Програма на акции за 2019 година

Jануари

Датум Aкција Водач Статус Бр.уч.
5-7 Титов Врв и Мал Турчин (Шар Планина – зимски камп) П.Г.
12-13 Зимско училиште Г.Н.
19-20 Мусала (Рила) Х.С.
18-21 Боровец – Бугарија (скијање и планинарење) Н.Д.
26-27 Банско – Бугарија (скијање и планинарење) Н.Д.
26-27 Љуботен од Косово (Шар Планина) Г.Н.

Февруари

 

Датум Aкција Водач Статус Бр.уч.
2-3 Пирибег од Брезовица (Шар Планина) Н.Д. и Д.Т.
2-3 Зимско училиште Г.Н.
9-10 Копаоник – скијање и планинарење Н.Д.
9-10 Кобилица (Шар Планина) П.Г.
15-17 Банско (Пирин) Н.Д.
15-17 Сандакташ (Бистра) Г.Н.
23-24 Церипашина Вертикал – трчање и Син Врв – планинарење (Шар Планина) И.Ј. и Х.С.

 

Март

 

Датум Aкција Водач Статус Бр.уч.
2-3 Здравец (Скопска Црна Гора) Д.Т.
9-10 Миџор (Стара Планина) Н.Д.
9-10 Веливар (Дешат) П.Г.
16-17 Боровец (Рила) Н.Д.
16-17 Бистрички Врв од Косово (Шар Планина) Г.Н.
23-24 Пирибег (Шар Планина) Х.С.
23-24 Водно-Матка маратон и планинарење (Водно) И.Ј.
23-24 Царев Врв (Осогово) Ј.С.
30-31 Кадиица и Лута (Бабуна) В.Г. одржана 6

 

Април

 

Датум Aкција Водач Статус Бр.уч.
6-7 Солунска Глава (Јакупица) Н.Д.
6-7 Лисец (Плачковица) Ј.С.
6-7 Пржар (Скопска Врна Гора) Д.Т.
13-14 Доброшки Врв, Езерски Врв (Шар Планина) Х.С.
13-14 Рила Г.Н.
20-21 Карбула (Бистра) В.Г. и Ј.С. одржана 16
25.4-14.5 Мера Пик (Непал) Г.Н.
26-29 Чешка Н.Д.
26-29 Лисец (Илинска Планина) Д.Т.

Мај

 

Датум Aкција Водач Статус Бр.уч.
1 Вртоп (Шар Планина) Д.Т.
4-5 Голем Рид (Стогово) Х.С. и Ј.С.
11-12 Мароко Н.Д.
11-12 Свртен Камен (Кораб) В.Г. одложена
(новопаднат снег)
и одржана во јуни
10
18-19 Двете Уши (Кожуф) Љ.М.
24-26 Рафтинг на Тара Н.Д.

 

Јуни

Датум Aкција Водач Статус Бр.уч.
1-2 По трасата на гасоводот клупска акција
1-4 Атос – Грција Г.Н.
8-9 Студенчица, Бистра и Лопушник (Бистра) В.Г. откажана
8-9 Пелистер преку камењарот Неолица (Баба) Е.П.
13-16 Ловќен и кањонинг – Црна Гора Г.Н.
16 Длабока Река и околни врвови (Кораб) П.Г., Е.П. и В.Г. одржана 67
22-23 Кајмакчалан камп од македонска стана (Ниџе) Е.П.
29-30 Олимп – Грција Н.Д.
29-30 Лаваредо трка (Доломити) И.Ј.

Јули

Датум Aкција Водач Статус Бр.уч.
1-7 Ферати на Доломитите Г.Н.
6 Мала Корапска Врата (Кораб) В.Г. одржана 8
13-14 Корзика Н.Д.
13-14 Љуботен ноќно (Шар Планина) Х.С.
20-21 Проклетије Г.Н.
20-21 Олимп камп П.Г. и Е.П.
26.7-4.8 Via Ferrata авантура на Јулијски Алпи, Тиролски Алпи и Доломити Х.С. и Ј.А.
26.7-4.8 Триглав, Гран Парадисо, Монте Роса П.Г и Е.П.

