1 јуни 2019 ПО ТРАСА НА ГАСОВОДОТ – ПЛАЧКОВИЦА

Традиционална еднодневна републичка акција во организација на ПСК МАКПЕТРОЛ Скопје. Акцијата ќе биде изведена на планината Плачковица над Штип.

П Р О Г Р А М А:

1 јуни 2019 (сабота) –  Во 6ч. поаѓање на автобусите од жел.станица – паркинг пред Пошта. Околу 8.30ч. пристигање кај шумската куќа над планинарскиот дом “ВРТЕШКА” на 1200м.н.в.

Во 9ч. во организирана колона поаѓање кон репетиторот “ТУРТЕЛ”1689м.

Одмор кај репетиторот заради сликање и опуштање. Потоа продолжување на пешачењето до месноста “ЦРКВИШТЕ”. Од таму спуштање до планинарскиот дом ВРТЕШКА каде за учесниците ќе биде поделен ручек – планинарско гравче.

После 17ч. заминување за Скопје.

КАРАКТЕРИСТИКИ НА ПАТЕКАТА:  Средно тешка патека. Должина околу 15км. Висинска разлика околу 500м. Пешачење околу 5 часа. Погодна за сите категории на учесници.

ПОТРЕБНА ОПРЕМА:  Стандардна планинарска опрема прилагодена на временските услови: планинарски кондури, гамашни, кабаница за дожд, стапчиња, мал ранец со малку храна, 1.5л. вода.

ЦЕНА:  350 денари.

ПРИЈАВУВАЊЕ и УПЛАТА:  на редовните состаноци во среда 22 мај 2019 и среда 29 мај 2019 во предавална 311 на Машинскиот факултет Скопје со почеток од 19 часот.                                                                   Тел. 070 725-880 / 071 333-263 / 070 864-555 / 078 332-486.

ВОДАЧИ:  Лиценцираните водачи од ПСК МАКПЕТРОЛ  и водачи од ПД  ЛИСЕЦ од Штип.

НАПОМЕНА:  заради очекувана поголема масовност учесниците се должни да се придржуваат кон советите и наредбите на водачите и да не се одалечуваат од колоната.

Водопади на Студенчица, Бистра, Лопушник

Целодневна, амбициозна акција на 9 јуни на југоисточниот дел од планината Бистра, која ќе започне од каптажата на реката Студенчица, преку нејзиниот изворишен дел каде што се наоѓаат водопадите, до питомиот, но висок врв Бистра (2102 м.н.в.) како крајна дестинација, додека враќањето ќе се изврши преку месноста Лопушник (можна е и посета на врвот Стог каде што се наоѓа спомен-плочата на Кочо Рацин) до селото Извор на изворите на реката Треска.

Целта е во еден ден да се посетат два од најголемите извори во Македонија и да се одбележи 76 годишнината од загинувањето на Кочо Рацин.

Акцијата е многу напорна, во првиот дел до врвот Бистра се оди по беспатје или по незгодни патеки, а и должината од 23+ километри не е наивна. За да се има време успешно да се изведе, акцијата се планира да започне најдоцна до 6.00, што значи дека од Скопје ќе се тргне од бензинската станица на западниот излез во 3.45.

Доколку временските услови не се задоволителни, акцијата ќе мора да се откаже.

 

ВОДАЧ НА АКЦИЈАТА:

Велимир Граоркоски veljogr@yahoo.com

Пријавувањето ќе се одвива исклучиво преку е-пошта, со оставање контакт телефон за секој учесник поединечно. Пријавените учесници ќе бидат контактирани за деталите најдоцна еден ден пред поаѓањето.

 

НАПОМЕНА:

– секој учесник е должен да ги почитува правилата и насоките на водачите, во спротивно сам е одговорен за несаканите последици;

– движењето се одвива во група предводена од организаторот и водачите;

– водачите имаат право да исклучат учесник уште пред стартот на планинарската акција доколку не ги исполнува наведените услови и не ја поседува соодветната планинарска опрема за предвидената планинарска акција;

– водачите имаат право да исклучат учесник од групата поради непримерно однесување (загрозување на општата безбедност и нарушување на животната средина);

– водачите го задржуваат правото на измени на терминот и текот на акцијата во зависност од временските услови или влијанија од друга природа.

