Зимски камп на Церипасина

Втора година по ред, на исто место, во исто време. Ќе стане ли традиција? Останува да видиме, барем така се зарековме.

Оваа година имаше голем интерес и најава за повеќе учесници ама на крај испадна да бидеме само седум со три шатори (Мони, Маја, Ели, Миленка, Рики, Јоцо и јас. Во план ни беше изградба на игло и правење бивак во снег но, ниту за едното ниту за другото имаше снег каков што треба, па ја реализиравме утешната бекап варијантата со поставување на шатори.

Утрото на 12.01.2019 година, во 7 часот тргнавме од Скопје, не брзајќи никаде, во 8:30 стигнуваме на Попова Шапка, паркираме. Јас одам во полициската станица да ја пријавам акцијата и учесниците, останатите одат во војното на кафе/чај… релаксирано.

Во меѓувреме облаците се расчистуваат и наеднаш оние измерените -12 стануваат +12°С. Тргнуваме нагоре по Церипашина, и почнуваме да соблекуваме слој по слој дури не дојдовме до само еден. И пак жешко. Бидејќи натоварени со се што треба и не треба, многу потешки од вообичаено, се движиме споро и правиме позачестени паузи. Мислам дека скоро 3 часа качувавме до куќичката на крајот од двоседот, нов брзински рекорд. Погледот беше величествен. Едноставно не можевме да останеме индиферентни на убавината што не опкружуваше. Тргни застани, ама стигнавме некако. Мала пауза и веднаш се фрливме на копање во снегот (основа за поставување на шаторите). Се занимаваме со тоа околу час, час и половина. Во меѓувреме ги пречекувавме и испраќавме скијачите, бордерите, спид рајдерите и другите заљубеници на зимските спортови на планина. Дружењето со нив заврши со затворање на жичарата. Останавме сами. Сонцето веќе заоѓаше и стануваше многу ладно. Среќа, како и претходната година, го искористивме ќумбето во куќичката и заедничката вечера ја направивме внатре, сите заедно на купче. Како и лани, кршевме лепче со париче… и што мислите каде падна паричето?… кај планината… следната година останува да видиме. Термометарот што го поставивме надвор покажа – 17°С. Кога станав утрото во 6 часот во шаторот покажа 0°С. Станавме, набрзина ги спакувавме шаторите бидејќи навистина не можевме премногу да се опуштаме на таа температура. По едно кафе на брзина во кукичката и околу 7:30 тргнавме надолу со намера да и се приклучиме на зимската школа во организација на ПСД Макпетрол која се одржуваше во неделата на Попова Шапка а каде требаше и ние да земеме активно учество како презентери за техники на движење на планина во снежни/зимски услови.

 

Автор: Петар Герасимов

Фотографии: сите

12-13.01.2019 Зимски камп на Церипашина

12-13.01.2019 Зимски камп на Церипашина

 

ПСД МАКПЕТРОЛ во рамките на клупските активности за 2019 година организира зимски камп на Церипашина.

ПРОГРАМА:


САБОТА – 12.01.2019
– Поаѓање на 12 Јануари, Сабота во 07:00 часот од бензинската на Макпетрол во Ѓорче Петров – на излез од Скопје
– Пристигнување на паркингот на Попова Шапка околу 08 часот, пакување на опрема и поаѓање кон куќарката на Церипашина.
– Искачувањето започнува од паркингот на Попова Шапка и се одвива по скијачката патека Церипашина под црвените столбови, со кратки попатни паузи поради тешките ранци. По пристигнување кај куќарката планиран е мал одмор и поставување на кампот.

Под поставување на камп се подразбира групно копање на дупки за поставување на шатори, градење на сигурносни заштитни бедеми од снег околу шаторите и правење биваци во снег. Во зависност од временските услови и времето за кое ќе се подигне кампот може да се направи и прошетка до Антени.

Планирано е дружење во куќарката и ноќевање во шатори и биваци.

НЕДЕЛА:

Будење во 6:00, пакување на кампот до 7:15 и во 7:30 симнување на групата кон ски центарот Попова Шапка каде учесниците ќе земат учество на зимската школа во организација на ПСД МАКПЕТРОЛ. По завршување на зимската школа се враќаме за Скопје во попладневните часови.