Август

 

Датум Aкција Водач Статус Бр.уч.
2-4 Дурмитор и кањонинг – Црна Гора Г.Н.
2-4 Ботев Врв (Стара Планина) Н.Д.
10-11 Бегови Вирови (Јакупица) Е.П.
17-18 Солунска Глава-Водно (Јакупица, Караџица) Х.С.
23.8-1.9 Корчула – Хрватска Н.Д.
24-31 Петте највисоки врвови на Јулијски Алпи Г.Н.

 

Септември

Датум Aкција Водач Статус Бр.уч.
7-9 Пирин трекинг П.Г. и Х.С.
7-9 Бориславец Е.П.
7-10 Атос – Грција Г.Н.
21 Стрижек, Подгоречко Езеро (Јабланица) В.Г. одржана 10
21-22 Беловишки Водопад Г.Н.
21-22 Крали Марко Треилс И.Ј.
28-29 Олимп Н.Д.
28-29 Добра Вода од Железна Река (Сува Гора) Д.Т.

Октомври

 

Датум Aкција Водач Статус Бр.уч.
5-6 Куртово Ќуле (Кораб) Е.П.
11-13 Кападокија Н.Д.
11-13 Маљовица (Рила) Х.С.
11-13 Комови – Црна Гора Г.Н.
23 Голем Крчин (Дешат) Н.Д.
26-27 Добра Вода од Папрадиште (Сува Гора) Д.Т.

 

Ноември

 

Датум Aкција Водач Статус Бр.уч.
2-3 Меденица и Карбула (Бистра) Г.Н.
9-10 Плат (Шар Планина) Х.С.
16-17 Струмина Треил И.Ј.
30.11-1.12 Љуботен Х.С.

 

Декември

 

Датум Aкција Водач Статус Бр.уч.
7-9 Витоша – Бугарија Н.Д.
14-15 Црн Камен (Скопска Црна Гора) Д.Т.
21-22 Титов Врв (Шар Планина) П.Г.

Акции од типот:

 • Попладневни подговтвителни тренинзи – ќе се одржуваат најмалку еднаш во неделата
 • Детски и младински – ќе се одржуваат најмалку секој втор месец според следнава програма:
  – ЈАНУАРИ: Дувна ветре Будигора. Средно Водно, по Пензионерска патека до врв;
  – ФЕВРУАРИ: Лаење на ѕвезди. Горно Количани – Планинарски дом Китка;
  – МАРТ: Ние, ветерниците. Пантелејмон-Кота;
  АПРИЛ: А која е твојата супермоќ? Матка-Св. Никола Шишевски;
  – МАЈ: Ало амбуланта, куклата кај водопадот ми падна. Беловиште-Беловишки водопад;
  – ЈУНИ: Кај игличките безброј. Попова Шапка по Вргањ – Јелачки Црн Врв;
  – СЕПТЕМВРИ: Паѓаат ѕвезди колку лешници. Бозовце-Долна Лешница;
  – ОКТОМВРИ: Патеката на џуџињата. Пантелејмон-врв на Водно;
  – НОЕМВРИ: Градел Илија манастир. Патека околу с. Мирковци во близина на Св. Илија;
  ДЕКЕМВРИ: Околу наоколу. Патека над Мавровско Езеро;

Водачи :

Иницијали Име и Презиме
Н.Д. Никола Доновски
Г.Н. Горан Николоски
П.Г. Петар Герасимов
С.Х. Стојан Хаџијефтимов
Д.Т. Дарко Трајковски
И.Д. Ирена Диков
Е.П. Елена Петковска
Љ.М. Љубица Матевска
Х.С. Христифор Сараќинов
И.Ј. Игор Јовановски
Ј.С. Јулијана Стојановска
Ј.А. Јовица Апостоловски
Т.И. Тодор Ивановски
В.Г. Велимир Граоркоски