Опис на акцијата: Искачување на Хајла и Жлијеб, врвови на Проклетије.

Сабота, 17 август

 • 06:00 – Скопје – Рожаје – искачување на врв Хајла (2.403 м)
 • Рожаје – превоз до катуни Штедим.

Недела, 18 август

 • 07:00 – Искачување на врвот Жлијеб (2.382 м.)
 • 17:00 – Рожаје – Скопје

 Опис на патеките: Патеката до Хајла и до Жлијеб се лесни патеки и достапни за сите планинари.

Опрема:

 • Планинарски чизми, планинарски стапчиња.
 • Облека соодветна на времето.
 • Вреќа за спиење и подлога.

Храна: во планинарски домови, и од ранец
Планинарски водич
: Горан Николоски.
Пријавување до 15 август 2019

Контакт: Горан Николоски, 070/200-506, goran.nikoloski@t.mk

Напомени:

 • Акцијата е предвидена за сите планинари.
 • Сите учесници на акцијата треба да се добро психофизички подготвени и да бидат во добра здравствена состојба.
 • Во случај на неповолни временски услови акцијата навреме ќе биде откажана.
 • Учесниците во акцијата се должни да ги почитуваат насоките на водичите. Во спротивно самите се одговорни за несаканите последици.
 • Водичите имаат право да исклучат учесник/-ци на акцијата на почеток или во текот на акцијата доколку не ги почитуваат објавените насоки и не ја поседуваат соодветната планинарска опрема.
 • Водичите го задржуваат правото на промена на условите на објавената акција согласно условите на теренот.

 

Хајла

 

Жлијеб

 

Рунолист на Жлијеб