Мала Корапска Врата и останати врвови > 2700 м.н.в.

Целодневна акција на 6.7.2019 (сабота) на највисоките врвови на планината Кораб, која ќе започне од летната караула (2100 м.н.в.) на источниот дел на Кобилино Поле во правец на превојот Мала Корапска Врата (2478 м.н.в.) од каде ќе се пристапи кон истоимениот врв што е трет по височина на планината Кораб и трет по височина во Македонија воопшто. По искачувањето, насоката на движење ќе биде кон Голем Кораб (2764 м.н.в.) и останатите врвови (Кота 2, Кота 3 и Радомирски Врв) од највисокиот срт на планината. Враќањето ќе се одвива по камењарот до превојот помеѓу Голем Кораб и Кепи Бард, а потоа повторно назад до Кобилино Поле.

Целта е во еден ден да се искачат Мала Корапска Врата (2732 м.н.в.) и уште неколку врвови над 2700 м.н.в. во зависност од спремноста на групата, како и временските и теренските услови.

Акцијата е многу напорна, посебно искачувањето на Мала Корапска Врата каде што пред врвот обично има незгодни остатоци од снег што не се топат преку летото. Поради тоа е препорачливо носење дерези и цепин, во спротивно на учесниците нема да им биде дозволено завршното искачување. Незгодни за искачување се и Кота 3 (2725 м.н.в.) и Радомирски Врв (2716 м.н.в.) каде што исто така може да има услови да се употреби опремата за движење по снег и по стрмен терен.

Доколку временските услови не се задоволителни, акцијата ќе се помести за следниот ден (7 јули, недела) или ќе се откаже.

 

ВОДАЧИ НА АКЦИЈАТА:

Велимир Граоркоски veljogr@yahoo.com, Ирена Диков

Цена: 600 денари во кои се вклучени и превоз со теренско возило до летната караула.

Пријавувањето ќе се одвива исклучиво преку е-пошта по правилото прв пријавен прв услужен до пополнување на превозот, со оставање контакт телефон за секој учесник поединечно. Потврдувањето ќе биде извршено по уплатата најдоцна до 4 јули (четврток). Пријавените учесници ќе бидат контактирани за деталите најдоцна еден ден пред поаѓањето.

Поаѓање: во 04.00 од бензинската на западниот излез на Скопје. Ќе се договори и попатно собирање на учесниците. За учесниците од другите градови собирна точка е утоката на Мавровска Река со Радика во 05.45. Планиран почеток на искачувањето од летната караула е во 07.30. Враќање во доцните попладневни часови, но дефинитивно пред зајдисонце.

НАПОМЕНА:

– секој учесник е должен да ги почитува правилата и насоките на водачите, во спротивно сам е одговорен за несаканите последици;

– движењето се одвива во група предводена од организаторот и водачите;

– водачите имаат право да исклучат учесник уште пред стартот на планинарската акција доколку не ги исполнува наведените услови и не ја поседува соодветната планинарска опрема за предвидената планинарска акција;

– водачите имаат право да исклучат учесник од групата поради непримерно однесување (загрозување на општата безбедност и нарушување на животната средина);

– водачите го задржуваат правото на измени на терминот и текот на акцијата во зависност од временските услови или влијанија од друга природа.

ИЗВЕШТАЈ од акцијата КОСЈЕРИЌ 2019

Тоа беше собир на планинари од Србија на кој беа поканети и клубови од соседните држави. Собирот се одржа во околината на Косјериќ од 14 – 16 јуни 2019 година.

Нашата екипа од 4 члена одлучи овој настан да го искористиме за попатно разгледување на една убава дестинација – Специјалниот природен резерват УВАЦ. Затоа тргнавме од Скопје во четвртокот во 15 часот и се упативме кон Косово. Брзо го поминавме Косово благодарејќи на одличниот новоизграден автопат од Генерал Јанковиќ до Приштина. Потоа продолживме преку Косовска Митровица до граничниот премин Рибариќе. На прекрасното езеро Газиводе ја направивме првата пауза во одличен ресторан јадејќи тазе пастрмка од нивниот мал рибник.

 

Потоа продолживме преку Нови Пазар до градчето Сјеница каде имавме резервирано ноќевање во една пристојна куќа со гостољубиви домаќини.

Утредента се упативме кон резерватот Увац. Тоа е многу впечатлива природа која ви ја доловуваме со многу слики.

