Најави за акции кои следат

27 – 29 септември 2019, Зла и Добра Колата, Проклетије, Црна Гора

Опис на акцијата: Искачување на двата највисоки врвови во Црна Гора. Врвовите се наоѓаат на масивот Проклетије. Петок, 27 септември 16:00 – Скопје – Вусање, Црна Гора Сместување во Вусање Сабота, 28 септември 05:00 – Вусање – врв Зла Колата (2.534 м.). Искачување и на Добра Колата (2.525 м.) Почеток на патеката: Горно Вусање (1.035 м.) Висинска разлика: 1600 м. Должина на патека: 11 км во еден правец. Време на искачување во еден правец: околу 6 часа. Тежина на патеката: напорна. Сместување во Вусање. Недела, 29 септември Посета на околни атракции. 14:00 – Вусање – Скопје   Опис на патеката: Патеката до врвовите Зла и Добра Колата е напорна и се препорачува за искусни и физички подготвени планинарки и планинари.  Опрема: Планинарски чизми, планинарски стапчиња. Ранец за еднодневна планинарска акција. Облека соодветна на времето. Храна вклучена во сместувањето и од ранец. Пријавување до 25 септември 2019 Планинарски водич: Горан Николоски. Контакт: Горан Николоски, 070/200-506, goran.nikoloski@t.mk  Напомени: Акцијата е предвидена за искусни и физички добро подготвени планинарки и планинари. Во случај на неповолни временски услови акцијата навреме ќе биде откажана. Учесниците во акцијата се должни да ги почитуваат насоките на водичите. Во спротивно самите се одговорни за несаканите последици. Водичите имаат право да исклучат учесник/-ци на акцијата на почеток или во текот на акцијата доколку не ги почитуваат објавените насоки и не ја поседуваат соодветната планинарска опрема. Водичите го задржуваат правото на промена на условите на објавената акција согласно условите на теренот.... read more

11-13 октомври, 7 Рилски Езера и Маљовица

Програма: Петок, 11 октомври Поаѓање од Скопје во 5 ч. Пристигнување  на паркингот кај Хижа Пионерска околу 10 ч. по бугарско време. Од тука по планинарска патека околу 1ч.30 мин. до Хижа Скакавица (1900 мнв.). По кратка пауза продолжуваме до водопадот Скакавица кој е на околу 45 мин од домот. Враќање во домот, ноќевањето ќе биде во еден од овие два дома во зависност од тоа каде ќе има место Сабота, 12 октомври 6 ч. поаѓање во правец на 7-те Рилски Езера, го искачуваме врвот Мањовица 2729 мнв. На враќање одиме до Хижа Иван Вазов на околу 2300 мнв. каде ќе ја поминеме втората ноќ. Недела, 13 октомври Во 6 ч. поаѓање по истата патека преку 7-те рилски езера директно надолу до Хижа Пионерска, патување назад до Скопје. Пристигнување во Скопје во попладневните/вечерните часови. Турата е многу напорна, 30 км со околу 2100 висинска разлика и не е за кондиционо неспремни планинари. Опрема: облека и обувки според временските услови, планинарски стапчиња, кабаница. Препорачливо е да се носи ранец 40-50 л. Храна: од ранец или во домовите (во сите домови се служи храна по пристапни цени. Водата кај домовите е исправна за пиење. Превоз и сместување: организирано Телефон за контакт: Петар Герасимов               070 330 765   Водачи: Петар Герасимов Елена Петковска   Организаторот има право да направи селекција на пријавените кандидати и да не дозволи учество на акцијата на пријавените за кои што смета дека не ги исполнуваат условите. Учесниците во акцијата се должни да ги почитуваат насоките на водачите. Во спротивно самите се одговорни за несаканите последици. Водачите имаат право да исклучат учесник/-ци на акцијата на почеток или... read more

