019 (четврток) – Во 22ч поаѓање од ж.станица – паркинг пред Пошта. Ноќно возење Скопје – Призрен – Скадар – Подгорица со попатни потребни паузи. 24 мај 2019 (петок) – Околу 7ч пристигање во Подгорица. Пауза за доручек и кафе и краток разглед на центарот и соборниот храм на Христовото воскресение.     Потоа продолжување на патот до манастирот Острог. Посета на манастирот. Околу 15ч пристигање во кампот “3 воденици” на река Тара. Ручек и сместување во етно-дрвени куќички. Во кампот има убав санитарен чвор и убав покриен ресторан. Храната е одлична!  Попладневен одмор. Вечера. Ноќевање. Преубави специјалитети! Преобилно! 25 мај 2019 (сабота) – Доручек. Потоа припрема за рафтинг. Околу 11ч поаѓање узводно покрај река Тара до местото за почеток на рафтингот. Околу 12ч почеток на спуштањето по Тара.   Околу 15.30ч завршување на рафтингот, туширање и ручек. Попладневен одмор. Вечера и заедничко дружење покрај оган.Ноќевање. 26 мај 2019 (недела) – Зависно од временските услови:  ПЛАН  А – во 5ч. поаѓање кон националниот парк Сутјеска и искачување на врвот Маглиќ 2386м. Турата е средно тешка, се пешачи околу 6 часа. Должина на патеката околу 12км. Тоа е извонредно убава природа, извонредно убава пешачка тура. Маглиќ е најубавиот врв на кој сум се искачил! Спуштањето од врвот води преку прекрасното Трновачко езеро и потоа до местото каде што не чекаат комбињата. Во попладневните часови пристигање во Кампот. Вечера и заедничко дружење. Ноќевање. ПЛАН  Б – Во 6ч. поаѓање за Зеленгора. Тоа е една од... read more

АЛПИ 2019, Триглав, Гран Парадисо и Монте Роса

ПРОГРАМА 26.07.2019 (Петок) Поаѓање 00:30ч. Поаѓање во раните утрински часови, патување преку Белград, Загреб, Љубљана (со попатни паузи) и пристигнување во Мојстрана во попладневните часови17:00ч. Сместување во подножјето на Триглав во Аљажева куќа (планинарски дом), ноќевање. 27.07.2019 (Сабота) Станување утрото во 06:00ч., доручек, подготовки и тргнување кон Кредарица во 07:00ч. Предвидено е искачување по патеката Праг (via ferrata) 11:00ч., сместување во Кредарица, мала пауза до 12:00ч. и искачување на Триглав (2864 мнв.) околу 14:00ч. Симнување до Кредарица16:00ч. Ноќевање. 28.07.2019 (Недела) Станување во 05:00ч. доручек, пакување и тргнување во 06:00ч. кон Аљажева куќа. Пристигнување во 09:30ч. во Аљажева куќа, пакување и тргнување во 10:00ч. кон Pont (Гран Парадисо национален парк). Пристигнување во Pont во 18:00ч. Сместување во шатори/бунгалови. Ноќевање 29.07.2019 (Понеделник) Станување во 07:00ч. доручек, пакување на опремата. Поаѓање во 09:00ч. кон Vittorio EmanueleII Hut. Пристигнување во 12:00ч. во домот сместување прошетка (аклиматизација) и ноќевање. 30.07.2019 (Вторник) Станување во утринските часови 02.00ч. доручек, подготовки и поаѓање во 03:00ч кон врв (4061 мнв.). Предвидено искачување на врв е 12:00ч. мала пауза фотографирање на групата и симнување кон Vittorio Emanuele II Hut, мала пауза и продолжување со симнувањето до Pont, пристигнување до 19:00ч. Ноќевање. 31.08.2019 (Среда) Станување во 06:00ч. доручек, препакување на опремата и поаѓање во 08:00ч. кон Staffal, по извозени 150км. Предвидено е пристигнување во 11:00ч. вадење на карти за жичара и поаѓање кон Punta Indren, пристигнување во 12:00ч. и искачување до Capanna Gnifetti или домот Mantova (каде ќе успееме да направиме резервација) Сместување и ноќевање. 01.08.2019 (Четврток) Станување во 04:00ч. доручек, подготовки и  тргнување по патеката во 05:00ч. Предвидено е искачување на Zumstainspitze (4563 мнв.) околу 11:00ч., мала пауза од... read more