Околу 14 часот завршивме со разгледувањето и се упативме кон Ужице и Косјериќ каде пристигнавме околу 18 часот. Организаторите, ПСК Балкан од Белград не пречекаа и не сместија во убава селска куќа наменета за туризам. Домаќините беа мошне гостољубиви и не нагостија тие два дена со убава домашна храна.

Саботата осамна со многу сонце. Околу 10.30часот манифестацијата беше отворена и тројца од нашата екипа се придруживме на колоната планинари со кои пешачевме околу 24км на потегот водопад Скакавац – Црни врх – Дивчибаре – Велики Козомор – водопад Скакавац. И покрај топлото време убаво се изнапешачевме и се вративме дури попладне околу 17часот.

Вечерта имаше убаво дружење со музика и игра до доцните вечерни часови.

Неделата беше ден предвиден за планинско трчање. Имаше 3 трки со различна должина на патеката. Учествуваа тркачи од многу клубови и доста се намачија заради топлото време. Попладне, после прогласувањето на победниците манифестацијата беше затворена.

Благодарност до организаторот заради одличната организација на манифестацијата.

23.06.2019 Езерска тура, Скакалачки и Караниколички езера

Опис на акцијата:. Искачување до Скакалачки езера (2320 мнв.) и Караниколичко Езеро (2200 мнв.).

Стартна точка на искачувањето: с. Вешала 1250 мнв

Опис на патеката: се тргнува од с. Вешала по колски пат неколку километри, потоа се продолжува по беспатје во правец на Шереметица (2310 мнв.) се оди по гребенот на Шереметица. Продолжуваме до врвот Бриња е Шехит (2480 мнв.), Во зависност од подготвеноста на групата можно е искачување и на врвот Маја (2493 мнв.), спуштање до Скакалачки езера, мала пауза. Враќањето ќе биде по изохипса под Маја до седлото помеѓу Шереметица и Скарпа, се спустаме до Караниколичко Езеро, пауза. Враќањето до селото ке се одвива по стандардната маркирана патека која води до с. Вешала.

Тежина: должина 22 км. во двете насоки, висинска разлика 1700 м. Ова е напорна целодневна планинарска тура и за истата е потребна одлична психофизичка подготовка и не е предвидена за планинари почетници.

Времетраење на акцијата (вкупно): 10-12 часа.

 Опрема: Тросезонски планинарски чевли, планинарски стапчиња, повеќеслојна облека прилагодена на временските услови, очила за сонце, крема за лице со висок УВ фактор, челна лампа, полн мобилен телефон и компас.

Храна: од ранец, потребно е да се носи најмалку 2 литри вода. Попатно нема извори со вода за пиење

Време на поаѓање: 5 ч. од Пошта 2, на железничка станица.

Водачи: Тодор Ивановски и Петар Герасимов.

Лица за контакт:

Тодор Ивановски    070368525

Петар Герасимов     070330765

 

Превоз: Организиран

 

Пријавување и плаќање најдоцна до 19 јуни (среда)

 

Напомена:

 • Учесниците во акцијата се должни да ги почитуваат насоките на водачите. Во спротивно самите се одговорни за несаканите последици.Водачите имаат право да исклучат учесник/-ци на акцијата на почеток или во текот на акцијата доколку не ја поседуваат соодветната планинарска опрема и не ги почитуваат препораките на водачите.
 • Учесниците во акцијата се должни да се придржуваат на брзината на движење која ќе ја одреди водачот.
 • Водачите го задржуваат правото за прекинување или промена на акцијата во зависност од врменските услови или некои други неприлики.

 

28-30 јуни 2019 – Планинарење и кањонинг на црногорското приморје со ПСД Макпетрол

28-30 јуни 2019 – Планинарење и кањонинг на црногорското приморје со ПСД Макпетрол

Планина Орјен и кањон Шкурда

28 јуни, петок

 • 15:00 – Скопје – Херцег Нови
 • Сместување во планинарски дом „За Вратлом“, на 1160 м (1 час пешачење од паркингот до домот).

29 јуни, сабота

 • Планинарење до врвот Субра (1.679 м.), на планината Орјен. Орјен е планина на приморскиот динарски венец и се простира во Црна Гора, Хрватска и БИХ.
 • Должина на патеката: 7,5 км во обата правци
 • Времетраење: 3 часа

30 јуни, недела

 • 09:00 – кањонинг во кањонот Шкурда, над Котор.
 • Времетраење: 3 часа.
 • 13:00 – поаѓање кон Скопје

Потребна опрема:

 • Стандардна планинарска опрема прилагодена на временските услови.
 • Ранец.
 • Планинарски чизми.
 • Планинарски стапчиња.
 • Костим за капење.

