Пирин Треил 2017

Пирин Треил 2017

Пирин е наш… Или нивни… Чиј ли е? Преубав е. Сите си го сакаат за себе. Секој со различна цел, и од различни побуди. Но дали секој го заслужува, се прашувам? Кога сакаш нешто, даваш одредена жртва за тоа, треба и да го заслужиш. Кога бараш треба и да дадеш... read more
Тур де Словенија и Италија – планинска бајка по врвовите на Јулиските Алпи

Тур де Словенија и Италија – планинска бајка по врвовите на Јулиските Алпи

За Словенија е речено: „Кога Господ ја создал земјата и почнал да ги расфрла убавините насекаде по неа, неговата торба се скинала и сите богатства се истуриле на едно место, на ова парче земја.“ По шестдневното дишење со полни гради заедно со планината, не би можеле... read more
Кавказ 2017 година, Елбрус 5642 м. и Казбек 5047 м.

Кавказ 2017 година, Елбрус 5642 м. и Казбек 5047 м.

… За миг помислив дека емоциите, љубовта, желбата и потребата од планина се губат, се трошат како многу работи во животот, па ми се виде, уште додека траеше експедицијата на Кавказ, дека по ова нема да можам да помислам на планина, барем до крајот на месецот. Ама ете,... read more
Пинд – Тимфи, Грција (26-28 август)

Пинд – Тимфи, Грција (26-28 август)

За мене убавината во планинарењето е во истражувањето – да се посетат нови места, да се најдат нови патеки, да се запознае и научи нешто ново. На Пинд бевме пред 5 години но ова место со својата посебност заслужува повторно да се посети. Минатиот пат останаа... read more
ZUCKERKUTL (3507мнв)  Австрија

ZUCKERKUTL (3507мнв) Австрија

Водич/Организатор: Александар Буцевски  ПСД Макпетрол Цел: ZUCKERKUTL (3507мнв)  Тирол Австрија Датум: 18.07.2017-19.07.2017 Насока: Солден (Австрија) 1350мнв – Хилдесхеимерхутте (2899мнв) – Зуцкеркутл (3507мнв) Тежина: почеток: пешачење   средина: пешачење... read more
WILDSPITZE  (3774мнв)  Австрија

WILDSPITZE (3774мнв) Австрија

Водич/Организатор: Александар Буцевски  ПСД Макпетрол Цел: WILDSPITZE (3774мнв)  Тирол  Австрија Датум: 21.07.2017 Насока: Вент (1895 мнв) -Стаблеин (2365мнв)- бреслауер хутте ( 2844 мнв) – Wilspitze  (3774мнв). Тежина: почеток: виа ферата тежина 3  средина: пешачење... read more
ЛИНИЈА НА ЖИВОТ – КАРАНФИЛИ И ОЧЊАК

ЛИНИЈА НА ЖИВОТ – КАРАНФИЛИ И ОЧЊАК

Животот ретко кога е права линија како на фотографијата подолу. Висини, длабини, кривини. Баш таков ни беше и викендот што ни престоеше. На Проклетије, Црна Гора.   – Масивот Проклетије се нарекувани и Берселди, Северноалбански Алпи, Алпи на југот на... read more
ЕЛБРУС 2017 (27.06.2017)

ЕЛБРУС 2017 (27.06.2017)

Елбрус, ДА Елбрус со своите 5642мнв е највисок во Европа. Политиката нека си остане во подножјето и нека не го нарушува раатот на нас вљубениците во планината! Водени од желбата да се најдеме на покривот на Европа и да видиме до кај ни се можностите, 22-ца oбединети... read more

Архива