ПРОГРАМА

Опис на акцијата:

30 март, сабота –

08 ч. Поаѓање од с. Нежилово. За околу 2 часа пристигнуваме во Чеплес каде ги оставаме ранците и по краток одмор тргнуваме накај водопадот и изворите на Бабуна. Назад во домот би биле најдоцна до 16 часот.

 

31 март, недела

05 ч. тргнување од Чеплес во правец на Солунска Глава по зимска маркација. Враќање во Чеплес, мал одмор и симнување во с. Нежилово.

 

Технички податоци:

Нежилово-Чеплес 4.5 км. / 735 м. висинска разлика

Чеплес – Извори – Чеплес 11 км. / 830 м. висинска разлика

Чеплес – Солунска – Чеплес, по зимска, 14 км. / 1350 м. висинска разлика.

Тежина: Ова е многу тешка планинарска тура и за истата е потребна одлична психофизичка подготовка и не е предвидена за планинари почетници. Некаде од 1600-1700 мнв. ќе има снег, значи половина од патот ќе биде под снег и движењето ќе биде многу споро и напорно.

 Опрема: Планинарски чевли за зимски услови, планинарски стапчиња, дерези, цепин, топла повеќеслојна облека прилагодена на временските услови, очила за сонце, крема за лице со висок УВ фактор, челна лампа, полн мобилен телефон и компас.

Храна: од ранец, потребно е да се носи најмалку 2 литри вода (по зимската патека нема извори со вода).

Превоз: во сопствена режија.

Водачи:

Елена Петковска 078 332 486 или во inbox (Eli Elii)

Петар Герасимов 070 330 765

Напомена:

  • Учесниците во акцијата се должни да ги почитуваат насоките на водачите. Во спротивно самите се одговорни за несаканите последици.
  • Водачите имаат право да исклучат учесник/-ци на акцијата на почеток или во текот на акцијата доколку не ја поседуваат соодветната планинарска опрема и не ги почитуваат препораките на водачите.
  • Учесниците во акцијата се должни да се придржуваат на брзината на движење која ќе ја одреди водачот.
  • Водачите го задржуваат правото за прекинување или промена на акцијата во зависност од врменските услови или некои други неприлики.