Подгоречко Езеро и Стрижек

Целодневна акција на 21.9.2019 (сабота) на помалку посетуван дел од планината Јабланица, која ќе започне од Лабунишки Бачила (1650 м.н.в.) од каде ќе се продолжи во правец на Долно Лабунишко Езеро (1920 м.н.в.) и Горно Лабунишко Езеро (1930 м.н.в.). Оттаму движењето ќе се одвива на југ кон Подгоречко Езеро (1900 м.н.в.). Искачувањето на последната цел за тој ден, врвот Стрижек (2233 м.н.в.), ќе се одвива движејќи се во близина на граничната линија со Албанија до преминот Невестин Гроб (2050 м.н.в.) и потоа преку западниот срт што го спојува преминот со врвот. Враќањето кон Лабунишки Бачила ќе биде изведено речиси директно од врвот. Целта е во еден ден да се посети најголемото глацијално езеро на Јабланица и вториот по височина врв на планината. Акцијата е релативно лесна, не премногу долга (вкупна должина од околу 13 км) и не се совладува преголема надморска височина (околу 850 м.н.в.), но не е ниту за потценување бидејќи на одредени места движењето ќе биде по беспатје, а исто така и спуштањето од Стрижек кон Лабунишки Бачила е стрмно. Целосното времетраење на акцијата изнесува 8-10 часа. Доколку временските услови не се задоволителни, акцијата ќе се одложи или откаже. Потсетување за: облека – соодветна за есенско искачување над 2000 м.н.в. обувки – препорачливи високи трисезонски планинарски кондури опрема – се препорачуваат планинарски стапчиња храна – доволна за целодневно движење низ планина вода – барем 1.5 литар (пределот по кој ќе се одвива движењето од Подгоречко Езеро до Стрижек има мали извори со вода, но поради долгиот сушен период не може да се гарантира дека ќе бидат активни) ВОДАЧИ НА АКЦИЈАТА: Велимир Граоркоски 071564458 veljogr@yahoo.com Дарко Трајковски 076274742... read more

Извештаи од изминати акции

17 – 18 август 2019 – Во потрага по Рунолист, Проклетије, Црна Гора

17 – 18 август 2019 – Во потрага по Рунолист, Проклетије, Црна Гора

Честопати, на пат кон планините во Црна Гора, поминувавме покрај Рожаје, град во Црна Гора на границата со Косово. И сме биле воодушевени од врвовите околу градот. Црногорските пријатели ни кажаа дека на планините Хајла и Жлијеб го има многу реткото алпско растение Рунолист (Edelweiss) и тоа ни беше повод на 17 август 2019 да тргнеме во истражувачка акција на источните делови на Проклетије, која ја нарековме „Во потрага по Рунолист“.И бевме воодушевени. Не само од цветот кого го има во изобилие, туку и од убавината на природата и од љубезноста на луѓето. Планинската тура почнува од планинарскиот дом „Гропе“, на 1.890 м, до кого се стигнува на неколку начини: од Рожаје преку селото Банџов на 1.760 м.; со џип по лош земјен пат по исечокот од патот Рожаје – граничен премин Кула – Пеќ, или од долината Ругова во Косово. Обележаната патека почнува од пространите тревнати ливади на Брахимов брег каде што е домот „Гропе“ и води низ ниските борови „Кривуљ“ кон карпестиот гребен на Хајла каде може да се видат цветовите Рунолист. Од седлото под Хајла, на околу 2.200 м., патеката води по јужната стрмна падина на Хајла по која треба внимателно движење. На врвот Хајла (2.403 м.) има место за стоење и седење, но е потребна внимателност бидејќи северната страна на Хајла е длабок амбис. Од врвот се гледаат клисурата Ругова, градот Рожаје, врвовите Ахмица, Жлијеб, и други врвови на Проклетије, Комови, Бјеласица, Шар Планина и Кораб. Патеката од домот „Гропе“ до врвот Хајла е во должина од 6 км. во обата правци, со висинска разлика од 520 метри и со времетраење на искачување од околу... read more
ИЗВЕШТАЈ : 2-4 август 2019  МУСАЛА и 7 РИЛСКИ ЕЗЕРА

