Најави за акции кои следат

Љуботен, 11.11.2018

Опис на акцијата: Поаѓање од кота 1.100 м. над селото Глобочица, Косово – бачила (1.500 м.) – Љуботен (2.498 м.) и враќање по истата патека. Висинска разлика: 1.400 м D+ Вкупна должина на патеката: 17 км. Стартна точка на искачувањето: кота 1.100 м. Опис на патеката: после паркирањето на возилата, се тргнува по широк земјен пат низ шумата до бачилата на 1.500 м каде што се излегува над шумскиот дел. Се пешачи по обележана патека кон врвот, која поминува низ две пострмни секции по цврста камена и тревната патека. Сртот кон врвот Љуботен од косовска страна е поширок од сртот од македонската страна. Враќањето е по истата патека. Напор: напорна планинарска тура, но е предвидена и за рекреативци.  Времетраење на акцијата (вкупно): околу 7 часа  Опрема: Планинарски чевли со цврст ѓон. Планинарски стапчиња, топла облека прилагодена на временските услови Очила за сонце, челна лампа и полн мобилен телефон. Храна: од ранец и потребно е да се носи најмалку 1 литар вода.  Тргнување од: Скопје, од паркингот кај Пошта 2 – Желeжничка Станица – во 6:30 часот. Планинарски водaчи: Горан Николоски и Стојан Хаџијевтимов.  Превоз: организиран и сопствени возила. Лица за контакт:  Горан Николоски – 070/200-506 Љубица Матевска – 071/390-626 Стојан Хаџијевтимов – 078/315-213  Напомени:  Учесниците во акцијата се должни да ги почитуваат насоките на водичите. Во спротивно самите се одговорни за несаканите последици. Водичите имаат право да исклучат учесник/-ци на акцијата на почеток или во текот на акцијата доколку не ги почитуваат објавените насоки, не ја поседуваат соодветната планинарска опрема и не ги почитуваат насоките на водичите. Водичите го заддржуваат правото за прекинување или промена на акцијата во зависност... read more

29.12.2018 – 02.01.2019 БОРОВЕЦ планинарење, скијање, дочек на Нова Година

Дочек на Новата 2019 Година, скијање и искачување на највисокиот врв на Балканот – Мусала 2925м. ПРОГРАМА: сабота,29 декември 2018 Во 6 часот поаѓање од Скопје – паркинг пред Пошта 2 на жел. станица. Пристигање во Самоков и сместување во хотел, во соби со 2 или 3 кревета. По сместувањето: Група А – на полудневно скијање, Група Б – слободно време Ски центарот Боровец располага со 19 ски патеки со вкупна должина од 58км. Има патеки за почетници, за средно спретни скијачи и за професионалци. Инаку ски центарот се состои од три дела – централен ски центар Боровец од 1337м до 1780м, Јастребец од 1340 до 2369м и Маркуџик од 2340 до 2550м. Кај хотел Рила има и ноќно скијање од 17.00 до 22.00 часот.  недела, 30 декември 2018 Група А – скијање Група Б – искачување на Мусала 2925м *можна е промена на планот заради временски услови – станување и поаѓање на искачување од Боровец по ски патеката покрај Мусалинска река до планинарскиот дом Мусала или – возење со жичарата до Јастребец 2369м и потоа пешачење до пл. дом Мусала Краток одмор и потоа искачување до пл. дом Еверест 2700м. По краток одмор завршно искачување до врвот. – враќање по истата патека или со жичарата и превоз до хотелот понеделник, 31 декември Група А – скијање Група Б – слободно време, можност за капење во базенот на хотел Рила (да се понесе костим за капење!) – доаѓање во хотелот и припрема за дочек на Новата 2019 Година – свечена вечера и дружење вторник, 1. јануари 2019 Група А – скијање Група Б – планинарење – пешачење од Боровец... read more

27 јули – 4 август 2019 DAMAVAND 5671m ( Иран )

