Доломити и Јулиски Алпи

Доломити и Јулиски Алпи

Клупската акција беше замислена ФЕРАТИ, ФЕРАТИ, ФЕРАТИ низ најубавите делови на Европа, Доломити во Северна Италија и Словенија.

Прва авантура: Постојна Јама, Словенија

Повторно ги откриваме убавините на подземјето. 99 години по првата туристичка посета на пештерата од страна на Надвојводата на Австроунгарската империја,  Фердинанд, ние заедно со врвулица луѓе поминуваме покрај неверојатни форми на пештерски накит. На излезот од пештерата, пред единствената подземна пошта во светот ги видовме и уникатните Човечки рипки.

Втора авантура: Пунта Пениа, Мармолада, Доломити, Италија

Нема повеличенствен планински амбиент од Доломитите. Тоа го велам со години наназад. Мноштво долини со питоми населби сместени под густи шуми над кои има стрмни карпи во неверојатни облици. А, на Мармолада е највисокиот врв на Доломитите, Пунта Пениа (3.342 м.), сместен над стрмен глечер, под кого е езерото Fedaia на 2.000 метри надморска височина.

На убав сончев ден, планиравме да се искачиме до врвот по фератата Мармолада. Но, откако не го најдовме вистинскиот приод до фератата тргнавме на нормалната патека која води низ глечерот Мармолада, по која, дисциплинирано и внимателно, одеа уште стотина качувачи, прикачени во наврска. Во „полна“ зимска планинарска опрема (дерези, шлем, цепин, Y сет за ферата) внимателно поминувавме низ глечерот, а потоа и по фератата, која не носи скоро до 3.300 метри височина. Последните метри се најтешки; врвот е на дофат, а чекорењето е бавно. На врвот извадивме и тегла со мармалада од шипки, која ја изедовме во сласт. На врвот има голем метален крст и мала планинарска куќа. А, од врвот се гледаше пирамидестиот Антелао, втор по височина на Доломитите, трите Тофани, масивот Села со врвот Пиц Бое, длабоки зелени долини и езера. Убавина.

Внимателно се спуштавме надолу. Поминавме и покрај планинари кои вежбаа глечерски техники на спасување. Покрај планинарската куќа Pian dei Fiacconi се наместивме за сликање покрај „Кралицата на Доломитите“ Емилијана.

Искачувањето на Мармолада е напорна акција (1.245 метри висинска разлика) и кај поединци се јавуваат симптоми на висинска болест, главоболка, мачнина и слабост. Во секој случај, планинарите кои планираат да се искачат на Пунта Пениа, ги чека многу интересна, разнолична глечерска тура во траење од 7 до 8 часа.

Ах, колку е убаво да си блиску до Алпите и Доломитите. Се е блиску. Човек може да направи еднодневни тури на врвови до кои ние од Македонија стигаме после 1.500 км. возење.

Трета авантура: Alleghe, Доломити, Италија

„АЛЕГЕ – 0% СТРЕС, 100% ДОЛОМИТИ“, се промовира Алеге на интернет.

Тоа е шармантно селце во географскиот центар на Доломитите, сместено покрај езеро. Жителите и туристите мирно шетаат покрај брегот на езерото  во кое се огледува величенствената планина Monte Civetta. Во 1771 година се срушил дел од планината Monte Piz и ја препречил реката Cordevole. Се формирало езеро и под вода останале делови од селото, црквата со  ѕвонаријата, но и соседни села. Легендата вели дека денес, на убав ден, може да се види потонатата ѕвонарија низ кристално чистата вода.

Многупати еден пријател ми го споменуваше местото Алеге како бајковито место и одличен скијачки центар. „Мирче, си бил во право. Алеге е топ“.

Четврта авантура: Ferrata degli Alpini, Доломити, Италија

Тоа е релативно нова ферата, направена од италијанската армија во 2008 година, 90-тина години после изградбата на првите ферати на Доломитите (во Првата Светска Војна).