Задолжителна опрема:

шатор зимска вреќа, бивак вреќа, цепин, дерези, планиинарски стапчиња, по една лопата на еден шатор, најлон кеси (Веро, Тинекс… 10-тина за еден шатор), подметач, свеќи, челна лампа, горилник и сад за топење снег/чај/супа, топла водонепропусна облека и обувки за зимски услови, компас и гпс

Тежина: Акцијата е многу тешка

ВОДАЧИ НА АКЦИЈАТА:

Петар Герасимов

Елена Петковска

Христифор Саракинов

Пријавување кај Петар Герасимов тел. 070 330 765 или во инбокс на ФБ

НАПОМЕНА:
– Секој учесник е должен да ги почитува правилата и насоките на организаторот и водичите, во спротивно сам е одговорен за несаканите последици.
– Организаторот и водичите имаат право да исклучат член пред стартот на планинарската акција доколку тој не ги исполнува наведените услови и не ја поседува соодветната планинарска опрема за предвидената планинарска акција.
-Учесник на акцијата може да биде исклучен од групата поради недолично однесување.

Зимско искачување на МУСАЛА 19-20.01.2019

Зимско искачување на МУСАЛА 19-20.01.2019

ПСД МАКПЕТРОЛ во рамките на клупските активности за 2019 година организира искачување на врвот Мусала 2924мнв. највисокиот врв на Балканот.

Акцијата ќе биде лимитирана на 12 учесници

ПРОГРАМА:
САБОТА – 19.01.2019
– Поаѓање на 19 Јануари, Сабота во 03:00 часот од Железничка станица – Скопје
– Пристигнување во Боровец во 08:30 по локално време (Бугариjа е еден час понапред од нас)
– Искачувањето започнува од Боровец, предвидено групата да се движи по скијачката патека која води низ боровата шума, се до жичарата под хижа Јастребец, оттаму се оди кон хижа Мусала и по кратка пауза групата се упатува кон заслон Еверест каде е планирано и преноќување.

НЕДЕЛА – 20.01.2019

Во раните утрински часови (времето за поаѓање ќе се договори претходната вечер) планирано е искачување на врвот Мусала 2924мнв,мал одмор во метеролошката станица за чај и спуштање на групата во заслон Еверест. Одмор, доручек, пакување на опремата и спуштање кон Боровец. Пакување во коли и пат под нозе до Сапарева бања место предвидено за релаксација по искачувањето. Враќање во Скопје во вечерните часови.

-Во заслон Еверест нема храна, си носиме вечера и доручек во ранци.
*** Доколку групата е компактна и составена само од искусни планинари можно е да се изведе ноќно искачување, па на врвот да се чека изгрејсонце – но сето тоа зависи и од временските услови и спремноста на групата***

– Искачувањето од Боровец до заслон Еверест изнесува 4-4:30 часа во зависност од временските услови.
– Се искачува нешто повеќе од 1300 мнв.
– Должина од 11км(Боровец-заслон Еверест) и 1км(заслон Еверест-врв Мусала)

НАПОМЕНА:

 • Ноќевање во заслон Еверест изнесува 16 лева или 8 евра (секој сам си плаќа)
 • Влезот во Сапарева бања изнесува 8 лева или 4 евра (секој сам си плаќа)
 • За превозот, трошоците се делат зависно од бројот на патници во возолилото(бензин, патарини и вињета за Бугарија)
 • На акцијата може да учествуваат планинари само со платена чланарина за 2019 година

 

ВОДИЧИ НА АКЦИЈАТА:

Христифор Саракинов и Петар Герасимов

ПРИЈАВУВАЊЕ:
Најдоцна до 10.01.2019 година кај Христифор Саракинов +389 71 333 263

ПОТРЕБНА ОПРЕМА И УСЛОВИ:
– психофизичка подготвеност за пешачење во зимски услови
– високи разгазени зимски чевли, гамашни
– зимска топла облека која заштитува од дожд, снег и ветер
– зимски ракавици и капа
– облекување во слоеви
– планинарски стапчиња
– цепин и дерези
– појас и сет за ферата и два карабинера со матица(или јаже од 3м) за сајлата на самиот врв
*** оние кои немаат техничка опрема може да користат клубска опрема***

ИСХРАНА:
– Секој сам си носи исхрана од ранец.
– Вода 2 л.
– Суво овошје, сендвичи и сл.

