Следни акции

6 – 9 септември 2019 – Триглав и Мангарт, Јулиски Алпи, Словенија

Опис на акцијата: Искачување на Голем Триглав, највисокиот, и на Мангарт, четвртиот по височина врв на Јулиски Алпи.  Програма Ден 1 – 6 септември, петок 14:00 – поаѓање кон Словенија. Сместување во планинарски дом. Ден 2 – 7 септември, сабота 05:00 – Искачување на Триглав (2.864 м.). Висинска разлика: D+1.850 м. Искачување: 8 ч. Спуштање преку долината Крма. Сместување во планинарски дом. Ден 3 – 8 септември 2019, недела Искачување на Мангарт (2.679 м.). Висинска разлика: D+780 м. Искачување: 3 ч. Сместување во планинарски дом. Ден 4 – 9 септември, понеделник 07:00 – Љубљана. Пат кон Скопје.  Стартна точка на искачувањето: Аљажев дом, 1.015 м. Опис на патеките: Патеката до врвот Голем Триглав преку преминот Праг е многу напорна, со секции на кои се поставени метални сајли и каде што е задолжителна употреба на планинарска техничка опрема. Патеката до врвот Мангарт е напорна и води по патеката „Словенечки пат“, која во најголем дел е обезбедена со метални сајли и каде што е задолжителна употреба на планинарска техничка опрема. Опрема: Планинарски чизми, планинарски стапчиња. Појас, шлем, сет за ферата. Облека соодветна на времето. Храна: во планинарските домови, и од ранец Планинарски водич: Горан Николоски, лиценциран планинарски водич во Словенија. Пријавување до 20 август 2019 Контакт: Горан Николоски, 070/200-506, goran.nikoloski@t.mk Напомени: Акцијата е предвидена за искусни планинари. Искачувањето на врвови на Јулиски Алпи е многу напорно и задолжителна е добра физичка кондиција и познавање на употреба на техничката опрема. Сите учесници на акцијата треба да се добро психофизички подготвени и да бидат во добра здравствена состојба. Во случај на неповолни временски услови акцијата навреме ќе биде откажана. Учесниците во акцијата се... read more

10 – 13 октомври 2019, Атос, Света Гора

Опис на акцијата: Планинарење и пешачење по низ Света Гора. Искачување на врвот Атос (2.033 м.). Програма 9 октомври, среда попладне Тргнување со кон Уранополис, преспивање во хотел. 10 октомври, четврток Рано наутро тргнување со брод од Уранополис кон Св. Ана Искачување на врвот Атос (2.033 м.) Преспивање на 1.500 м. 11 октомври, петок. Посета на скит Продромос и Манастирот Голема Лавра Преспивање во Голема Лавра. 12 октомври, сабота Посета на Кареја, манастирите Кутлумуш, Ставроникита, Пантократор, Ватопед. Преспивање во Ватопед. 13 октомври, недела Манастир Ватопед – Манастир Зограф – со брод до Уранополис – Скопје Стартна точка на искачувањето: Пристаниште Света Ана, 0 мнв. Опис на патеките: Вкупната должина на турата (пешки) е околу 70 км. Искачувањето на Атос (2033 м.) е D+ 2033 м. Слегувањето од Атос кон Манастирот Лавра е долго 20 км, D+ 1000 м./D- 2330 м. Опрема: Планинарски чизми, планинарски стапчиња. Облека соодветна на времето. Храна: сопствена, во манастирите Планинарски водич: Горан Николоски Пријавување до 20 јули 2019 Контакт: Горан Николоски, 070/200-506, goran.nikoloski@t.mk Напомени: Акцијата е предвидена за искусни планинари. Искачувањето на врвот Атос е напорно и задолжителна е добра физичка кондиција. Сите учесници на акцијата треба да се добро психофизички подготвени и да бидат во добра здравствена состојба. Во случај на неповолни временски услови акцијата навреме ќе биде откажана. Учесниците во акцијата се должни да ги почитуваат насоките на водичите. Во спротивно самите се одговорни за несаканите последици. Водичот имаа право да исклучат учесник/-ци на акцијата на почеток или во текот на акцијата доколку не ги почитуваат објавените насоки и не ја поседуваат соодветната планинарска опрема. Водичот го задржуваат правото на промена на условите... read more

14 jули 2019 ЈАБЛАНИЦА ( Црн камен 2.257м)