Кон фератата се тргнува од паркингот пред ресторанот “Da Strobel”, на 1,5 км пред преминот  Falzarego. Означена патека „Ferrata degli Alpini“ води до „ѕидот“ под врвот Col dei Bos (2.559 м.), каде беа собрани 30-тина качувачи. Почетокот на фератата, првите 10 висински метри, е вистински „филтер“ за качувачите и може да биде фрустрирачки, затоа што и покрај поставената металната сајла, има малку држачи во карпата, така што е потребно размислување, јаки раце и внимателно искачување. Нагоре веќе почнува забавата. Фератата има многу стрмни и изложени секции, но и добри држачи, како и неколку тревнати премини до други секции од фератата. Со стрмните секции се добива на височина, но е потребно големо внимание од неискусните качувачи, кои од водичот дополнително треба да бидат обезбедени со јаже. Новите метални сајли и гумените конусни држачи даваат голема сигурност при искачувањето, но фератата не е за почетници и за качувачи без целосна опрема за ферати.

Фератата е панорамска и се гледаат, како на почетокот на фератата, длабоко долу во долината, така и околните врвови, по кои има бројни алпинистички насоки по кои се искачуваат храбрите качувачи. Крајот на фератата завршува на тревната ледина  од која после 10-тина минути одење се стигнува до врвот Col dei Bos на 2.559 метри. А, од врвот се гледа величенствената Tofana di Rozes (3.244 м.). Од долината се слушаше бука на бројните автомобили и мотори кои вртеа по алпските патишта. Многу ни беше мило што бевме далеку од таа бука. За надолу има повеќе патеки, а ние тргнавме по патеката 402 која е поранешен воен пат кој водеше покрај остатоци на бројни ровови и бодликава жица од Првата Светска Војна. Поминавме и низ тунел и после кратко искачување се вративме на патеката по која пристапивме кон фератата.

Искачувањето по фератата, зависно од искуството и гужвата, може да трае 3 – 4 часа. Вкупното искачување и слегување до местото на тргнување, трае околу 6 часа.

Петта авантура:  Bolzano, Cortina d’Ampezzo, фабричкаta продавница на La Sportiva во Ziano di Fiemme, Италија

Убави големи и мали италијански градови. Болзано, голем и врел град, Кортина, мала и убава планинска населба. А, во фабричката продавница на La Sportiva во Ziano di Fiemme бевме како деца во фабрика за чоколада. Не знаевме што побрзо да пробаме: чизми, панталони, јакни, патики … Лудило од избор и ниски цени.

Шеста авантура: Мангарт и Триглав, Јулиски Алпи, Словенија

Мангарт е висок 2.679 метри и е трет по височина врв на Јулиските Алпи. Се искачувавме по панорамската ферата „Словенска пот“, која води низ длабок дијагонален засек среде масивниот врв Мангарт. По една стрмна секција, со дерези, поминавме и низ снег. Таман стигнавме на врвот со големиот крст, „времето се отвори“ и ја видовме околината, врвовите во далечина и долината со езера во длабочина. Надолу се враќавме преку Италија (Мангарт е граничен врв), по стрмна обележана патека по која треба внимателно движење.

Триглав е посебна приказна. Годинава се славеше 240-годишнина од првото искачување на врвот од „Четирите дрчни мажи – Словенци“. Внимателно, со опрема за ферата, се искачувавме по грбот на Триглав по кого поминуваа и други планинари, меѓу кои и пријателите Мухамед Алили и Осман Ука. Нас врвот Голем Триглав (2.864 м.) не пречека и со магла и со град, но Аљажевата куќичка не заштити од краткото невреме. Свештеникот Јаков Аљаж во 1895 година од Германците за 1 златен динар купил 16 квадратни метри. Тие 16 квадратни метри биле на врвот Голем Триглав.

Во планинарските домови на Мангарт и на Триглав (Кредарица) јадевме „Ричет“,  густа чорба со јачмен, зеленчук и месо која, Емилијана, со рецепт најден на Интернет, успешно, по кажувањето на Боро, ја направила и во Македонија.

Седма авантура: Брежице и Терме Чатеж, Словенија

Брежице беше вистинско изненадување за нас. Мало гратче блиску границата со Хрватска, на 5 км. од Терме Чатеж. А, во Брежице посетивме убав музеј и градски фестивал кога на убава храна и музика излегуваат сите Брежичани и околни жители. Посавскиот музеј, сместен во тврдината, беше полн со археолошки, историски и етнолошки експонати од живот во регионот на Брежице. Не плени големата барокна сала, наречена Витешка дворана, со прикази од грабнувањето на Европа од Зевс; од богот Арес кој се враќа од бој, од богот на оганот Хефест (Hephaestus) во ковачница и други фасцинантни прикази од античката историја.