Водичи: Горан Николоски, Петар Герасимов

Водич во кањонот Шкурда: Влатко Контиќ

Пријави до 21 јуни.

Контакт:

 • Горан Николоски 070/200-506
 • Петар Герасимов 070/330-765

Цена: во контакт со водичите

Цени во планинарскиот дом „За Вратлом“:

 • Ноќевање: 6 евра
 • Полн пансион: 20 евра

Напомени:

 • Кањонингот е високо ризична активност. Учесниците треба се пливачи, треба да имаат основно познавање од ракување со јажиња и патничко – здравствено осигурување.
 • Превоз со комбе. Патот води преку Косово и Албанија.
 • За преминување преку границите потребна е само лична карта.
 • Платежно средство во Црна Гора е Евро.

Други напомени:

 • Учесниците во акцијата треба да се членови на планинарско друштво / клуб.
 • На планинарењето може да учествуваат сите категории на учесници, а на кањонингот согласно напомените.
 • Сите учесници на акцијата треба да се добро психофизички подготвени и да бидат во добра здравствена состојба.
 • Во случај на неповолни временски услови акцијата навреме ќе биде откажана.
 • Учесниците во акцијата се должни да ги почитуваат насоките на водичите. Во спротивно самите се одговорни за несаканите последици.
 • Водичите имаат право да исклучат учесник/-ци на акцијата на почеток или во текот на акцијата доколку не ги почитуваат објавените насоки и не ја поседуваат соодветната планинарска опрема.
 • Водичите го задржуваат правото на промена на условите на објавената акција согласно условите на теренот.


Субра, Орјен Планина

 

Кањон Шкурда

07-09 Јуни 2019, Комови ( Црна Гора )

07-09 Јуни 2019, Комови ( Црна Гора )

ЗДРУЖЕНИЕ ПЛАНИНАРСКИ СПОРТСКИ КЛУБ МАКПЕТРОЛ СКОПЈЕ

Ве Поканува на планинарска акција – Комови ( Црна Гора), дел од Динарскиот планински венец.

Опис на акцијата: Планината Комови се протега во источна Црна Гора помеѓу реките Лим, Тара и Дрцка и е опкружена со планините Проклетие, Планиница и Бјелашица. Растителниот свет е многу разновиден и богат, благодарение на што овој планински масив претставува потенцијална ИПА ( IPA – Important plant aeras ) област во Црна Гора. Комови се познати по тоа што важат за недопрена природа. На планината се истакнуваат три високи и моќни врвови: Кучки Ком ( 2487 мнв), Љеворечки Ком ( 2469 мнв ) и Васојевички Ком ( 2460 мнв ).

Тек на акцијата:
07.06.2019 ( ПЕТОК )
– Собирање на групата на паркингот на Пошта 2 – Железничка
станица Скопје во 23:30 часот.
08.06.2019 ( САБОТА )
– Поаѓање од Скопје: 00:00 часот од паркингот на Пошта 2 –
Железничка станица Скопје (предвидено е да се патува ноќта за да стигнеме во раните утрински часови во Штавна)
– Пристигнување во Штавна: 07:00 часот во Еко катун Штавна,
сместување во бунгалови, препакување на опрема.
– Во 08.00 часот од Штавна започнуваме со искачување на
Васојевички Ком. По кратка пауза за сликање и одмор на
врвот групата се упатува кон Еко катунот Штавна, каде може
да се посети и етно ресторан. Попладневните часови се за
слободни активности и ноќевање.
09.06.2019 ( НЕДЕЛА )
– Будење во 03:30 часот, поаѓање во 04:00 часот кон Меѓукомје,
од каде се упатуваме кон Кучки Ком . По кратка пауза на врвот
за сликање и одмор се враќаме во Меѓукомје од каде се
упатуваме кон Еко катун Штавна.
Поаѓање за Скопје: 15:00 часот

Должина на патеката:
– Штавна – Васојевички Ком со должина од 8.6 km
– Штавна – Кучки Ком со должина од 14 km

Висинска разлика:
– Штавна – Васојевички Ком со висинска денивелација од 810 D+
– Штавна – Кучки Ком со висинска денивелација од 990 D+

Стартна точка на искачувањето: Еко катун Штавна ( 1800 мнв )

Опис на патеката: Најголем дел од патеката се одвива по карпест терен. Особено внимание треба да се посвети на последните метри од врвот Кучки Ком, каде се поминува по срт со стрмни страни.

