Архива од сите најави за акции

Кадиица и Лута

Еднодневна, релативно лесна акција на 31 март, на двата централни врвови на планината Бабуна – Кадиица (1430 м.н.в.) и Лута (1500 м.н.в.), од каде што се протега прекрасен поглед на Пелагонија. Се поаѓа од селото Ораов Дол (500-550 м.н.в.) по обележана патека до изворишниот дел на реката Брезица. Оттаму, по не толку видлива патека (на одредени места воопшто и нема да се оди по патека) планирано е да се отиде прво на врвот Кадиица (времетраење на искачувањето од околу 2 часа), а потоа оние кои што сакаат можат да се искачат и на соседниот врв Лута кој е оддалечен половина час. Вкупната должина на патеката во двете насоки изнесува 13-14 км. Доколку има време, може да се посети и месноста Момин Вир. За подетални информации за овие предели, погледнете ги претходните акции на планинарското друштво. Извештајот од 2015 година може да се види тука. Тргнување од Скопје во 5.00 на бенизнската пумпа Макпетрол на источниот излез. ПОТСЕТУВАЊЕ ЗА: – облека – соодветна за движење во пролетни услови, без многу снег, но со променливо време; – вода – добро е да се понесе барем 1 литар вода; – цена – во договор со превозниците. ПРИЈАВУВАЊЕ: Велимир Граоркоски  071 564-458 / veljogr@yahoo.com...

24 март 2018 с.ПОБОЖЈЕ – ЦАРЕВИ ЛИВАДИ (Скопска Црна Гора)

СООПШТЕНИЕ: заради новонастанатите временски прилики оваа акција ќе ја реализираме во САБОТА 24 март 2018. ПРОГРАМА:  сабота 24 март 2018. Во 6.45ч автобус на ЈСП број 61 поаѓа од Транспортен центар. Последна станица е с.ПОБОЖЈЕ. Тоа е и зборното место од каде во 7.30ч ќе започне акцијата. ВИСИНСКА РАЗЛИКА – акцијата започнува од 550м.н.в.  а целта е на 1550м.н.в. Денивелацијата е околу 1200м. ДОЛЖИНА НА ПАТЕКАТА – околу 10км во еден правец. ПОТРЕБНО ВРЕМЕ ЗА ПЕШАЧЕЊЕ – вкупно во двата правци околу 8 часа. ТЕЖИНА НА ПАТЕКАТА – средно тешка патека а снегот дополнително ќе го отежне пешачењето.  Учесниците треба да располагаат со добра психофизичка кондиција. ПОТРЕБНА ОПРЕМА – задолжителна зимска опрема: топла облека, планинарски кондури, гамашни, планинарски стапчиња, капа, ракавици, доколку е сончево наочари и крема за сонце. Храна од ранец, 1.5л вода. ПРИЈАВУВАЊЕ – на тел. 076 274-742  /  070 725-880 ВОДИЧИ – Дарко Трајковски и Никола Доновски  ...

31 март – 1 април 2018 СОЛУНСКА ГЛАВА 2540м

Припремна акција за искачувањето на АТЛАС 2018. Планинари пријавени за АТЛАС 2018 придружете ни се ! ПРОГРАМА: 31 март 2018 (сабота) –  Во 7 часот поаѓање од жел. Станица – паркинг пред Пошта. Превоз до с. Нежилово. Отаму  пешачење  околу 2 часа до планинарски дом ЧЕПЛЕС  1435м. Сместување во новиот дел во повеќекреветни соби. Пожелно е да се донесе летна вреќа за спиење. Ноќевање. 1 април 2018 (недела) –  Станување во 5 часот, припрема и во 5.30 часот поаѓање кон врвот. Првиот дел од патеката оди низ шума и ниски смреки и е стрмен. Потоа се излегува на гребен на околу 2000м.н.в. и отаму до врв на 2540м.  Искачувањето од домот до врвот  трае 4 – 5 часа. Акцијата бара добра физичка подготвеност. Краток одмор на врвот и потоа спуштање до пл. дом ЧЕПЛЕС. Домакините во домот ќе имаат припремено чорба, гравче, скара или риба па ќе можеме да ручаме за пристојна цена. Потоа спуштање до с. Нежилово и заминување за Скопје. ЦЕНА –  1200 денари. ПОТРЕБНА ОПРЕМА – топла зимска облека, дерези, цепин, планинарска книшка со маркица за 2018 година. ПРИЈАВУВАЊЕ  –  на mail: nikola.donovski@gmail.com , тел. 070 725-880 или на состанок на друштвото – до пополнување на местата во превозното средство. Акцијата е заедничка со ПСК Балкан од Белград. ВОДИЧИ – Никола Доновски и Миланка Арсиќ.          ...