07-09 Јуни 2019, Комови ( Црна Гора )

07-09 Јуни 2019, Комови ( Црна Гора )

ЗДРУЖЕНИЕ ПЛАНИНАРСКИ СПОРТСКИ КЛУБ МАКПЕТРОЛ СКОПЈЕ

Ве Поканува на планинарска акција – Комови ( Црна Гора), дел од Динарскиот планински венец.

Опис на акцијата: Планината Комови се протега во источна Црна Гора помеѓу реките Лим, Тара и Дрцка и е опкружена со планините Проклетие, Планиница и Бјелашица. Растителниот свет е многу разновиден и богат, благодарение на што овој планински масив претставува потенцијална ИПА ( IPA – Important plant aeras ) област во Црна Гора. Комови се познати по тоа што важат за недопрена природа. На планината се истакнуваат три високи и моќни врвови: Кучки Ком ( 2487 мнв), Љеворечки Ком ( 2469 мнв ) и Васојевички Ком ( 2460 мнв ).

Тек на акцијата:
07.06.2019 ( ПЕТОК )
– Собирање на групата на паркингот на Пошта 2 – Железничка
станица Скопје во 23:30 часот.
08.06.2019 ( САБОТА )
– Поаѓање од Скопје: 00:00 часот од паркингот на Пошта 2 –
Железничка станица Скопје (предвидено е да се патува ноќта за да стигнеме во раните утрински часови во Штавна)
– Пристигнување во Штавна: 07:00 часот во Еко катун Штавна,
сместување во бунгалови, препакување на опрема.
– Во 08.00 часот од Штавна започнуваме со искачување на
Васојевички Ком. По кратка пауза за сликање и одмор на
врвот групата се упатува кон Еко катунот Штавна, каде може
да се посети и етно ресторан. Попладневните часови се за
слободни активности и ноќевање.
09.06.2019 ( НЕДЕЛА )
– Будење во 03:30 часот, поаѓање во 04:00 часот кон Меѓукомје,
од каде се упатуваме кон Кучки Ком . По кратка пауза на врвот
за сликање и одмор се враќаме во Меѓукомје од каде се
упатуваме кон Еко катун Штавна.
Поаѓање за Скопје: 15:00 часот

Должина на патеката:
– Штавна – Васојевички Ком со должина од 8.6 km
– Штавна – Кучки Ком со должина од 14 km

Висинска разлика:
– Штавна – Васојевички Ком со висинска денивелација од 810 D+
– Штавна – Кучки Ком со висинска денивелација од 990 D+

Стартна точка на искачувањето: Еко катун Штавна ( 1800 мнв )

Опис на патеката: Најголем дел од патеката се одвива по карпест терен. Особено внимание треба да се посвети на последните метри од врвот Кучки Ком, каде се поминува по срт со стрмни страни.

Напор: Акцијата спаѓа во категорија Тешки планинарски акции за кои е потребно предходно искуство за движење по карпест терен.

Времетраење на акцијата ( вкупно ):
– Штавна – Васојевички Ком од 4 – 5 часа
– Штавна – Кучки Ком од 9 – 10 часа

Опрема (задолжителна / препорачана):
– Ранец
– Планинарски чевли или обувки со солиден грип
– Техничка опрема ( појас, шлем )
– Облека соодветна на временските услови
– Бидон или шише за вода
– Очила за сонце, крем со заштитен фактор

Храна:
– Секој сам си носи храна ( во бунгаловите има можност за
готвење )
– Вода 2 литри ( може да се наполни во Штавна од чешма )
– Суво овошје, јатки или енергетски барови и сл.

Планинарски водичи: Христифор Саракинов, Јовица Апостоловски

Цена: 3.000,00 денари – во цената е пресметано: патни трошоци, сместување/ноќевање во бунгалови во Еко Катун Штавна, трошоци за организација.

Пријавување: најдоцна до најдоцна до 25.05.2019 , бројот на учесници е ограничен.