Напор: Акцијата спаѓа во категорија Тешки планинарски акции за кои е потребно предходно искуство за движење по карпест терен.

Времетраење на акцијата ( вкупно ):
– Штавна – Васојевички Ком од 4 – 5 часа
– Штавна – Кучки Ком од 9 – 10 часа

Опрема (задолжителна / препорачана):
– Ранец
– Планинарски чевли или обувки со солиден грип
– Техничка опрема ( појас, шлем )
– Облека соодветна на временските услови
– Бидон или шише за вода
– Очила за сонце, крем со заштитен фактор

Храна:
– Секој сам си носи храна ( во бунгаловите има можност за
готвење )
– Вода 2 литри ( може да се наполни во Штавна од чешма )
– Суво овошје, јатки или енергетски барови и сл.

Планинарски водичи: Христифор Саракинов, Јовица Апостоловски

Цена: 3.000,00 денари – во цената е пресметано: патни трошоци, сместување/ноќевање во бунгалови во Еко Катун Штавна, трошоци за организација.

Пријавување: најдоцна до најдоцна до 25.05.2019 , бројот на учесници е ограничен.

Лица за контакт: Христифор Саракинов 071/333-263, Јовица Апостоловски 070/ 864- 555

Потребни документи:
– Пасош или лична карта
– Планинарска книшка со платена чланарина за 2019 година
– Патничко осигурување
* Во Црна Гора официјална валута е ЕВРО

Напомени:
– Акцијата е предвидена само за искусни планинари кои имале досегашно искуство за движење по карпест и изложен терен.
– Сите учесници на акцијата треба да се добро психофизички подготвени, да бидат во добра здравствена состојба и да бидат подготвени за импровизација на терен.
– Во случај на неповолни временски услови акцијата навреме ќе биде откажана
– Учесниците во акцијата се должни да ги почитуваат насоките на водичите. Во спротивно самите се одговорни за несаканите последици.
– Водичите имаат право да исклучат учесник/-ци на акцијата на почеток или во текот на акцијата доколку не ги почитуваат објавените насоки, не ја поседуваат соодветната планинарска опрема и не ги почитуваат насоките на водичите.
– Водичите го заддржуваат правото на промена на условите на објавената акција согласно условите на теренот.

Водопади на Студенчица, Бистра, Лопушник

Целодневна, амбициозна акција на 9 јуни на југоисточниот дел од планината Бистра, која ќе започне од каптажата на реката Студенчица, преку нејзиниот изворишен дел каде што се наоѓаат водопадите, до питомиот, но висок врв Бистра (2102 м.н.в.) како крајна дестинација, додека враќањето ќе се изврши преку месноста Лопушник (можна е и посета на врвот Стог каде што се наоѓа спомен-плочата на Кочо Рацин) до селото Извор на изворите на реката Треска.

Целта е во еден ден да се посетат два од најголемите извори во Македонија и да се одбележи 76 годишнината од загинувањето на Кочо Рацин.

Акцијата е многу напорна, во првиот дел до врвот Бистра се оди по беспатје или по незгодни патеки, а и должината од 23+ километри не е наивна. За да се има време успешно да се изведе, акцијата се планира да започне најдоцна до 6.00, што значи дека од Скопје ќе се тргне од бензинската станица на западниот излез во 3.45.

Доколку временските услови не се задоволителни, акцијата ќе мора да се откаже.

 

ВОДАЧ НА АКЦИЈАТА:

Велимир Граоркоски veljogr@yahoo.com

Пријавувањето ќе се одвива исклучиво преку е-пошта, со оставање контакт телефон за секој учесник поединечно. Пријавените учесници ќе бидат контактирани за деталите најдоцна еден ден пред поаѓањето.

 

НАПОМЕНА:

– секој учесник е должен да ги почитува правилата и насоките на водачите, во спротивно сам е одговорен за несаканите последици;

– движењето се одвива во група предводена од организаторот и водачите;

– водачите имаат право да исклучат учесник уште пред стартот на планинарската акција доколку не ги исполнува наведените услови и не ја поседува соодветната планинарска опрема за предвидената планинарска акција;

– водачите имаат право да исклучат учесник од групата поради непримерно однесување (загрозување на општата безбедност и нарушување на животната средина);

– водачите го задржуваат правото на измени на терминот и текот на акцијата во зависност од временските услови или влијанија од друга природа.