Во современата Терме Чатеж се одмаравме во топлата бањска вода, додека надвор врнеше ситен дожд.

22 јуни – 1 јули 2018.

Напишал: Горан Николоски

Фотографии: Горан Николоски, Борче Ѓелевски

 

Постојна Јама, Словенија

 

Над глечерот Мармолада

 

Пунта Пениа (3.342 м.)

 

 

Ferrata degli Alpini

 

Alleghe

 

Bolzano

 

Фабричка продавница La Sportiva

 

Мангарт (2.679 м.)

 

Голем Триглав (2.864 м.)

 

Витешка дворана, Посавски музеј, Брежице

 

Забава во Брежице

 

 

 

5 – 14 октомври 2018 КАПАДОКИЈА И ИСКАЧУВАЊЕ НА ЕРЏИЕС ДАГ (3.916 м.)

5 – 14 октомври 2018 КАПАДОКИЈА И ИСКАЧУВАЊЕ НА ЕРЏИЕС ДАГ (3.916 м.)

05.10.2018, петок

Поаѓање од Скопје до Ниш, од каде што со заеднички превоз со колеги планинари од Белград продолжуваме кон Турција.

06.10.2018, сабота

12:00 Истанбул, прошетка и сместување.

07.10.2018, недела

Поаѓање од Истанбул кон Гореме, Кападокија. Сместување во хотели.

08.10.2018, понеделник

Прошетка низ Кападокија (Cappadocia), Гореме (Goreme), Аванос (Avanos), Зелве (Zelve) – градот во карпи (факултативна посета).

09.10.2018, вторник

Пешачење по означени патеки околу Гореме.

10.10.2018, среда

Група А: 01:00 – Искачување на Erciyes Dağı (3.916 м.). Искачувањето почнува од 2.200 м. Должината на патеката е 21 км, со висинска разлика од 1.900 м. Патеката од 3.700 м. до врвот е напорна и погодна само за искусни планинари. Задолжително е користење на планинарска техничка опрема (шлем, дерези, цепин).

Група Б: Искачување од 2.200 до 2.800 м. пешки или со жичарница. Должината на патеката е 9 км, а висинската разлика 700 метри. Двете групи на слегување се спојуваат и тргнуваат кон Гореме.

11.10.2018, четврток

Посета на кањонот / долината Ихлара (Ihlara), на вулканското езеро Нарлигол (Narligol), на подземниот град Деринкују (Derinkuyu).

12.10.2018, петок

Слободен ден (летање со балони – 110 евра по човек)

13.10.2018, сабота

Пат кон Истанбул. Ноќевање во Бугарија.

14.10.2018, недела

Пат кон Ниш и Скопје.

 

Опрема: опрема за високогорски искачувања (дерези, цепин, шлем), планинарски стапчиња, гамаши.

Облека: соодветна на времето и на искачувањето на височина од околу 4.000 м.

Цена: 295 евра (вклучен автобуски превоз од и до Скопје и 8 ноќевања со доручек). Аконтација од 100 евра до 1 септември 2018. Цената е формирана за група од минимум 40 учесници. За помала група, цената ќе биде соодветно прилагодена.

Пријавување до:

 • ПСД МАКПЕТРОЛ, Скопје
 • ПК БАЛКАН, Белград

Напомени:

 • Секој учествува во акцијата на своја одговорност.
 • Учесниците се должни да ги почитуваат насоките на организаторите.
 • Водичите имаат право да исклучат членови во планинарската акција пред стартот на акцијата доколку не ги исполнуваат наведените услови и не ја поседуваат соодветната планинарска опрема.
 • Организаторите го заддржуваат правото на измени на термините и редоследот на акцијата во зависност од објективни и субјективни причини.

 

 

 

 

 

 

10-12 АВГУСТ 2018 – ПРОКЛЕТИЈЕ, Црна Гора

10-12 АВГУСТ 2018 – ПРОКЛЕТИЈЕ, Црна Гора

10 август, петок

 • 16:00 – поаѓање од Скопје кон Црна Гора. Сместување во долината Грбаја, Црна Гора.