Еднодневна средно тешка планинарска акција. Почетна точка село Горна Белица (Струшко) 1450м.н.в. Крајна точка врв Црн Камен 2257м.н.в. Бисинска разлика околу 800м. Должина на патеката 16км. Пешачење најмалку 6 часа (во двата правци). П Р О Г Р А М А: 14 јули 2019 (недела) – Во 05:30 часот поаѓање од Скопје, жел.станица – паркинг пред Пошта. Околу 08:30 часот пристигање во село Горна Белица, припрема за искачување и поаѓање на групата кон врвот. Околу 13 часот пристигање на врв. Одмор за фотографирање и освежување со храна. Потоа враќање по истата патека во село Горна Белица и заминување за Скопје. Пристигање во Скопје најдоцна до 21 часот. ПОТРЕБНА ОПРЕМА – стандардна планинарска опрема прилагодена спрема временските прилики. Задолжително планинарски кондури. Храна од ранец, најмалку 1,5л вода. Планинарска книшка со маркица за 2019 година (не е важно од кое планинарско друштво, важно е да постои осигурување од несреќен случај на планина. Зачленувањето во ПСК Макпетрол изнесува 300 денари). НАПОМЕНА – секој учесник учествува на сопствена одговорност и е обврзан да ги почитува наредбите и препораките на водачот. Во случај на неповолни временски прилики акцијата може да биде откажана или прекината. ТРОШОЦИ – за превоз со минибус 800 денари. За реализација на акцијата се потребни минимум 8 учесници. ПРИЈАВУВАЊЕ – на тел. 076 274 -742. ВОДАЧ – Дарко Трајковски... read more

20-21 јули. Висински камп и искачување на Митикас-Олимп

Опис на акцијата: Сабота: Поаѓање од месноста Горција, искачување на Платото на музите по северниот гребен преку Петроструга. Ноќевање на Платото на музите на 2700 мнв. во шатори или во дом (по желба). Недела: Искачување на Митикас 2918 мнв. Враќање во Скопје во вечерните часови Стартна точка на искачувањето: Горција, 1100 мнв. Опис на патеката: се тргнува од Горција по маркирана патека која води низ шумски појас. Попатно нема извори со вода. Вода може да се купи во домот Петроструга на половина пат на околу 6 км. на 1900 мнв. Од тука вегетацијата се проретчува и наскоро се излегува на оголен каменит терен се до Платото на музите. Искачувањето на Митикас е техничко, (ќе се користи техничка опрема) Тежина: должина 12 км. во една насока, висинска разлика околу 2100 м. Ова е напорна дводневна планинарска тура и за истата е потребна одлична психофизичка подготовка и не е предвидена за планинари почетници. Задолжителна опрема: појас, кацига, прусик, 2 карабинери, 1 гуртна 120 см. Храна: од ранец, потребно е да се носи најмалку 2 литри вода. Време на поаѓање од Скопје: 00:00 ч. Водачи: Петар Герасимов 070330765, Ели Елии. Превоз: Организиран, цена  1500 ден. Пријавување и плаќање најдоцна до 17 јули (среда), бројот е ограничен   Напомена: Учесниците во акцијата се должни да ги почитуваат насоките на водачите. Во спротивно самите се одговорни за несаканите последици. учесниците на акцијата мораат да бидат членови на некој планинарски клуб при ФПСМ Водачите имаат право да исклучат учесник/-ци на акцијата на почеток или во текот на акцијата доколку не ја поседуваат соодветната планинарска опрема и не ги почитуваат препораките на водачите. Водачите го задржуваат... read more