Лица за контакт: Христифор Саракинов 071/333-263, Јовица Апостоловски 070/ 864- 555

Потребни документи:
– Пасош или лична карта
– Планинарска книшка со платена чланарина за 2019 година
– Патничко осигурување
* Во Црна Гора официјална валута е ЕВРО

Напомени:
– Акцијата е предвидена само за искусни планинари кои имале досегашно искуство за движење по карпест и изложен терен.
– Сите учесници на акцијата треба да се добро психофизички подготвени, да бидат во добра здравствена состојба и да бидат подготвени за импровизација на терен.
– Во случај на неповолни временски услови акцијата навреме ќе биде откажана
– Учесниците во акцијата се должни да ги почитуваат насоките на водичите. Во спротивно самите се одговорни за несаканите последици.
– Водичите имаат право да исклучат учесник/-ци на акцијата на почеток или во текот на акцијата доколку не ги почитуваат објавените насоки, не ја поседуваат соодветната планинарска опрема и не ги почитуваат насоките на водичите.
– Водичите го заддржуваат правото на промена на условите на објавената акција согласно условите на теренот.

14 – 16 јуни 2019 КОСЈЕРИЌ (Србија)

Поканети сме од ПСК Балкан од Белград да учествуваме на настанот Денови на планинарите на Србија. Овој настан го организира ПСК Балкан со подршка од Планинарскиот сојуз на Србија во рамките на 10 годишнината од основањето на ПСК Балкан. Поканети се клубови од соседните држави.

Место на одржување на настанот е село Мионица, кај водопадот Скакавац опкружено со планините Маљен и Субјел.

Оваа манифестација е погодна прилика за меѓусебно запознавање на планинарите низ учество во планинарски тури, планинарско ориентационо такмичење, планинско трчање, предавања и проекции, изложба на фотографии и секако убаво дружење со пригодна културно уметничка програма.

Линк за подетално запознавање со содржината на настанот:

http://pkbalkan.org/dani-planinara-srbije-14-do-16-6-2019/

 

П Р О Г Р А М А:

14 јуни 2019 (петок) – Во 14 часот поаѓање од жел.станица – паркинг пред Пошта 2. Релација Скопје – Ниш – Крагујевац – Љиг – Мионица. Пристигање околу 21 часот. Сместување. Ноќевање.

16 јуни 2019 (недела) – Во 15 часот заминување за Скопје.

 

ПОТРЕБНА ОПРЕМА:  Обична стандардна планинарска опрема, прилагодена на временските прилики.

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ: Лична карта. Планинарска книшка со маркица за 2019 година. Патничко осигурување.

ЦЕНА:  2.200 денари за превоз.

СМЕСТУВАЊЕ:  Во сопствен шатор, во домаќинства кои се бават со селски туризам или во хотел. При пријавување обавезно да се наведе видот на сместување.

ПРИЈАВУВАЊЕ:  На тел. 070 725-880,  на редовен состанок на клубот, на e-mail: nikola.donovski@gmail.com

ВОДАЧ:  Никола Доновски.

28 јуни – 1 јули 2019 О Л И М П и кањон ЕНИПЕАС

 

Олимп е голем предизвик за секој планинар. Со својата височина и со техничката захтевност тој е еден од потешките врвови за кои треба и одлична кондиција и психофизичка стабилност.

ПРОГРАМА:

28 јуни 2019 (петок) –  Во 24ч. поаѓање од жел. станица – паркинг пред Пошта 2.

29 јуни 2019 (сабота) –  Во раните утрински часови пристигање во Литохоро. Припрема за пешачење и поаѓање низ кањонот ЕНИПЕАС. Пешачењето трае околу 4 часа. Ќе видиме водопади, манастирот Св. Дионис и пештерите кои ги користел како капели.

Пешачењето завршува на ПРИОНИ 1050м.н.в. Таму ќе не чека превозот и се спуштаме долу на морскиот брег (во Олимпик бич или Паралија). Ноќевање.

30 јуни 2019 (недела) –  Станување, припрема за поаѓање и превоз до местото ГОРЦИА 1130м.н.в.

Од таму ќе го започнеме искачувањето до пл. дом Giosos Apostolidis на 2700м.н.в. Доаѓање во домот во попладневните часови.