11август, сабота

 • Искачување на Добра и Зла Колата 2354м. (највисок врв на Црна Гора)

12 август, недела

 • 06:00 – Лесно, неколккучасовно искачување на врвовите Попадија (2.057 м.), Талијанка (2.56 м.), Маја е Чан (1.879 м.) со прекрасен поглед на другите врвови на Проклетије.
 • 15:00 – тргнување кон Скопје.

  Опрема:

 • Планинарски чевли, патики, планинарски стапчиња, чадор за заштита од сонце.
 • Облека соодветна на времето.

 Пријавување до 7 август: Горан Николоски, 070/200-506, goran.nikoloski@t.mk

 

 

23 – 30 ЈУНИ 2018 – ФЕРАТИ ПО ЈУЛИСКИ АЛПИ И ДОЛОМИТИ

23 – 30 ЈУНИ 2018 – ФЕРАТИ ПО ЈУЛИСКИ АЛПИ И ДОЛОМИТИ

 • Ферати на Мангарт (2.679 м.) и Триглав (2.864 м.), Словенија.
 • Ферата Мармолада, Пунта Пениа (3.342 м.) и Ферата Сентиеро Ивано Дибона, Кристалино Дампецо (3.008 м.), Италија.

23 јуни, сабота

 • Македонија – Словенија. Сместување во планинарски дом, Словенија.

24 јуни, недела

 • Ферата Словенечка насока – Мангарт (2.679 м.). Висинска разлика: D+700 м. Искачување: 3 ч.
 • Сместување во планинарски дом, Словенија.

25 јуни, понеделник

 • Праг – планинарски дом Кредарица – Мал Триглав (2.725 м.) – Триглав (2.864 м.). Висинска разлика: D+ 1900 м. Искачување: 7 часа. Сместување во планинарски дом, Словенија

26 јуни, вторник

 • Слегување од Кредарица – долина Крма – возење до Малга Чиапела, Доломити, Италија.
 • Сместување во Италија.

27 јуни, среда

 • Ферата Мармолада – Пунта Пениа (3342 м). Висинска разлика: D+1250 м. Искачување 5 часа.

28 јуни, четврток

 • Одмор,  посета на Болцано.

29 јуни, петок

 • Кристалино Дампецо (3008 м.) – ферата Сентиеро Ивано Дибона. Висинска разлика: D+1200 м. Искачување 4 часа.

30 јуни, сабота

 • Терме Чатеж. Пат до Скопје

Опрема:

 • Планинарски чизми, дерези.
 • Појас, шлем, сет за ферата.
 • Облека соодветна на времето.

Напомена: Искачувањето на врвови на Јулијските Алпи и на Доломитите е многу напорно и задолжителна е одлична физичка кондиција и употреба на техничката опрема за самообезбедување.

Пријавување до 18 јуни:

Горан Николоски, 070/200-506, goran.nikoloski@t.mk

 

 

25 – 28 АВГУСТ 2018 – ДОЛИНА ТЕТ (THETH), ПРОКЛЕТИЈЕ, АЛБАНИЈА

25 – 28 АВГУСТ 2018 – ДОЛИНА ТЕТ (THETH), ПРОКЛЕТИЈЕ, АЛБАНИЈА

25 август, сабота

 • 05:00 – поаѓање од Скопје кон Албанија. Сместување во долината Theth, Албанија.

26 август, недела

 • 06:00 – Премин Валбона (1.900 м.), водопад Theth

27 август, понеделник

 • 05:00 – Искачување на Маја Арапит (2.217 м.). Висинска разлика: 1.400 м.

28 август, вторник

 • 06:00 – Скадар, езеро Комани, Македонија

 

Опрема:

 • Планинарски чизми, планинарски стапчиња.
 • Облека соодветна на времето.

Напомена: Искачувањето на врвови на Проклетије е напорно и задолжителна е добра физичка кондиција.

Пријавување до 6 август: Горан Николоски, 070/200-506, goran.nikoloski@t.mk

 

Долина Theth , врв Maja e Harapit

 

Водопад Theth

 

Комани Езеро