24 август – 2 септември 2018 К О Р Ч У Л А

Традиционална акција на ПСД Макпетрол во соработка со ТА Еx – travel од Прилеп. Ја објавуваме порано заради неопходното планирање на годишен одмор и навремено обезбедување на сместување и превоз. Островот КОРЧУЛА (Corcyra Nigra) припаѓа на Дубровачко – Неретванската жупанија, има површина од 279 км2, должина 47км, ширина 5,3 – 7,8км. Има 16.000 жители. Највисоки брда се Клупча 568м и Ком 508м. Корчула е шести по големина Јадрански остров. Климата е блага медитеранска со просечни температури во јануари 9,8оС и во јули 26,9оС. Островот е прекриен со медитеранска флора и понекаде со борова шума. Едно од најразвиените полиња е Блатско поле кое е и најголемо. Островот е поврзан со траекти со Оребиќ на полуостровот Пељешац и со Ублим на островот Ластово а на лето и со други градови и со Италија.    Траект на Јадролинија.                                                  Градот Корчула. Најголеми населени места се главниот град Корчула, Блато и Вела Лука. Во градот Корчула постои куќата во која е роден Марко Поло. Според легендата Тројанскиот јунак Антенор ја населил Корчула во 12 век пред Христа. Второ населување извршиле Илирите. Корчула била освојувана од Дубровачката република, од Венеција, од Австрија, од Наполеон, била под Италијанска и Германска окупација. Од 1945г е во составот на Р. Хрватска. П Р О Г Р А М А : 24 август 2018 (петок) – Во 20ч поаѓање од ж.станица – паркинг пред Пошта. Ноќно возење преку Призрен и Скадар до Будва. 25 август 2018 (сабота) – Околу 7ч наутро пристигање во Будва. Пауза...

04.02.2018 недела, Мирска Вода и Миленков Камен

Програма:   6 часот поаѓање од Кисела Вода кај првата рачва (кај коњот). Превоз: во сопствена режија Податоци за патеката: Тешка (не е за почетници). Кружна. Должина: 17 км. во двата правци, висинска разлика: 1450 м. Време потребно: 9-10 часа (во зависност од состојбата на снегот). Опрема: облека и обувки за зимски услови, дерези, планинарски стапчиња, челна лампа, гамашни. Следете ја временската прогноза. Храна и течности: за целодневна тура   Водачи: Петар Герасимов 070 330 765 Тодор Ивановски 070 368...

12 – 22 јули 2018 КОРЗИКА (Монте Чинто 2706м)

                     Планинарење, капење и посета на неколку градови Корзика е медитерански остров кој и припага на Франција. Се наога западно од Италија, југоисточно од Франција и северно од италијанскиот остров Сардинија Планините зафакаат една третина од островот формирајки еден планински ланец. Корзика има околу 1000км обала и повеке од 200 плажи. Генерално тоа е планински остров со највисок врв Монте Чинто 2706м и уште околу 20 врвови над 2000м. ПРОГРАМА: 11  јули  2018  (среда) – Во 24.00ч поагање од Скопје со автобус на Фудекс до Белград. 12 јули 2018 (четврток) – Поагање од Белград во 06.30ч од пред храмот Св.Сава (Скерличева улица). Во попладневните часови пристигање во Нова Горица. Сместување. Нокевање. 13  јули  2018  (петок)  –  Продолжување на патот до Болоња. Обиколка на културно историски знаменитости. Болоња има најголем во потполност сочуван стар град во Италија. Стариот дел на Болоња е препознатлив по бројните средновековни високи и криви кули и плочници во вид на арки долж поголемите улици (вкупна должина околу 45км!). Градот има неколку плоштади со многубројни цркви, палати, кули, споменици и фонтани. Најпознати градби и туристички објекти во Болоња се: Кулите АЗИНЕЛИ и ГАРИСЕНДА се два главни симболи на Болоња изградени во 12 век. Азинели е висок 97м, накривен е околу 1м од оската, има скоро 500 скали и дозволено е искачување до врвот. Гарисенда е висок 47м но затворен е за посета бидејки е накривен повеке од 3 метри. Големиот плоштад е огромен плоштад кој се наога во самото средиште на Болоња опкружен со монументални градби како што се Катедралата Св.Петронија, Градската куќа, Аркадата Банки и Палатата...