Доколку има време и доколку се погодни временските услови ќе можеме да го искачиме врвот СТЕФАНИ 2909м. До него се стигнува со 30 минутно пешачење до почетокот на кулоарот и потоа следи искачување по стрмна и ронлива патека а во завршниот дел и технички захтевна.

Следи фотографирање и потоа враќање по истата патека во домот. Ноќевање.

1 јули 2019 (понеделник) –  Станување и припрема за искачување. Поаѓање од домот со ранците.

ГРУПА А –  Искачување на Митикас 2917м и спуштање по јужната страна до СКАЛА 2866м.

ГРУПА Б –  Пешачење по заобиколната патека ЗОНАРИЈА и искачување на СКАЛА.

Од Скала сите заедно спуштање до пл. дом А (Spilios Agapitos) на 1900м. Краток одмор и потоа спуштање до ПРИОНИ  и заминување за Скопје.

ПОТРЕБНА ОПРЕМА:

ЛИЧНА ОПРЕМА – пл. кондури, стапови, гамашни, кабаница за дожд, капа, ракавици, челна лампа. Пожелна е лесна летна вреќа за спиење од хигиенски причини и да се избегне плаќање на постелнина.

За ГРУПА А потребна е и техничка опрема: кацига, појас, прусик, 3 карабинери.

За ГРУПА Б не е потребна техничка опрема.

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ:  пасош, пл. книшка со маркица за 2019, патничко осигурување.

ХРАНА  –  од ранец. Во домот има да се купи храна и пијалоци.

ТРОШОЦИ – 80 евра за превоз и две ноќевања.

ВОДАЧИ – Никола Доновски, Миланка Арсиќ. Акцијата е заедничка со ПСК Балкан од Белград.

 

 

VIA FERRATA АВАНТУРА НА ЈУЛИЈСКИ, ТИРОЛСКИ АЛПИ И ДОЛОМИТИ 2019

VIA FERRATA АВАНТУРА НА ЈУЛИЈСКИ, ТИРОЛСКИ АЛПИ И ДОЛОМИТИ 2019

VIA FERRATA АВАНТУРА НА

 ЈУЛИЈСКИ И ТИРОЛСКИ АЛПИ 2019

26.07 – 04.08

Triglav 2864 мнв (Словенија)
Grossglockner 3798 мнв (Австрија)
Zugspitze 2962 мнв (Германија)
Punta Penia 3343 мнв (Италија)

 

 • 00 ДЕН 07.2019 (Петок)

Поаѓање од Скопје во попладневните часови (15:00ч.), патувањето се одвива преку Белград, Загреб, Љубљана (со попатни паузи) и пристигнување во Мојстрана – Долината Крма(1015мнв).

 • 01 ДЕН 07.2019 (Сабота)

Искачувањето на Триглав (2864мнв) е предвидено да се одвива од долина Крма по нормална патека до домот Кредарица (2515мнв). На Кредарица е предвидено 30 мин. пауза за одмор и потоа искачување на врвот Триглав (2864 мнв) по ферата секции. По искачувањето на Триглав (искачувањето е предвидено да трае 3 часа) планирано е одмор и ноќевање во планинарскиот дом на Кредарица (2515мнв).

Видео 1 :  https://www.youtube.com/watch?v=cfEs3qX6Jqk&fbclid=IwAR3y8grdOeRF71AmU2tdv1Z4imYvv38ucTVYqcX7KrHBvidi29q0v3HyEM8

 • 02 ДЕН 07.2019 (Недела)

Будење во 04:30 часот подготовки и поаѓање кон долината Крма од каде е предвидено со такси превоз да стигнеме до возилото кое ќе биде оставено на паркингот кај Аљажев дом. Следи пат од 180 км. до Австрија – Kals am Grossglockner (1324мнв) – паркинг во подножјето на Grossglockner. Планирано е искачување од 1470 мнв и должина на патеката од 5 км, се до планинарскиот дом Studlhutte (2801мнв). Предвиден е одмор и ноќевање.