1 – 4 АВГУСТ 2019 – ПЛАНИНАРЕЊЕ И КАЊОНИНГ НИЗ ЦРНА ГОРА

1 август 2019, четврток 23:00 – поаѓање од Скопје кон Црна Гора. Сместување во Жабљак. 2 август 2019, петок 10:00 – Кањонинг, Кањон Невидио (времетраење 4 часа). 3 август 2019, сабота 07:00 – Искачување на Боботов Кук (2.522 м.). Должина на патеката: 15 км. Стартна точка: седло (1907 м.) На неколку стрмни секции при искачувањето има поставено сајли за полесен пристап каде што е потребна употреба на планинарска техничка опрема Висинска разлика: 700 м. D+ Времетраење на акцијата: 8 ч. Неопходна опрема: планинарски чизми, планинарски стапчиња, шлем, појас, сет за ферата  (сопствена или клупска опрема) Напорна акција 4 август 2019, недела 07:00 – искачување на Мали Меѓед (2.223 м.) и на Велики Меѓед (2.287 м). Должина на патеката: 13 км. Стартна точка: Развршје (1.550 м.). На неколку стрмни секции при искачувањето има поставено сајли за полесен пристап каде што е потребна употреба на планинарска техничка опрема. Висинска разлика: 700 м. D+ Времетраење на акцијата: 6 ч. Неопходна опрема: планинарски чизми, планинарски стапчиња, шлем, појас, сет за ферата  (сопствена или клупска опрема) Напорна акција 15:00 – Поаѓање кон Скопје.   Опрема: Планинарски чизми, планинарски стапчиња. Појас, шлем, сет за ферата (ваша или клупска опрема) Облека соодветна на времето. Костим за капење, постари патики за кањонингот Напомени: Акцијата е предвидена за искусни планинари и за почетници. Сите учесници на акцијата треба да се во добра психофизичка и здравствена состојба. Во случај на неповолни временски услови акцијата навреме ќе биде откажана. Учесниците во акцијата се должни да ги почитуваат насоките на водичите. Во спротивно самите се одговорни за несаканите последици. Водичите имаат право да исклучат учесник/-ци на почеток или во текот на акцијата доколку... read more

19 – 21 ЈУЛИ 2019 – КАРАНФИЛИ И ОЧЊАК, ПОПАДИЈА, ТАЛИЈАНКА, ВАЛУШНИЦА, ПРОКЛЕТИЈЕ, ЦРНА ГОРА

19 јули, петок 16:00 – поаѓање од Скопје кон Црна Гора. Сместување во еко – катун, долина Гребаја. 20 јули, сабота Група 1 05:30 – Искачување на Северен врв (2.460 м.) на Каранфили и на Очњак (2.185 м.). Кружна патека во должина од 20 км. Стартна точка: еко катун Гребаја. Прво се искачува Северен Врв (2.460 м.) на Каранфили, а потоа преку камениот отвор Врата се преминува во друга долина од каде што се искачува врвот Очњак (2.185 м.). И на Северен Врв и на Очњак се поставени сајли кои овозможуваат полесен пристап, но со задолжителна употреба на планинарска техничка опрема. Висинска разлика: D+2.100 м. Времетраење на акцијата: 12 ч. Задолжителна опрема: Планинарски чизми, планинарски стапчиња, шлем, појас, сет за ферата, помошно јаже со должина од 80 см. /дебелина 4 мм  (сопствена или клупска опрема) Многу напорна акција Детали од поранешна акција на Северен Врв и Очњак, на линкот: https://www.psdmakpetrol.mk/?p=4470 Водич: Горан НИКОЛОСКИ Група 2 07:00 – Искачување на врвовите Талијанка (1.947 м.), Попадија (2.014 м.) и Валушница (1.740 м.) Кружна патека во должина од 10,2км. Стартна точка: еко катун Гребаја. Висинска разлика: D+ 1.075 м. Времетраење на акцијата: 5 ч. Задолжителна опрема: Планинарски чизми, планинарски стапчиња, Лесна акција Водич: Катица Ацевска 21 јули, недела Група 1 Прошетка по долината Грбаја Водич: Катица Ацевска Група 2 07:00 – Искачување на врвовите Талијанка (1.947 м.), Попадија (2.014 м.) и Валушница (1.740 м.) Кружна патека во должина од 10,2км. Стартна точка: еко катун Гребаја. Висинска разлика: D+ 1.075 м. Времетраење на акцијата: 5 ч. Задолжителна опрема: Планинарски чизми, планинарски стапчиња, Лесна акција Водич: Горан Николоски 14:00 – Поаѓање кон Скопје Опрема за... read more