15 – 18 фебруари 2018 БАНСКО (скијање, планинарење)

    Заеднички продолжен викенд за скијање и планинарење со ПСК Балкан од Белград. ПРОГРАМА: 15 фебруари 2018 (четврток) – Во 06ч поаѓање од ж.станица – паркинг пред Пошта. Пристигање во Банско, сместување во хотел ВИХРЕН (хотел со 3 ѕвезди, во централното градско подрачје, на 400м од жичарата). Сместување во соби со 2 или 3 кревети. Скијачите може да скијаат а за планинарите пешачење до Бандеришка пољана. Ноќевање. 16 фебруари 2018 (петок) – Доручек и потоа скијачите на скијање. За планинарите: – ГРУПА  А – станување во 5 часот,земање ланч пакет и со минибусот  превоз до ШИЛИГАРНИК 1820м. Од таму по ски патеката искачување кон врвот ТОДОРКА  2746м. Враќање по истата патека и околу 16ч враќање во хотелот. За искачување потребна е опрема – дерези и цепин. – ГРУПА  Б – пешачење по ски патеката под жичарата (има околу 9км до крајот на жичарата). – ГРУПА  В  –  Доколку има некој кој сака да се бања тоа може да го направи во затворен базен во некој од хотелите. Навечер заедничко дружење. Ноќевање. 17 фебруари 2018 (сабота) – Доручек. Скијачите на скијање. Останатите можеме да ја посетиме Бања каде има базен со топла минерална вода. Навечер заедничко дружење. Ноќевање. 18 фебруари 2018 (недела) – скијачите на скијање. За планинарите прошетка до планинарскиот дом Вихрен или слободно претпладне. Скијачите треба до 15.30ч да дојдат во хотелот. Во 16ч заминување за Скопје. ЦЕНА – 100 евра (за превоз, 3 ноќевања со доручек и осигурување). ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ – пасош. ПОТРЕБНА ОПРЕМА ЗА ПЛАНИНАРЕЊЕ – зимска планинарска опрема за високогорско искачување, дерези, цепин, челна лампа. За капење  во базен купачи гаки / костум за...

28 јануари 2018 СКОПСКА ЦРНА ГОРА (с.Љубанци – Здравец)

Еднодневна тура. ПРОГРАМА: 28 јануари 2018 (недела) – Зборно место последна станица на автобус број 47 во с.Љубанци (кај игралиштето). Од транспортен центар автобусот број 47 поаѓа во 07:00 часот. Околу 07:45часот поаѓање на групата кон врвот Здравец 1540м.н.в. Висинска разлика 840м. Должина на патеката 5+5 = 10км. Патеката е средно тешка. Време на пешачење вкупно 5 часа (искачување + враќање). ПОТРЕБНА ОПРЕМА – не е потребна посебна техничка опрема. Потребни се добри планинарски кондури и облека според временските услови, шише со вода и храна од ранец. ПРИЈАВУВАЊЕ – на телефон  076 274-742, водич Дарко Трајковски...