 • 03 ДЕН 07.2019 (Понеделник)

Будење во 04:00ч. Подготовки, доручек и поаѓање во 05:00 часот кон врвот Grossglockner (3798мнв) по нормалната рута преку планинарскиот дом Erzherzog Johann Hutte (3454мнв). Искачувањето е предвидено да биде 6-7 часа и симнување од 4-5 часа во попладневните часови предвиден е одмор и ноќевање.

Видео 1 :   https://www.youtube.com/watch?v=pFVT3EZOnho

Видео 2 :   https://www.youtube.com/watch?v=sh_dnkkXSDw

 • 04 ДЕН 07.2019 (Вторник)

Будење во 06:00 часот доручек, пакување на опремата и симнување до паркингот во Kals am Grossglockner, пакување во кола и следи пат од 250 км. преку Innsbruck до Германија – Garmisch-Partenkirchen во пладневните часови. Сместување во пансион, и прошетка низ градчето. Попладнето е предвиден за одмор и релаксација. Ноќевање.

 • 05 ДЕН 07.2019 (Среда)

Будење во 09:00 часот, доручек и прошетка до местото Fussen и замокот Neuschwanstein (замокот на Ludwig II кралот на Баварија од 1886 год.) и повторно враќање во Garmisch-Partenkirchen за посета на авантуристички парк со тобоган од 1км., заедничка вечера во етно ресторан одмор и ноќевање.

 

 • 06 ДЕН 08.2019 (Четврток)

Будење во 06:30 часот, спремање и во 08:00 часот искачување со жичарата се до домот Hollentalangerhutte (1387мнв) од каде групата ќе се упати по ферата се до највисокиот врв на Германија Zugspitze (2962мнв). Искачувањето е предвидено да трае 8-9 часа. По мала пауза на врвот планирано е спуштање до Garmisch-Partenkirchen со жичара. Предвидено е релаксирање, одмор или прошетки низ градот. Ноќевање.

 

Видео 1 :   https://www.youtube.com/watch?v=NAIsN4fn7Nw

 • 07 ДЕН 08.2019 (Петок)

Будење во 05:00 часот доручек и пакување, поаѓање во 06:00 часот кон Италија во должина од 210 км до езерото Lago Di Fedaia.  Пристигнување во 09:00 часот на паркингот Passo Fedaia (2057мнв) и искачување со жичара до домот Rifugio Pian Dei Fiacconi (2626мнв) од каде по ферата е предвидено искачување на Punta Penia (3343мнв) – Marmolada(Dolomiti), по кратка пауза за фотографирање предвидено е враќање на групата во домот по нормалната рута. Предвиден е одмор и ноќевање.

Видео 1 :   https://www.youtube.com/watch?v=n9TIQ_ocXFs

Видео 2 :   https://www.youtube.com/watch?v=7OsJrp3Xtp4

 • 08 ДЕН 08.2019 (Сабота)

Будење во 07:00 часот пакување и доручек. Во 08:00 часот спуштање со жичара до паркингот на Passo Fedaia и патување до Хрватска – Загреб (470 км.) со попатни паузи. Пристигнување во попладневните часови, ручек одмор и ноќевање во мотел.

 • 09 ДЕН 08.2019 (Недела)

Будење во 08:00 часот доручек, пакување и поаѓање кон Скопје во 10:00 часот. Пристигнување во Скопје (820 км.) во вечерните часови.

 • 10 ДЕН 08.2019 (Понеделник)

РЕЗЕРВЕН ДЕН

Напомена:

Пријавените кандидати пополнуваат пријава и потпишуваат изјава дека се согласуваат со условите наведени во истата, а  дополнително ќе добијат список на потребна опрема и план за изведување на кондициони и заеднички технички тренинзи.

Кандидатите се должни да направат здравствен преглед на спортска медицина и резултатите (не постари од 6 месеци) да им ги достават на водичите.

Водичите на акцијата има дискреционо право да ја сменат програмата на самото место, доколку проценат дека се нарушени безбедносните услови за реализирање на планираното.

Искачувањето на наведените врвови е многу напорно и задолжителна е одлична физичка кондиција и употреба на техничката опрема за самообезбедување.

За подетални информации обратете се кај водичите на акцијата:

Христифор Саракинов 071/333-263
Јовица Апостоловски   070/864-555

Краен рок за пријавување е 15.03.2019 година.