По  повод 10  години  од  основањето  поканети  сме  од ПСК Балкан од Белград  да  земеме  учество  во  одбележувањето  на тој  јубилеј  со искачување  на  највисокиот  врв  на  Балкан планина  (Стара планина).

П Р О Г Р А М А :

25 април 2019 (четврток)  –  Во 21:00 часот поаѓање од жел.станица – паркинг пред Пошта 2. Ноќно возење со попатни паузи.

26 април 2019 (петок) –  Пристигање во Калофер околу 6 часот. Спојување со групата од Белград и поаѓање од месноста Паниците кон планинарскиот дом РАЈ на 1430м.н.в. Должина на патеката – околу 10км, пешачење  околу 4,5 часа.

Сместување во повеќекреветни  соби (со 5,7,10 кревети).  После  краток  одмор  доколку се погодни  временските  услови  може  да  се  продолжи искачувањето  до  Ботев  врв  2376м.  Пешачењето  до  врвот  е  2,5 – 3 часа.  Веднаш  позади  хижата  е  водопадот  РАЈСКО  ПРСКАЛО –  висок  124 метри.  Враќање  во  хижа  Рај. Во хижата може да се добие  храна. Ноќевање.

27 април 2019 (сабота)  –  Рано наутро  искачување  на Ботев  врв  доколку  тоа  не  е  направено  претходниот  ден.  Враќање  во  хижата  и  спуштање  во  Калофер  од  каде  заминуваме  кон  Скопје.

Доколку  искачувањето  е  направено  претходниот  ден  ќе  имаме  време  за  посета  на  градчето – музеј  Копривштица.  Линк:

https://www.youtube.com/watch?v=_f6ShTQhr3Q

ДОКОЛКУ  НЕКОЈ  САКА   МОЖЕ  ДА  ЈА  ПРОДОЛЖИ  ТУРАТА  СО  ПЛАНИНАРИТЕ  ОД  ПСК  БАЛКАН  ДО  ПОНЕДЕЛНИК !  Линк:

http://pkbalkan.org/10-vrhova-balkana-za-10-godina-balkana-25-do-29-4-2019/       

ПОТРЕБНА  ОПРЕМА  –  планинарска  зимска  опрема , пл. кондури, дерези,  гамашни,  кабаница  за  дожд,  шише  со  1,5л  вода,  храна  од  ранец  при  искачувањето.

ПОТРЕБНИ  ДОКУМЕНТИ  –  пасош, планинарска  книшка  со  маркица  за  2019 година,  патничко  осигурување.

ТРОШОК  –  60 – 70 евра ( за превоз  и  ноќевање,  зависно  од  големина  на  групата).

Н А П О М Е Н А  –  секој  учесник  во  акцијата  учествува  на  сопствена  одговорност.  Учесниците  се  должни  да  ги  почитуваат  наредбите  и  советите  на  водачите.  Во  случај  на  непредвидени  околности  кои  би  влијаеле  на  здравјето  или  безбедноста  на  учесниците  водачите  можат  да  ја  изменат  или  прекинат  акцијата.

П Р И Ј А В У В А Њ Е –  до  пополнување  на  местата  во  минибусот. Teл.: 070 725-880, e-mail: nikola.donovski@gmail.com.

В О Д А Ч И : Никола Доновски,  Миланка  Арсиќ  и  Горан  Савиќ  од  ПСК Балкан.