ПСК МАКПЕТРОЛ ве поканува на  ЗИМСКА ШКОЛА 2019 / 2020

За кого? Бесплатна обука за членовите на ПСД Макпетрол, заинтересирани за движење низ планина во зимски услови.

Кога почнува? На 12 декември 2019, четврток, во 19:00 часот, просторија 311, Машински Факултет

Теми: планинска терминологија, ориентација со компас и мапа, ориентација со ГПС уред, движење низ планина, планинска опрема, опасности и спасување, прва помош, бивакување, обезбедување во снег, техники за извлекување и самоизвлекување.

Предавачи: регистрирани планинарски водичи на ПСК Макпетрол, Скопје

Опрема: лична и клупска планинарска техничка опрема.

Информации: Сите планинарски водичи на ПСД Макпетрол.

070/200-506 (Горан Николоски), 070/725-880 (Никола Доновски)

ПРОГРАМА

ДЕКЕМВРИ 2019

 • 12 декември 2019 – планинарски термини
 • 19 декември 2019 – опрема
 • 26 декеври 2019 – ориентација со компас и мапа
 • 29 декември 2019 – пракса на планина

 ЈАНУАРИ 2020

 • 9 јануари – движење низ планина
 • 16 јануари – опасности и спасување
 • 23 јануари – ориентација со ГПС
 • 30 јануари – работа со помошни јажиња и гуртни (јазли)
 • 2 февруари – пракса на планина

 ФЕВРУАРИ 2020

 • 6 февруари – бивакување
 • 13 февруари – обезбедување во снег
 • 20 февруари – техники за извлекување / самоизвлекување
 • 27 февруари – Прва помош
 • 1 март – пракса на планина

 МАРТ 2020

 • 5 март – ориентација со компас и мапа
 • 12 март – ориентација со ГПС
 • 19 март – работа со јажиња (наврска, носење повреден)
 • 26 март – работа со помошни јажиња и гуртни (јазли)
 • 29 март – пракса на планина