2 – 4 август 2019 МУСАЛА и 7 РИЛСКИ ЕЗЕРА

Традиционална акција по повод “Деновите на Рила планина”. ПРОГРАМА: 2 август 2019 (петок, Илинден) – Во 8часот поаѓање од жел.станица – паркинг пред Пошта. Околу 13часот пристигање во Самоков. Пријавување во хотелот каде ќе бидеме сместени. Слободно попладне за прошетка низ Боровец, менување пари и купување  билети за утрешното искачување со кабинките до Јастребец. Враќање во Самоков. Ноќевање. 3 август 2019 (сабота) – Во 7.30часот (по бугарско време) поаѓање за Боровец. Во 8.30часот со првите кабинки ќе се искачиме до Јастребец 2300м.н.в. Отаму по изохипса пешачење околу 45 минути до планинарскиот дом Мусала на 2389м.н.в. Ова лето ќе биде во функција и новата хижа Мусала која е најголема и најубава во цела Бугарија. Краток одмор за чај и сендвич и потоа искачување по летната патека кон врвот Мусала – највисок врв на Балканот со 2925м. На 2700м ќе направиме краток одмор во пл. дом Еверест.   Околу 13 часот пристигање на врвот. Кратокј одмор за фотографирање и чај. Потоа враќање по истата патека назад до жичарата и спуштање во Боровец. Враќање во Самоков. Ноќевање. 4 август 2019 (недела) – Во 6 часот поаѓање кон 7 Рилски Езера. Со превозното средство се стигнува до 1500м.н.в. а потоа се пешачи околу час и половина до хижа Рилски езера на 2135м. Може да се искористи и жичара за искачување до пл.дом која започнува со работа во 9часот. Краток одмор во пл.дом (има одличен ресторан со готвени јадења). Потоа искачување на платото и разгледување на сите 7 езера (Долно езеро на 2095м, Рибно езеро на 2184м, Трилистно езеро на 2216м, Езеро Близнак на 2243м, Езеро Бубрег на 2280м, Окото на 2440м и последно... read more

VIA FERRATA АВАНТУРА НА ЈУЛИЈСКИ, ТИРОЛСКИ АЛПИ И ДОЛОМИТИ 2019

VIA FERRATA АВАНТУРА НА  ЈУЛИЈСКИ И ТИРОЛСКИ АЛПИ 2019 26.07 – 04.08 Triglav 2864 мнв (Словенија) Grossglockner 3798 мнв (Австрија) Zugspitze 2962 мнв (Германија) Punta Penia 3343 мнв (Италија)   00 ДЕН 07.2019 (Петок) Поаѓање од Скопје во попладневните часови (15:00ч.), патувањето се одвива преку Белград, Загреб, Љубљана (со попатни паузи) и пристигнување во Мојстрана – Долината Крма(1015мнв). 01 ДЕН 07.2019 (Сабота) Искачувањето на Триглав (2864мнв) е предвидено да се одвива од долина Крма по нормална патека до домот Кредарица (2515мнв). На Кредарица е предвидено 30 мин. пауза за одмор и потоа искачување на врвот Триглав (2864 мнв) по ферата секции. По искачувањето на Триглав (искачувањето е предвидено да трае 3 часа) планирано е одмор и ноќевање во планинарскиот дом на Кредарица (2515мнв). Видео 1 :  https://www.youtube.com/watch?v=cfEs3qX6Jqk&fbclid=IwAR3y8grdOeRF71AmU2tdv1Z4imYvv38ucTVYqcX7KrHBvidi29q0v3HyEM8 02 ДЕН 07.2019 (Недела) Будење во 04:30 часот подготовки и поаѓање кон долината Крма од каде е предвидено со такси превоз да стигнеме до возилото кое ќе биде оставено на паркингот кај Аљажев дом. Следи пат од 180 км. до Австрија – Kals am Grossglockner (1324мнв) – паркинг во подножјето на Grossglockner. Планирано е искачување од 1470 мнв и должина на патеката од 5 км, се до планинарскиот дом Studlhutte (2801мнв). Предвиден е одмор и ноќевање. 03 ДЕН 07.2019 (Понеделник) Будење во 04:00ч. Подготовки, доручек и поаѓање во 05:00 часот кон врвот Grossglockner (3798мнв) по нормалната рута преку планинарскиот дом Erzherzog Johann Hutte (3454мнв). Искачувањето е предвидено да биде 6-7 часа и симнување од 4-5 часа во попладневните часови предвиден е одмор и ноќевање. Видео 1 :   https://www.youtube.com/watch?v=pFVT3EZOnho Видео 2 :   https://www.youtube.com/watch?v=sh_dnkkXSDw 04 ДЕН 07.2019 (Вторник) Будење во 06:00 часот доручек, пакување... read more