6 – 9 април 2018 ВЕЛИГДЕНСКА ТУРА (Пелистер, Кајмакчалан, Галичица)

  Заедничка акција со ПСК Балкан од Белград. ПРОГРАМА: 6 април 2018 (петок) – Во 04ч поаѓање од ж.станица – паркинг пред Пошта. Во 7ч започнуваме со искачување на Пелистер од местото Голема ливада по патот кон ловечката куќа и натаму до врвот. Должината на патеката е 14,3км во еден правец. Околу 12-13ч пристигање на врв. Краток одмор, обично добиваме чај од вработените во репетиторот. Во случај на невреме може и да се стоплиме внатре. Потоа враќање по истата патека до хотел Молика. Вечера, ноќевање. 7 април 2018 (сабота) – Доручек. Во 7ч поаѓање за Кајмакчалан од грчка страна. Околу 9.30ч пристигање во ски центарот Ворас на 2000м.н.в. Поаѓање кон врвот Кајмакчалан 2521м. Околу 13ч пристигање на врв, краток одмор  и потоа враќање назад до ски центарот. Поаѓање за Охрид, пристигање околу 19ч. Сместување во хотел. Ноќевање. 8 април 2018 (недела, ВЕЛИГДЕН) – Доручек. Во 10ч одиме на прошетка низ Охрид – посета на црквата Пресвета Богородица Перивлепта, Плаошник, Свети Канео – потоа низ центарот и враќање во хотелот. Попладневен одмор. Вечерта одиме на заедничка организирана вечера со музика. Ноќевање. 9 април 2018 (понеделник) – Доручек. Во 7ч поаѓање кон Галичица. Во 8ч започнуваме со искачување кон врвот Магаро 2254м. Пристигање околу 11ч на врв, краток одмор и потоа враќање до превозното средство. Спуштање во Св.Наум и кратка прошетка. Потоа заминување за Скопје.  НАПОМЕНА:  можно е да се бара од општинските власти плаќање за влез во националниот парк Галичица. СМЕСТУВАЊЕТО ВО ОХРИД – е во семеен хотел во соби со 2,3 или 4 кревети. Секоја соба има купатило. Во собите навечер ќе има греење. Хотелот е во населбата Рача...

9 – 11 фебруари 2018 КОПАОНИК

Копаоник е елитен ски центар на Србија. Природата е извонредно убава а и инфраструктурата е на високо ниво. Питома планина, доволно снег, 25 жичари и две подвижни ленти, многу ресторани, хотели, два планинарски дома, гостољубив народ – сето тоа ветува убаво доживување. Во тоа сме се увериле многу пати. Линк: http://www.infokop.net/staze-i-zicare/zicare-i-staze-2.html     http://www.infokop.net/images/stories/cenovnici/2018/zima/cenovnik-ski-pass-kopaonik-2018.png?openInSafari=true ПРОГРАМА: 9 фебруари 2018 (петок) – Во 14ч поаѓање од ж.станица – паркинг пред Пошта. Околу 19ч пристигање на Копаоник (преку Косово). Сместување во приватна вила во соби со 2 или 3 кревети. Вилата е на 3км од центарот на Копаоник. Ноќевање. 10 фебруари 2018 (сабота) – Во 8ч одиме со превозот до центарот на Копаоник. Скијачите на скијање а за планинарите прошетка – искачување до Панчиќев врв 2014м (еден час пешачење) и прошетка по ски патеките. Потоа спуштање до централниот хотелски комплекс, посета на пазарот. Во 17ч целата група се враќа во вилата. Одмор и заедничко дружење. Ноќевање. По договор може да организираме заедничка вечера во близок ресторан. 11 фебруари 2018 (недела) – Во 8ч со стварите ја напуштаме вилата и одиме до центарот. Скијачите на скијање а за планинарите прошетка до другиот дел од ски центарот – кон релејот Гобеља и потоа посета на планинарскиот дом “Ртањ каде во атрактивен амбиент може да ручаме јадење зготвено во керамички лонец во жар од огромното огниште или пак прасечко од ражен. Во 17ч поаѓање за Скопје, пристигање околу 22ч. ЦЕНА – 75 евра (за превоз, две ноќевања и осигурање). ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ – лична карта И ПАСОШ! ПОТРЕБНА ОПРЕМА – топла зимска опрема ПРИЈАВУВАЊЕ и УПЛАТА – до пополнување на местата во минибусот, најдоцна до 20 јануари 2018....

Архива