Ова е тренинг-акција за искачување на Атлас, Дамаванд, Алпи…

Миџор е највисок врв во Србија -2169м. Се наоѓа на Стара Планина, на границата меѓу Србија и Бугарија.

ПРОГРАМА:

15 март 2019 (петок) – Во 14ч. поаѓање од жел.станица – паркинг пред Пошта 2.

– возење Скопје – Ниш – Сврљиг – Кална – Мездреја.

– сместување во објект “Конак” во Мездреја (убав, среден, пристоен објект).

– вечера, ноќевање.

16 март 2019 (сабота) –  Рано наутро станување и доручек.

– превоз до планинарски дом Бабин зуб на 1580м.н.в.

 – од планинарскиот дом пешачење према Жаркова чука и потоа над Бачилото  се излегува на граничниот гребен по кој се продолжува до врвот Миџор. Краток одмор и потоа враќање до пл. дом.

– враќање во Мездреја, вечера

– ноќевање.

17 март 2019 (недела) – Доручек и потоа превоз до ски – центарот Бабин зуб.

– искачување на стеновитиот врв Бабин зуб 1780м.н.в.

– враќање во Мездреја, земање на стварите и заминување кон Сврљиг

– фотографирање кај водопадот “Бигор”

– по желба ручек во ресторан “Kамионџије” во Сврљиг (извонредна скара).

– враќање преку Ниш за Скопје.

Оваа акција е со средна тежина. Се совладува околу 600м висинска разлика. Должина на патеката 15 км во двата правци, околу  6 часа пешачење.

Ски-центарот Бабин зуб дава можност и за скијање.

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ:  лична карта или пасош, планинарска книшка со маркица за 2019 година, патничко осигурување.

ПОТРЕБНА ОПРЕМА:  топла зимска облека, капа, ракавици, гамашни, кабаница, дерези, штеки, цепин.

ТРОШКОВИ:  60 евра (за превоз и два полупансиона).

НАПОМЕНА:  секој учесник учествува на сопствена одговорност. Сите учесници се должни да ги почитуваат наредбите и советите на водачите. Водачот може да ја прекине акцијата доколку оцени дека временските неприлики може да се одразат на безбедноста на учесниците.

ПРИЈАВУВАЊЕ до пополнување на местата во минибусот.

ВОДАЧИ:  Никола Доновски, тел. 070 725-880, e-mail:  nikola.donovski@gmail.com

Миланка Арсиќ (ПСК Балкан од Белград)

Александар Мијатовиќ (ПСК Балкан од Белград)