29.12.2018 – 02.01.2019 БОРОВЕЦ планинарење, скијање, дочек на Нова Година

Дочек на Новата 2019 Година, скијање и искачување на највисокиот врв на Балканот – Мусала 2925м.

ПРОГРАМА:

сабота,29 декември 2018

Во 6 часот поаѓање од Скопје – паркинг пред Пошта 2 на жел. станица. Пристигање во Самоков и сместување во хотел, во соби со 2 или 3 кревета. По сместувањето:

Група А – на полудневно скијање,

Група Б – слободно време

Ски центарот Боровец располага со 19 ски патеки со вкупна должина од 58км. Има патеки за почетници, за средно спретни скијачи и за професионалци. Инаку ски центарот се состои од три дела – централен ски центар Боровец од 1337м до 1780м, Јастребец од 1340 до 2369м и Маркуџик од 2340 до 2550м. Кај хотел Рила има и ноќно скијање од 17.00 до 22.00 часот.

 недела, 30 декември 2018

Група А – скијање

Група Б – искачување на Мусала 2925м

*можна е промена на планот заради временски услови

– станување и поаѓање на искачување од Боровец по ски патеката покрај Мусалинска река до планинарскиот дом Мусала или

– возење со жичарата до Јастребец 2369м и потоа пешачење до пл. дом Мусала

Краток одмор и потоа искачување до пл. дом Еверест 2700м. По краток одмор завршно искачување до врвот.

– враќање по истата патека или со жичарата и превоз до хотелот

понеделник, 31 декември

Група А – скијање

Група Б – слободно време, можност за капење во базенот на хотел Рила (да се понесе костим за капење!)

– доаѓање во хотелот и припрема за дочек на Новата 2019 Година

– свечена вечера и дружење

вторник, 1. јануари 2019

Група Аскијање

Група Б – планинарење – пешачење од Боровец до Јастребец по ски патеката

– враќање во хотел, вечера и дружење

среда, 2. јануари 2019

– пакување на стварите и напуштање на хотелот

Група А – скијање

Група Б – кратко пешачење

Групите се спојуваат во 16ч на паркинг во Боровец и враќање за Скопје.

 ПОТРЕБНА ОПРЕМА: топла облека, за искачување на Мусала потребни се дерези и цепин.

СМЕСТУВАЊЕ: во хотел во Самоков (на 10км од Боровец) во двокреветни и трокреветни соби.

ЦЕНА:  170 евра (во цената се вклучени превоз, четири ноќевања, три полупансиони + доручек, новогодишна вечера и осигурување).

НАЧИН НА ПЛАЌАЊЕ: на две рати

 1. рата – 100 евра при пријавување
 2. рата – 70 евра при поаѓање

ИНФОРМАЦИИ И ПРИЈАВУВАЊЕ: на состанок на друштвото, по e-mail, по телефон.

ВАЖНА НАПОМЕНА: секој учесник во акцијата учествува на сопствена одговорност. Од сите учесници се очекува добра психофизичка припременост. Организаторот на акцијата го задржува правото на измена на програмата во случај на непредвидени околности.

ВОДИЧ: Никола Доновски тел. 070 725-880.  Е- mail: nikola.donovski@gmail.com

27 јули – 4 август 2019 DAMAVAND 5671m ( Иран )

 

Експедиција Damavand, Iran

Планинарското спортско друштво Макпетрол  се приклучува кон акцијата на ПСК Балкан од Белград организирана од 26 јули до 4 август 2019 – десетодневна акција во Иран  со цел искачување на највисокиот врв на Иран  ДАМАВАНД 5671м.

Дамаванд е изгаснат стратовулкан на масивот Алборз и е највисок врв на Иран и највисок вулкан во Азија. Се наоѓа јужно од Каспиското езеро и стотина километри северно од Техеран. Може да се каже дека Дамаванд е на некој начин света планина на Иранците, како што е Олимп за Грците. Врвот не е технички захтевен но висината и присуството на опасни сумпорни испарувања на врвот бараат сериозни припреми и одлична планинарска кондиција. Заради ова Дамаванд е предизвик и обавезен чекор во планинарската кариера за секој планинар кој се стреми кон големи височини.