  Експедиција Damavand, Iran Планинарското спортско друштво Макпетрол  се приклучува кон акцијата на ПСК Балкан од Белград организирана од 26 јули до 4 август 2019 – десетодневна акција во Иран  со цел искачување на највисокиот врв на Иран  ДАМАВАНД 5671м. Дамаванд е изгаснат стратовулкан на масивот Алборз и е највисок врв на Иран и највисок вулкан во Азија. Се наоѓа јужно од Каспиското езеро и стотина километри северно од Техеран. Може да се каже дека Дамаванд е на некој начин света планина на Иранците, како што е Олимп за Грците. Врвот не е технички захтевен но висината и присуството на опасни сумпорни испарувања на врвот бараат сериозни припреми и одлична планинарска кондиција. Заради ова Дамаванд е предизвик и обавезен чекор во планинарската кариера за секој планинар кој се стреми кон големи височини. П Р О Г Р А М А  Н А  А К Ц И Ј А Т А : ден – петок, 26 јули Поаѓање од аеродромот Никола Тесла во попладневните часови. Авионски лет на релација Белград – Истанбул – Техеран. ден – сабота, 27 јули Слетување на Техеранскиот аеродром Имам Хомеини околу 4 часот наутро. Потоа превоз до селото Reina во подножјето на Дамаванд. Сместување во изнајмена куќа. Ноќевање. ден – недела, 28 јули Превоз со теренски возила до Gosfand Sara (3040m). Пешачење до домот Bargah sevom (4200m).  Ранците (до 15кг) се пренесуваат до домот со мазги. ден – понеделник, 29 јули Аклиматизација до 4900м. Враќање во домот. Ноќевање. ден – вторник, 30 јули Поаѓање на завршно искачување во раните утрински часови. Излегување на врв, фотографирање и потоа враќање во домот. Ноќевање. ден – среда, 31... read more

Извештаи од изминати акции

Веливар 2373 мнв. 4 ноември 2018

Веливар 2373 мнв. 4 ноември 2018

Имаше една песна од Бора Чорба „… Дан тмуран, ја мамуран…“, ама овој пат беше… Ден идеален. Терен, еден од поубавите во Македонија. Екипа, позитивно наелектризирана. 52-ца на број, повеќето искусни планинари. Акција „Меѓународна“, од Охрид, Куманово, Гостивар, Кавадарци. Имавме гости и од други планинарски клубови и здруженија (Петрикор, кумановски Козјак, Кораб…). Во 5 ч. тргнавме од Скопје. Нешто пред 7 часот пристигнуваме во с. Жировница од каде почнуваше акцијата, се среќаваме со останатите и, веќе околу 7:30 часот тргнуваме кон зацртаната цел. Уште од селото не води уредно поставена маркација по изгазена патека (претпочитаме секогаш кога сме во можност, да одиме „по газено“) која ја користат селаните за разни потреби. Патеката не води до Валавичарка Река, која се преминува преку дрвен мост. Веднаш откако ќе преминете преку мостот има чешма со питка вода. Продолжуваме по маркирана тесна патека која води низ шумскиот појас се до колскиот пат кој води од Жировница до Бачилата на излезот од шумата на околу 1800 мнв. Тука повторно продолжуваме по тесни патеки по оголен терен (ливади), се до седлото помеѓу Иноска и Високо Брдо, од каде скршнуваме лево кон југ, долж граничната линија помеѓу Македонија и Албанија. Иноска ја заобиколуваме одејќи по изохипса директно во правец на Веливар, кој веќе ни е на дофат. Од тука имаме уште 2 лажни врвови и некои си 300 висински метри за совладување. На врвот се качивме 50 планинари во точно предвиденото време, според програмата. За жал две планинраки моравме да оставиме подолу на седлото да не чекаат поради тоа што немаа доволно сила за искачување на врвот според предвидената динамика на движење. Совет до сите. Простудирајте... read more
КАПАДОКИЈА (5 – 14 октомври 2018)

