Следни акции

23 – 30 ЈУНИ 2018 – ФЕРАТИ ПО ЈУЛИСКИ АЛПИ И ДОЛОМИТИ

Ферати на Мангарт (2.679 м.) и Триглав (2.864 м.), Словенија. Ферата Мармолада, Пунта Пениа (3.342 м.) и Ферата Сентиеро Ивано Дибона, Кристалино Дампецо (3.008 м.), Италија. 23 јуни, сабота Македонија – Словенија. Сместување во планинарски дом, Словенија. 24 јуни, недела Ферата Словенечка насока – Мангарт (2.679 м.). Висинска разлика: D+700 м. Искачување: 3 ч. Сместување во планинарски дом, Словенија. 25 јуни, понеделник Праг – планинарски дом Кредарица – Мал Триглав (2.725 м.) – Триглав (2.864 м.). Висинска разлика: D+ 1900 м. Искачување: 7 часа. Сместување во планинарски дом, Словенија 26 јуни, вторник Слегување од Кредарица – долина Крма – возење до Малга Чиапела, Доломити, Италија. Сместување во Италија. 27 јуни, среда Ферата Мармолада – Пунта Пениа (3342 м). Висинска разлика: D+1250 м. Искачување 5 часа. 28 јуни, четврток Одмор,  посета на Болцано. 29 јуни, петок Кристалино Дампецо (3008 м.) – ферата Сентиеро Ивано Дибона. Висинска разлика: D+1200 м. Искачување 4 часа. 30 јуни, сабота Терме Чатеж. Пат до Скопје Опрема: Планинарски чизми, дерези. Појас, шлем, сет за ферата. Облека соодветна на времето. Напомена: Искачувањето на врвови на Јулијските Алпи и на Доломитите е многу напорно и задолжителна е одлична физичка кондиција и употреба на техничката опрема за самообезбедување. Пријавување до 18 јуни: Горан Николоски, 070/200-506, goran.nikoloski@t.mk  ... read more

25 – 28 АВГУСТ 2018 – ДОЛИНА ТЕТ (THETH), ПРОКЛЕТИЈЕ, АЛБАНИЈА

25 август, сабота 05:00 – поаѓање од Скопје кон Албанија. Сместување во долината Theth, Албанија. 26 август, недела 06:00 – Премин Валбона (1.900 м.), водопад Theth 27 август, понеделник 05:00 – Искачување на Маја Арапит (2.217 м.). Висинска разлика: 1.400 м. 28 август, вторник 06:00 – Скадар, езеро Комани, Македонија   Опрема: Планинарски чизми, планинарски стапчиња. Облека соодветна на времето. Напомена: Искачувањето на врвови на Проклетије е напорно и задолжителна е добра физичка кондиција. Пријавување до 6 август: Горан Николоски, 070/200-506, goran.nikoloski@t.mk   Долина Theth , врв Maja e Harapit   Водопад Theth   Комани Езеро... read more

1 – 5 АВГУСТ 2018 – ПЛАНИНАРЕЊЕ И КАЊОНИНГ НИЗ ЦРНА ГОРА

1 август, среда 15:00 – поаѓање од Скопје кон Црна Гора. Сместување во Жабљак. 2 август, четврток 06:00 – Искачување на Боботов Кук (2.522 м.). Висинска разлика: D+700 м. Искачување: 4 ч 3 август, петок 10:00 – Кањонинг, Кањон Невидио (времетраење 4 часа). Сместување во Котор. 4 август, сабота 09:00 – Ферата Котор. 14:00 – Мавзолеј на Петар Петровиќ Његош, Ловќен, Цетиње 5 август, недела 10:00 – Поаѓање кон Скопје преку Албанија.   Опрема: Планинарски чизми, планинарски стапчиња. Појас, шлем, сет за ферата. Облека соодветна на времето. Напомена: Искачувањето на врвови на Дурмитор и на ферати е многу напорно и задолжителна е одлична физичка кондиција и употреба на техничката опрема. Пријавување до 20 јули: Горан Николоски, 070/200-506, goran.nikoloski@t.mk   Дурмитор   Кањон Невидио   Котор   Мавзолеј на Ловќен... read more

13 – 15 ЈУЛИ 2018 – КАРАНФИЛИ И ОЧЊАК, ПРОКЛЕТИЈЕ, ЦРНА ГОРА

13 јули, петок 15:00 – поаѓање од Скопје кон Црна Гора. Сместување во катун, долина Гребаја. 14 јули, сабота 05:00 – Искачување на Северен врв (2.460 м.) на Каранфили и на Очњак (2.185 м.). Висинска разлика: D+2.100 м. Искачување: 7 ч. Сместување во катун, долина Гребаја. 15 јули, недела 12:00 – Поаѓање кон Скопје  Опрема: Планинарски чизми, планинарски стапчиња Појас, дерези, цепин, шлем. Облека соодветна на времето. Напомена: Искачувањето на врвови на Проклетије е многу напорно и задолжителна е одлична физичка кондиција и употреба на техничката опрема. Пријавување до 10 јули: Горан Николоски, 070/200-506, goran.nikoloski@t.mk     Северен Врв, Каранфили    ... read more

10 јуни 2018 ЈАБЛАНИЦА (Црн врв 2258м)