П Р О Г Р А М А  Н А  А К Ц И Ј А Т А :

 1. ден – петок, 26 јули

Поаѓање од аеродромот Никола Тесла во попладневните часови. Авионски лет на релација Белград – Истанбул – Техеран.

 1. ден – сабота, 27 јули

Слетување на Техеранскиот аеродром Имам Хомеини околу 4 часот наутро. Потоа превоз до селото Reina во подножјето на Дамаванд. Сместување во изнајмена куќа. Ноќевање.

 1. ден – недела, 28 јули

Превоз со теренски возила до Gosfand Sara (3040m). Пешачење до домот Bargah sevom (4200m).  Ранците (до 15кг) се пренесуваат до домот со мазги.

 1. ден – понеделник, 29 јули

Аклиматизација до 4900м. Враќање во домот. Ноќевање.

 1. ден – вторник, 30 јули

Поаѓање на завршно искачување во раните утрински часови. Излегување на врв, фотографирање и потоа враќање во домот. Ноќевање.

 1. ден – среда, 31 јули

Рано наутро напуштање на домот и спуштање до селото Reina. Превоз до Техеран. Сместување во хотел. Обиколка на Техеран. Ноќевање.

Техеран, главниот град на Иран е метропола од преку 7 милиони жители. Се наоѓа на 1200м надморска височина и представува впечатлив спој на минатото и сегашноста.

 1. ден – четврток, 1 август

Разгледување на Техеран. Ноќно возење до Isfahan.

 1. ден – петок, 2 август

Пристигање во Исфахан. Сместување во хотел и обиколка на градот. Ноќевање.

Исфахан, старата престолнина на Персиското царство, едно време бил најголем град на светот. Заради богатата историја е неодминлива дестинација.

 1. ден – сабота, 3 август

Заминување од Исфахан во попладневните часови. Превоз до Техеран (ноќно возење).

 1. ден – недела, 4 август

Во 04:35 часот лет на линија Техеран – Истанбул – Белград.

ПОТРЕБНА ОПРЕМА:

После пријавувањето и формирање на групата ќе биде проследен список за потребната опрема.

ЦЕНА –  890 евра (од Белград до Белград). Во цената е вклучено: авионски превоз Белград – Техеран –Белград, локални превози, ноќевање во хотелите, трошоци за виза, осигурување, теренски возила, мазги, сместување и храна во планинарскиот дом.

НАЧИН НА ПЛАЌАЊЕ –   на три рати

 • прва рата 300 евра при пријавувањето
 • втора рата 300 евра до 1. мај 2019
 • трета рата на денот на поаѓање

ПРИЈАВУВАЊЕ –  лично на состанок на друштвото, по mail, по телефон. Ќе ви биде доставен формулар за пријавување.

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ – пасош, членска книшка со маркица за 2019 година, потврда за извршен спортски лекарски преглед. За добивање на виза кои документи се потребни ќе ве информираме накнадно.

ВОДИЧИ – Миланка Арсиќ, Александар Мијатовиќ а од ПСД Макпетрол водич ќе биде одреден накнадно.

ПРИПРЕМИ –  До јули месец ќе бидат организирани серија припремни акции. Припремните акции се организираат заради запознавање и заради проверка на психофизичката способност на пријавените за експедицијата.

 

10 јуни 2018 ЈАБЛАНИЦА (Црн врв 2258м)

 

ПРОГРАМА:

10 јуни 2018 (недела) – Во 05ч. поаѓање од жел. Станица – паркинг пред Пошта 2. Превоз со минибус доколку има 8 заинтересирани по цена од 700 денари. Околу 8 часот пристигање во с.Горна Белица (1450м) и поаѓање кон врвот Црн камен 2258м. Денивелација околу 850м.