НАПОМЕНА:
– Секој учесник е должен да ги почитува правилата и насоките на организаторот и водичите, во спротивно сам е одговорен за несаканите последици.
– Наведените планинарски акции се организирани и движењето се одвива во група предводена од организаторот и водичите.
– Организаторот и водичите имаат право да исклучат член пред стартот на планинарската акција доколку тој не ги исполнува наведените услови и не ја поседува соодветната планинарска опрема за предвидената планинарска акција.
– Секој учесник може да биде исклучен од групата поради недолично однесување.
– Организаторот и водичите го задржуваат правото на измени на термините и редоследот на акцијата во зависност од временските услови и останатите технички препреки.

АЛПИ 2019, Триглав, Гран Парадисо и Монте Роса

АЛПИ 2019, Триглав, Гран Парадисо и Монте Роса

ПРОГРАМА

 • 26.07.2019 (Петок) Поаѓање 00:30ч.

Поаѓање во раните утрински часови, патување преку Белград, Загреб, Љубљана (со попатни паузи) и пристигнување во Мојстрана во попладневните часови17:00ч. Сместување во подножјето на Триглав во Аљажева куќа (планинарски дом), ноќевање.

 • 27.07.2019 (Сабота)

Станување утрото во 06:00ч., доручек, подготовки и тргнување кон Кредарица во 07:00ч. Предвидено е искачување по патеката Праг (via ferrata) 11:00ч., сместување во Кредарица, мала пауза до 12:00ч. и искачување на Триглав (2864 мнв.) околу 14:00ч. Симнување до Кредарица16:00ч. Ноќевање.

 • 28.07.2019 (Недела)

Станување во 05:00ч. доручек, пакување и тргнување во 06:00ч. кон Аљажева куќа. Пристигнување во 09:30ч. во Аљажева куќа, пакување и тргнување во 10:00ч. кон Pont (Гран Парадисо национален парк). Пристигнување во Pont во 18:00ч. Сместување во шатори/бунгалови. Ноќевање

 • 29.07.2019 (Понеделник)

Станување во 07:00ч. доручек, пакување на опремата. Поаѓање во 09:00ч. кон Vittorio EmanueleII Hut. Пристигнување во 12:00ч. во домот сместување прошетка (аклиматизација) и ноќевање.

 • 30.07.2019 (Вторник)

Станување во утринските часови 02.00ч. доручек, подготовки и поаѓање во 03:00ч кон врв (4061 мнв.). Предвидено искачување на врв е 12:00ч. мала пауза фотографирање на групата и симнување кон Vittorio Emanuele II Hut, мала пауза и продолжување со симнувањето до Pont, пристигнување до 19:00ч. Ноќевање.

 • 31.08.2019 (Среда)

Станување во 06:00ч. доручек, препакување на опремата и поаѓање во 08:00ч. кон Staffal, по извозени 150км. Предвидено е пристигнување во 11:00ч. вадење на карти за жичара и поаѓање кон Punta Indren, пристигнување во 12:00ч. и искачување до Capanna Gnifetti или домот Mantova (каде ќе успееме да направиме резервација) Сместување и ноќевање.

 • 01.08.2019 (Четврток)

Станување во 04:00ч. доручек, подготовки и  тргнување по патеката во 05:00ч. Предвидено е искачување на Zumstainspitze (4563 мнв.) околу 11:00ч., мала пауза од 10-15мин. и упатување кон Signalkoop (Margharita Hut 4554мнв). Предвидена пауза од 30 мин. Во 13:30ч. предвидено е тргнување кон CapannaGnifettiи пристигнување во 18:00ч. Ноќевање.

 • 02.08.2019 (Петок)- РЕЗЕРВЕН ДЕН –

Доколку временските услови ни дозволат реализирање на досегашната програма, резервниот ден би можеле да го искористиме, по желба на мнозинството (ќе гласаме со просто мнозинство) за следните варијанти:

План А – Станување во 04:00 ч. доручек, подготовки и  тргнување во 05:00 ч. Искачување на Vincente Pyramid во 09:00 ч. мала пауза од 10-15мин. и упатување кон Balmanhorn (12:00 ч.) Предвидена пауза од 30 мин. Во 13:30 ч. тргнување кон Capanna Gnifettiи, пристигнување во 16:00 ч. Ноќевање.