АЛПИ 2019, Триглав, Гран Парадисо и Монте Роса

ПРОГРАМА 26.07.2019 (Петок) Поаѓање 00:30ч. Поаѓање во раните утрински часови, патување преку Белград, Загреб, Љубљана (со попатни паузи) и пристигнување во Мојстрана во попладневните часови17:00ч. Сместување во подножјето на Триглав во Аљажева куќа (планинарски дом), ноќевање. 27.07.2019 (Сабота) Станување утрото во 06:00ч., доручек, подготовки и тргнување кон Кредарица во 07:00ч. Предвидено е искачување по патеката Праг (via ferrata) 11:00ч., сместување во Кредарица, мала пауза до 12:00ч. и искачување на Триглав (2864 мнв.) околу 14:00ч. Симнување до Кредарица16:00ч. Ноќевање. 28.07.2019 (Недела) Станување во 05:00ч. доручек, пакување и тргнување во 06:00ч. кон Аљажева куќа. Пристигнување во 09:30ч. во Аљажева куќа, пакување и тргнување во 10:00ч. кон Pont (Гран Парадисо национален парк). Пристигнување во Pont во 18:00ч. Сместување во шатори/бунгалови. Ноќевање 29.07.2019 (Понеделник) Станување во 07:00ч. доручек, пакување на опремата. Поаѓање во 09:00ч. кон Vittorio EmanueleII Hut. Пристигнување во 12:00ч. во домот сместување прошетка (аклиматизација) и ноќевање. 30.07.2019 (Вторник) Станување во утринските часови 02.00ч. доручек, подготовки и поаѓање во 03:00ч кон врв (4061 мнв.). Предвидено искачување на врв е 12:00ч. мала пауза фотографирање на групата и симнување кон Vittorio Emanuele II Hut, мала пауза и продолжување со симнувањето до Pont, пристигнување до 19:00ч. Ноќевање. 31.08.2019 (Среда) Станување во 06:00ч. доручек, препакување на опремата и поаѓање во 08:00ч. кон Staffal, по извозени 150км. Предвидено е пристигнување во 11:00ч. вадење на карти за жичара и поаѓање кон Punta Indren, пристигнување во 12:00ч. и искачување до Capanna Gnifetti или домот Mantova (каде ќе успееме да направиме резервација) Сместување и ноќевање. 01.08.2019 (Четврток) Станување во 04:00ч. доручек, подготовки и  тргнување по патеката во 05:00ч. Предвидено е искачување на Zumstainspitze (4563 мнв.) околу 11:00ч., мала пауза од... read more

23 август – 1 септември 2019 К О Р Ч У Л А, П Е Љ Е Ш А Ц

Традиционална акција на ПСД Макпетрол. Островот КОРЧУЛА (Corcyra Nigra) припаѓа на Дубровачко – Неретванската жупанија, има површина од 279 км2, должина 47км, ширина 5,3 – 7,8км. Има 16.000 жители. Највисоки брда се Клупча 568м и Ком 508м. Корчула е шести по големина Јадрански остров. Климата е блага медитеранска со просечни температури во јануари 9,8оС и во јули 26,9оС. Островот е прекриен со медитеранска флора и понекаде со шума од борови. Едно од најразвиените полиња е Блатско поле кое е и најголемо. Островот е поврзан со траекти со Оребиќ на полуостровот Пељешац и со Ублим на островот Ластово а на лето и со други градови и со Италија.     Траект на Јадролинија.                                                 Градот Корчула. Најголеми населени места се главниот град Корчула, Блато и Вела Лука. Во градот Корчула постои куќата во која е роден Марко Поло. Според легендата Тројанскиот јунак Антенор ја населил Корчула во 12 век пред Христа. Второ населување извршиле Илирите. Корчула била освојувана од Дубровачката република, од Венеција, од Австрија, од Наполеон, била под Италијанска и Германска окупација. Од 1945г е во составот на Р. Хрватска. П Р О Г Р А М А : 23 август 2019 (петок) – Во 17ч поаѓање од ж.станица – паркинг пред Пошта (поаѓањето е корегирано за да ја избегнеме страшната гужва на црногорско – хрватската граница). Возење преку Призрен, Скадар и Будва до Оребиќ со попатни паузи. 24 август 2019 (сабота)  Будва, словенска плажа Пристигање на Корчула ( во Завалатица ) во претпладневните часови. Сместување во приватни... read more

Архива