Категорија на патеката – средно тешка. Време на искачување околу 3 часа, за спуштање  околу 2.5 часа. Потребна е добра психофизичка подготвеност.

ПОТРЕБНА ОПРЕМА – пл. кондури, кабаница за дожд, стапчиња, облека според временските прилики.

ХРАНА ОД РАНЕЦ – потребна вода 1.5л.

ПРИЈАВУВАЊЕ – на редовниот состанок во среда 6 јуни 2018 во кафич БАРСЕЛОНА (кај бикот) или на тел. 076 274 742.

ВОДИЧ – Дарко Трајковски

5 мај 2018 МАТКА 2018

Федерацијата на Планинарски спортови на Република Македонија

Со гордост Ви го најавува големиот настан

ЕДУКАТИВНО – ХУМАНИТАРНО – ПЛАНИНАРСКА АКЦИЈА

МАТКА 2018

Сабота 05 Мај 2018

Почитувани медиуими,

Ни претставува особена чест и задоволство како најмасовна спортска организација кај нас, а во името на нашите членки, како Федерација на Планинарски спортови на Република Македонија да Ве информираме а воедно и запознаеме со првото издание на големата Едукативно – хуманитарно – планинарска акција Матка 2018 која ќе се одржи следната сабота – 05 мај пред Планинарскиот дом Матка!

Следната сабота (05 мај) од 10.00 до 16.00 земете ги децата, пријателите, екипата, друштвото и правец на Матка. Поканети сте сите вистински љубители на природата, планините, спортот и рекреацијата  на најубавиот кањон во Европа – Матка. Забавата, дружењето и спортувањето се целосно бесплатни! За Вас подготвивме интересни штандови, на кои ќе се запознаете со сите детали за планинарските клубови, како да станете член, кои се следните планинарски предизвици, како да бидете дел од нашата Федерација… Оваа планинарска акција, ќе биде традиционална и ќе се оддржува секоја година под мотото: сакај ја природата, љуби ја планината, едуцирај се и биди хуман! Оваа прва година како организатори на настанот се јавуваат едни од најстарите планинарски друштва од нашиот град, кој со децении едуцираат, анимираат и регрутираат нови млади вљубеници во природата и планинарските спортови, а тоа се: ПД Кораб – Скопје, ПСД Макпетрол – Скопје и ПК Шкупи – Скопје, а покрај нашите градски планинарски друштва, свое учество и поддршка ќе дадат и соседни пријателски клубови, кои воедно оваа година се и активни коорганизатори на големиот настан: ПД Козјак – Куманово и ПК Шари – Гостивар! Настанот е наменет за планинари – почетници, ученици и сите останати љубители на природата! Идејата е да се покажат и презентираат основните планинарски вештини, а  воедно и да се развијат хуманите чуства кај учесниците. Мотивот е дотолку поголем што со оваа акција уште еднаш ќе се сврти вниманието на Граѓаните на Град Скопје, колку е важна физичката активност, спортувањето, чувањето на планините, еколошката свест и крајно хуманоста на секој поединец во општеството! Ве повикуваме да ни се придружите во некоја од можностите и да бидете дел од Матка 2018!

Земете учество во една од двете планинарски тури на кои ќе ве дружат професионални планинари, кои заедно со сите  пријавени рекреативци ќе пешачат и ќе ги учат тајните на планината. Ќе има организирано две планинарски групи:

 • Група 1: Село Шишево – Манастир Св. Никола Шишевски – Кајакарски мост – Планинарски дом Матка
 • Група 2: Манастир Св. Богородица – Црква св. Спас – Планинарски дом Матка