План Б – Станување во 06:00 ч. доручек, подготовки и  тргнување во 09:00 ч. кон Indren, симнување со жичара до Staffal до 11:00 ч. Пакување на опремата и поаѓање кон Venice/ Milano/ Trieste (за каде?… ќе одлучи мнозинството). Пристигнување во 16 ч., сместување во мотел/камп, прошетка низ градот/бањање и ноќевање.

 • 03.08.2019 (Сабота)

План А –Станување во 06:00 ч. доручек, подготовки и  тргнување во 09:00 ч. кон Indren, симнување со жичара до Staffal до 11:00 ч. Пакување на опремата и поаѓање во 12:00 ч. кон Љубљана. Патување преку Загреб и Белград со попатни паузи, до Скопје.

План Б – Станување во 08:00 ч. доручек, прошетка низ градот/бањање. Пакување на опремата и поаѓање во 20:00 ч. кон Ljubljana. Патување преку Загреб и Белград со попатни паузи, до Скопје.

 • 04.08.2019 (Недела)

План А –Предвидено пристигнување во Скопје, во попладневните часови

План Б – Предвидено пристигнување во Скопје, во попладневните часови

Број на учесници: максимум 9

ЦЕНА: Цената ќе се формира според реалните трошоци за: изнајмување комбе, гориво, патарини, спиење во домови, жичарници. Организаторот зема за право да собере од кандидатите материјални средства во износ кој е неопходен  да се платат однапред (изнајмување на комбе, резервации за спиење и сл.).

Во случај на откажување средствата не се враќаат.

Пријавените кандидати пополнуваат пријава и потпишуваат изјава дека се согласуваат со условите наведени во истата, а  дополнително ќе добијат список на потребна опрема и план за изведување на кондициони и заеднички технички тренинзи.

Кандидатите се должни да направат здравствен преглед на спортска медицина и резултатите (не постари од 6 месеци) да му ги достават на водачот.

Водачот на експедицијата има дискреционо право да ја смени програмата на самото место, доколку процени дека се нарушени безбедносните услови за реализирање на планираното.

 

Главен водач:            Петар Герасимов, тел. 070 330 765

Помошник водач:       Елена Петковска, тел. 078 332 486

извештај од минатогодишната експедиција АЛПИ 2018: https://www.psdmakpetrol.mk/?s=%D0%B0%D0%BB%D0%BF%D0%B8+2018

Родители и деца на Водно

Има ли нешто поубаво од пасијата што ја делиме да ја споделиме со најмладите? На еден од состаноците на ПСД Макпетрол беше изнесена идејата за реализација на планинарска акција со која ќе бидат опфатени најмладите. Едногласно прифатената идеја премина и кон нејзина реализација. Да работиш со деца е вистинска привилегија која те исполнува во целост, но за сметка на тоа си носи голема тежина и одговорност. Свесни за сето тоа, преминавме кон реализација на акцијата. Беа ангажирани повеќе планинарски водичи кои неколку дена предходно ја проверија и ги маркираа клучните места долж патеката. Изработивме карти од патеката прилагодени со возраста на учесниците. На објавата за акцијата се пријавија 28 дечиња. Денот помина со весел детски џагор по падините на Водно. Изодевме  6.5км со висинско искачување од 500м D+ во времетраење од 5 часа. Научивме да се лоцираме на карта според однапред означени објекти, да препознаваме планинарска маркација, да се движиме во колона еден позади друг, да отпоздравувме на минувачи што ќе ги сретнеме. Се запознавме со разликите помеѓу див и питом костен. Еколошки потпомогнавме со собирање на пластичен и хартиен отпад.  Кога денот ќе ти помине според однапред планиран и успешно завршен план во присуство на најмладите, не ти останува ништо повеќе од полно срце радост и емоција која ти дава сила да продолжиш и понатаму со тоа што си го започнал. Ние си поминавме ПРЕНАЈУБАВО, драги родители и деца! Се надевам и вие!

Големо БЛАГОДАРАМ до Ирена, Јовица, Љубица, Христифор, Велимир, Илија, Александар, Љупчо, Игор, Андреја, ПРЕКРАСНИ СТЕ !

Се гледаме на следна дружба!

 

П.С. Небрусениот дијамант нема вредност, создавајте здрави навики од млади години така станувате бесценети.

 

Планинарски поздрав.