Извештаи од изминати акции

12-13.01.2019 Зимски камп на Церипашина

12-13.01.2019 Зимски камп на Церипашина

  ПСД МАКПЕТРОЛ во рамките на клупските активности за 2019 година организира зимски камп на Церипашина. ПРОГРАМА: САБОТА – 12.01.2019 – Поаѓање на 12 Јануари, Сабота во 07:00 часот од бензинската на Макпетрол во Ѓорче Петров – на излез од Скопје – Пристигнување на паркингот на Попова Шапка околу 08 часот, пакување на опрема и поаѓање кон куќарката на Церипашина. – Искачувањето започнува од паркингот на Попова Шапка и се одвива по скијачката патека Церипашина под црвените столбови, со кратки попатни паузи поради тешките ранци. По пристигнување кај куќарката планиран е мал одмор и поставување на кампот. Под поставување на камп се подразбира групно копање на дупки за поставување на шатори, градење на сигурносни заштитни бедеми од снег околу шаторите и правење биваци во снег. Во зависност од временските услови и времето за кое ќе се подигне кампот може да се направи и прошетка до Антени. Планирано е дружење во куќарката и ноќевање во шатори и биваци. НЕДЕЛА: Будење во 6:00, пакување на кампот до 7:15 и во 7:30 симнување на групата кон ски центарот Попова Шапка каде учесниците ќе земат учество на зимската школа во организација на ПСД МАКПЕТРОЛ. По завршување на зимската школа се враќаме за Скопје во попладневните часови. Задолжителна опрема: шатор зимска вреќа, бивак вреќа, цепин, дерези, планиинарски стапчиња, по една лопата на еден шатор, најлон кеси (Веро, Тинекс… 10-тина за еден шатор), подметач, свеќи, челна лампа, горилник и сад за топење снег/чај/супа, топла водонепропусна облека и обувки за зимски услови, компас и гпс Тежина: Акцијата е многу тешка ВОДАЧИ НА АКЦИЈАТА: Петар Герасимов Елена Петковска Христифор Саракинов Пријавување кај Петар Герасимов тел. 070 330... read more
Зимско искачување на МУСАЛА 19-20.01.2019

Зимско искачување на МУСАЛА 19-20.01.2019

ПСД МАКПЕТРОЛ во рамките на клупските активности за 2019 година организира искачување на врвот Мусала 2924мнв. највисокиот врв на Балканот. Акцијата ќе биде лимитирана на 12 учесници ПРОГРАМА: САБОТА – 19.01.2019 – Поаѓање на 19 Јануари, Сабота во 03:00 часот од Железничка станица – Скопје – Пристигнување во Боровец во 08:30 по локално време (Бугариjа е еден час понапред од нас) – Искачувањето започнува од Боровец, предвидено групата да се движи по скијачката патека која води низ боровата шума, се до жичарата под хижа Јастребец, оттаму се оди кон хижа Мусала и по кратка пауза групата се упатува кон заслон Еверест каде е планирано и преноќување. НЕДЕЛА – 20.01.2019 Во раните утрински часови (времето за поаѓање ќе се договори претходната вечер) планирано е искачување на врвот Мусала 2924мнв,мал одмор во метеролошката станица за чај и спуштање на групата во заслон Еверест. Одмор, доручек, пакување на опремата и спуштање кон Боровец. Пакување во коли и пат под нозе до Сапарева бања место предвидено за релаксација по искачувањето. Враќање во Скопје во вечерните часови. -Во заслон Еверест нема храна, си носиме вечера и доручек во ранци. *** Доколку групата е компактна и составена само од искусни планинари можно е да се изведе ноќно искачување, па на врвот да се чека изгрејсонце – но сето тоа зависи и од временските услови и спремноста на групата*** – Искачувањето од Боровец до заслон Еверест изнесува 4-4:30 часа во зависност од временските услови. – Се искачува нешто повеќе од 1300 мнв. – Должина од 11км(Боровец-заслон Еверест) и 1км(заслон Еверест-врв Мусала) НАПОМЕНА: Ноќевање во заслон Еверест изнесува 16 лева или 8 евра (секој сам си плаќа)... read more
Родители и деца во легендата за чичко Спиро

Родители и деца во легендата за чичко Спиро

После Скорогримовата прва акција од месечниот серијал на ПСД Макпетрол со име Родители и деца на Водно и Потрагата по скриеното богатсво на Матка, погледнавме на север, кон Скопска Црна Гора. Концептот беше прекрасна човечка приказна за еден чичко Спиро, кој сам изградил примитивно засолниште, кое подоцна прераснува во Спирова колиба со помош на членството на ПК Скопска Црна Гора. Приказана за планинар кој помогнал да се маркираат скоро сите патеки на истоимената планина со највисок врв Рамно од 1651м, кој оставил зад себе суштина по која ќе чекорат следните генерации. Е па следните генерации денес чекореа. Чекореа по патеките кои чичко Спиро ги тапкал, кои помогнал да се маркираат, до колибата која го носи неговото име. Секогаш отворено засолниште на Скопска. Во време и невреме. Но денес оние 20тина храбри деца со своите уште похрабри родители, кои дојдоа на акцијата, спремни да му пркосат на нестабилното време, не ја слушнаа приказната. Првичниот концептот скоро секогаш се менува на планина, но затоа и одиме на планина. Да не изненади повторно и повторно. Како денешниот прв снег. Како денешните снежни топки и брканици. Како мокрите вратчиња каде што завршија снежните топки. Како црвените обравчиња од студеното и остро време. Како стоплените рачиња од претоплото чајче на Спирова. Како препотените главчиња од неизвадените капчиња во стоплената Спирова. Како мокрите чорапчиња од понекое ниско патиче наместо високо. Како смеата и радоста додека чекоревме позади новата генерација за која чичко Спиро оставил колиба позади себе. И за таа по неа. И по неа, и по неа, и по неа…нови генерации кои ќе не изненадат одново и одново. Кои ќе не надминат во секој... read more