ИЗВЕШТАЈ : 2-4 август 2019 МУСАЛА и 7 РИЛСКИ ЕЗЕРА

Август е месец на Рила планина. Најубаво време за посета на оваа планина со највисокиот врв на Балканот. Го искористивме продолжениот викенд за оваа акција. Во петокот – 2 август релаксирано допатувавме до Самоков, се сместивме во пристоен хотел и потоа продолживме до Боровец. Неколку часа поминавме во разгледување на овој убав хотелски комплекс кој изгледа сосема поинаку во летниот период. Рано утредента бевме меѓу првите на жичарата која не издигна до 2300м.н.в. – до Јастребец. Отаму се упативме пешки по изохипса до пл. дом Мусала на 2389м. По краткиот одмор започнавме со искачување кон врвот по летната патека. Кога пристигнавме на 2700м до пл. дом Еверест временските услови се променија. Сонце, јак ветер и ситен дожд често се сменуваа. По паузата во домот сепак се упативме кон врвот. Честитање, фотографирање и краток одмор и потоа враќање. Ветерот се засили и до 50км/час. Кај пл. дом Мусала ветерот се стиши и без проблеми стасавме до жичарата. А кога се качивме во кабинките се истури дожд и згрмеа громови! Се спуштивме навреме долу во Боровец. Таму не чекаше минибусот и задоволни се вративме во хотелот. Вечерта се дружевме во “Шопска срешта” каде со убава вечера и песни го завршивме успешниот ден. Рано наутро следниот ден заминавме кон 7 Рилски езера. Дел од екипата се упативме пешки до пл. дом на 2000м а другиот дел од екипата се искачија со жичарата. Од домот заедно сите појдовме нагоре во разгледување на езерата. Во центарот на круговите каде Дановистите го изведуваат својот ритуал. Глетката е извонредна, неописива убавина. Поголемиот дел од екипата се искачи над последното езеро до камбаната на желбите на 2650м.... read more
22 април – 10 мај 2019 – ХИМАЛАИ

22 април – 10 мај 2019 – ХИМАЛАИ

„Среќна Нова 2076 година“, пишуваше на аеродромската зграда во Катманду.  За 1 милисекунда се најдовме 57 години понапред во времето (според непалскиот календар). И, како изгледаше иднината? Хаос од луѓе и возила, нови и разрушени згради, крави кои преживаа среде улица, ѓубре насекаде и загаден воздух. А, на планина – убавина. Црвени рододендрони, бели глечери, чист воздух и високи врвови. Патот кон Хималаите ни започна на 22 април 2019, кога на аеродромот во Скопје се појавивме со по 30 килограми тешки транспортни торби и ранци во кои имаше експедициски чизми, вреќа за спиење до минус 39˚целзиусови, цепини, дерези, јакни со пердуви, но и со патики и маици со кратки ракави. Колку што е врело во Катманду (+30˚С), толку е ладно на врвот Мера (-30˚С). Во Катманду ги наместивме часовниците за плус 4 часа и 45 минути од времето во Македонија, и ни започна авантурата. А, авантурата почнавме да ја планираме 2 години порано. Истражувавме за врвот Мера и физички, финансиски и логистички се подготвувавме: искачувавме планини во сите сезони, собиравме пари и опрема, купувавме авио карти, преговаравме со непалски водичи. „Во Непал не летаме низ облаци, бидејќи, најчесто во нив има планини“, велат непалските пилоти, а како потсетување дека Лукла е еден од најопасните аеродроми на светот, покрај малата аеродромска писта лежеше срушен авион. За помалку да се гледа, го покриле со платна. Во Thamel, стариот дел на Катманду, се најдовме со Ngatumba Sherpa (Нати), нашиот водич по хималајските височини, а во Лукла (2.850 м.) со нашите носачи. До „нашиот“ врв Мера водат две патеки од Лукла. Една, преку преминот Чатрва Ла (Zatrwa La), на 4.610 метри, кој е... read more