КАПАДОКИЈА (5 – 14 октомври 2018)

Кападокија е едно од ретките места во светот со природен спој на историјата, природата, храната, авантурите и луѓето. Земја на убавите коњи, според потеклото на името. А, што може да се види и прави во Кападокија? Може да се шета низ Црвената и Розевата долина, низ Долина на љубовта и Долина на гулабите, низ подземни градови и музеи на отворено и покрај илјадници камени форми во вид на столбови и оџаци; може да се посетат стари цркви, да се пешачи низ кањони, да се возите со балони, да трчате ултрамаратони и да возите велосипеди, да јавате, да се возите со квадови, да планинарите … Кападокија (Kapadokya, Cappadocia) е област во Централна Турција, околу градовите Nevşehir, Kayseri, Kırşehir, Aksaray, и Niğde) на 1.600 км од Скопје. По кажувањето на домаќините Сите годишни сезони се погодни за посета на Кападокија, но најогодно е во пролетните и есенските месеци кога температурите се околу 25 степени целзиусови. Најинтересни туристички дестинации во Кападокија се градовите Ürgüp, Göreme, Uçhisar, Avanos и Zelve, долината Ihlara, манастирот Selime, подземните градови во Derinkuyu, Kaymakli, Gaziemir и Ozkonak. Најинтересни живеалишта и пештерски куќи има во Ürgüp, Göreme, Guzelyurt и Uçhisar. Седиментните карпи се формирале од дамнешните вулкани и со текот на времето еродирале во илјадници спектакуларни столбови и „оџаци“. Луѓето во нив изделкале куќи, цркви и манастири. Во околината на Гореме има 30-тина пештерски цркви со живописни фрески по ѕидовите, кои потекнуваат од IX до XI век. Луѓе живееле во внатрешноста на карпите уште за време на Римското, а потоа и во Византиското и Отоманското царство. Денес, во тие карпи има хотели, а над нив летаат огромни балони. Секој ден во 5 часот наутро, додека е темно, во... read more
Извештај за Пелистер 20-21.10.2018

Извештај за Пелистер 20-21.10.2018

Саботно утро 05:30 часот на бензинската пумпа Макпетрол на излез од Скопје се групиравме 13 члена на ПСД МАКПЕТРОЛ со три возила и се упативме кон Битола, по двочасовно возење стигнавме на почетната точка хотелот Молика во Националниот парк Пелистер. Следеше пакување на опремата и во 08:30 се упативме кон врвот Пелистер. Патешествието го започнавме по прекрасната шумска патека која води до поранешниот Планинарски дом Копанки. Мала пауза и продолживме кон чешмата на патот за Јоргов камен, наполнивме вода и се упативме кон видиковецот кој излегува на Камењарот, патека која бара посебна внимателност но пружа посебна возбуда. Времето иако беше облачно и магливо сепак како да се имавме договорено на секоја попатна пауза да се отвара и да не грее сонцето. И така и беше прва пауза врвот Стив 2462м. па врвот Илинден 2548м. и конечно Антени (врвот Пелистер)2601м. Домаќините РДЗ не пречекаа и послужија со топол планински чај и по кратка пауза за јадење и окрепување на групата се упативме кон крајната точка на нашата авантура Планинарскиот дом „Димитар Илиевски – Мурато“ на Големо езеро. Времето за разлика од искачувањето кога имаше облаци и магла сега потполно се отвори и слегувајќи по патеката не грееше сонцето кое даваше посебна енергија и уживање во падините на Баба Планина прекриени со златните есенски бои. Направивме уште една пауза за фотографирање на Малото езеро и се упативме кон домот. Во домот не пречекаа домаќините од ПСК Пелистер кои се погрижија околу наше сместување и ни приготвија прекрасна вечера. Утрото беше очајно времето затворено, магла го прекрила езерото, никаков поглед за уживање и што да се каже освен „ајде да се пакуваме... read more