Покрај пешачењето со професионални планинарски водичи, посетителите ќе можат да се запознаат со двете исклучително атрактивни планинарски патеки, основите на планинарењето, од професионалните планинари да слушнете кои се предизвиците на планина, што мора да се знае пред да се планинари, ќе се споделуваат искуства, ќе дознаете повеќе за флората и фауната, како и за тоа како може да се опстане во планина подолго време и во различни временски услови…  Наскоро ќе следуваат детали за начинот на пријавување, а ќе има и организирано бесплатни автобуси со кои граѓаните ќе можат да дојдат до местото на поаѓање за турите! Пред Планинарскиот дом Матка ќе има поставено Штандови на Планинарски клубови и Федерацијата на планинарски спортови, на кои ќе бидат делени и продавани мапи, компаси, книги за планинарење, планинарска опрема, проспекти за безбедност во планина, алатки… Средствата од продажбата ќе оди исклучиво во хуманитарни цели. За секој посетител е обезбедено бесплатно планинарско чајче и вода, а ќе се дели и ручек за планинари и посетители – традиционално планинарско гравче. Ќе бидат поставени и кутии за донации, а членовите на ФПСМ и на клубовите, кои ќе земат учество, ќе донираат храна, пари, обувки, облека, ќебиња исто така во хуманитарни цели. Црвениот крст за целото времетраење на настанот ќе организира крводарителска акција, на која ќе се дарува крв. Ќе присуствуваат десетици крводарители кои за оваа пригода ќе даруваат крв, во соработка со Центарот за трансфузиологија… Екипите на Црвениот крст на Град Скопје покрај крводарителската акција ќе организираат и неколку предавања и симулации како да се даде прва помош на планина! За најмладите ќе бидат организирани работилници со искусни предавачи и планинари кои низ игра и забава ќе им го доближат планинарењето и љубовта кон спортот на најмладите… Како се врзува јазол, како да се заштитиме од дожд или снег во природата, како најлесно да ја исушиме облеката, како да поставиме шатор во природа… за најуспешните дечиња од работилниците ќе следуваат и подароци од искусните планинари. Ја сакам Матка, го сакам Скопје – децата ќе цртаат свои цртежи на тема Планинарење, Скопје, Матка… истите цртежи ќе бидат симболично продавани на медонските компании и дел од учесниците а средствата повторно ќе бидат употребени во хуманитарни цели…

За нашите најмали и најмили планинарчиња ќе бидат тука и децата од Златно славејче, за малку повозрасните ќе има и ДЏ – сетови, стенд ап шоу и мнооогу изненадувања. Ве чекаме на првото издание на Едукативно – хуманитарно планинарската акција Матка 2018 во сабота 05 мај од 10.00 часот пред Планинарскиот дом Матка!

Детали за бесплатниот автобуски превоз:

Автобусите се обезбедени од ЈСП. Поаѓањето ќе биде од Транспортен центар во следните термини:

07:00  /  07:05  /  07:10  /  07:15  /07:20  /  07:25 часот

Попатни станици: 

– Автобуска станица кај пазар Буњаковец,

– Автобуска станица кај Т.Ц. Лептокарија  и

– Автобуска станица кај Бензинска пумпа на Макпетрол во Ѓорче Петров

Сите автобуси ќе бидат обележани на следниот начин:

ЗА  ПЛАНИНАРИ  МАТКА  2018

 

 

 

Спортски поздрав,

Федерација на Планинарски спортови на РМ

29 април 2018 врв ЛИСЕЦ 1527м (Осоговска планина)

ПРОГРАМА:

29 април 2018 (недела) – Поаѓање во 7ч од ж.станица – паркинг пред Пошта 2.  Превоз до с.Псача 537м.н.в. Отаму пешачење до врвот Лисец 1527м.н.в. Висинска разлика 990м. Дожина на патеката 12км. Категорија на патеката: средно тешка. Време на пешачење: искачување 3.5 часа, спуштање 3 часа.

ПОТРЕБНА ОПРЕМА – обична планинарска според временските услови.

ХРАНА ОД РАНЕЦ

ПРЕВОЗ – доколку има 8 заинтересирани со минибус по цена од 400ден. Во спротивно ќе се групираме со сопствени возила.

ПРИЈАВУВАЊЕ – до сабота наутро на тел. 076 274-742

ВОДИЧ – Дарко Трајковски