  ПРОГРАМА: 10 јуни 2018 (недела) – Во 05ч. поаѓање од жел. Станица – паркинг пред Пошта 2. Превоз со минибус доколку има 8 заинтересирани по цена од 700 денари. Околу 8 часот пристигање во с.Горна Белица (1450м) и поаѓање кон врвот Црн камен 2258м. Денивелација околу 850м. Категорија на патеката – средно тешка. Време на искачување околу 3 часа, за спуштање  околу 2.5 часа. Потребна е добра психофизичка подготвеност. ПОТРЕБНА ОПРЕМА – пл. кондури, кабаница за дожд, стапчиња, облека според временските прилики. ХРАНА ОД РАНЕЦ – потребна вода 1.5л. ПРИЈАВУВАЊЕ – на редовниот состанок во среда 6 јуни 2018 во кафич БАРСЕЛОНА (кај бикот) или на тел. 076 274 742. ВОДИЧ – Дарко... read more

15-17 јуни 2018, Митикас, Скала и Сколио

Податоци за патеката: многу напорна и техничка тура, должина: 22 км. во двата правци, 2200 м. Д+. Се тргнува од месноста Горција, неколку километри пред Приониа. До 2000 мнв. се движиме во шума, се до планинарскиот дом Петроструга. Патеката продолжува уште малку низ разретчена иглолисна шума и излегува на сртот кој води до платото на музите каде има два планинарски домови. Од таму се оди по Зонариа, безбедна патека по изохипсата под Стефани се до кулоарот Луки од каде се искачува врвот Митикас 2917. Од Митикас враќањето ќе се изведе од јужната страна, преку Скала 2866 мнв. до вториот по височина врв на Олимп, Сколио 2912 мнв. Враќањето до Платото на музите ќе се изведе по Зонариа и назад повторно преку Петроструга до Горциа. Потребна е извонредна психофизичка подготвеност и искуство за движење по стрмен карпест терен и користење на техничка опрема. Турата не е за почетници. Организаторот има право да направи селекција на пријавените кандидати и да не им дозволи на недоволно подготвените да учествуваат на истата. Превоз и 2 ноќевања: во сопствена режија. Петок, 15.06.2018    Првата вечер ќе се спие во шатори на Платото на музите, кој сака може да спие во еден од домовите со претходо направена резервација. Сабота, 16.06.2018 искачување на Митикас, Скала и Сколио, враќање, ноќевање во камп Посејдон. Недела, 17.06.2018    Во попладневните часови поаѓање за Македонија. Време на поаѓање: 05:00 часот на бензинска пумпа на Макпетрол на излез од Скопје . Потребна опрема: планинарски стапчиња, обувки и облека според временската прогноза, појас, кацига, 2 гуртни 120 см., 3 карабињери и 1 прусик. Искачувањето на учесниците ќе биде обезбедено со јаже поставено на... read more

АЛПИ 2018

Во склоп на експедицијата „Алпи 2018“ предвидени се искачувања на 3 планини во период од 27 јули до 5 август (Јулијски Алпи, Гран Парадисо и Монте Роса) и 6 врвови и тоа: Триглав (2864 м.), Гран Парадисо (4061 м.), Цумштаин (4563 м.), Сигналкуп (4554 м.), Винсент Пирамид (4215 м.) и Балменхорн (4167 м.)   ПРОГРАМА 27.07.2018 (Петок) Поаѓање 00:30ч. Поаѓање во раните утрински часови, патување преку Белград, Загреб, Љубљана (со попатни паузи) и пристигнување во Мојстрана во попладневните часови17:00ч. Сместување во подножјето на Триглав во Аљажева куќа(планинарски дом), ноќевање. 28.07.2018 (Сабота) Станување утрото во 06:00ч., доручек подготовки и тргнување кон Кредарица во 07:00ч. Предвидено е искачување по Томашкова пот (via ferrata) 11:00ч., сместување во Кредарица, мала пауза до 12:00ч. и искачување на Триглав (2864 мнв.) околу 14:00ч. Симнување до Кредарица16:00ч. Ноќевање. 29.07.2018 (Недела) Станување во 05:00ч. доручек, пакување и тргнување во 06:00ч. кон Аљажева куќа. Пристигнување во 09:30ч. во Аљажева куќа, пакување и тргнување во 10:00ч. кон Pont (Гран Парадисо национален парк). Пристигнување во Pont во 18:00ч. Сместување во бунгалови. Ноќевање 30.07.2018 (Понеделник) Станување во 07:00ч. доручек, пакување на опремата. Поаѓање во 09:00ч. кон Vittorio EmanueleII Hut. Пристигнување во 12:00ч. во домот сместување прошетка (аклиматизација) и ноќевање. 31.07.2018 (Вторник) Станување во утринските часови 02.00ч. доручек, подготовки и поаѓање во 03:00ч кон врв (4061 мнв.). Предвидено искачување на врв е 12:00ч. мала пауза фотографирање на групата и симнување кон Vittorio Emanuele II Hut, мала пауза и продолжување со симнувањето до Pont, пристигнување до 19:00ч. Ноќевање. 01.08.2018 (Среда) Станување во 06:00ч. доручек, препакување на опремата и поаѓање во 08:00ч. кон Staffal, по извозени 150км. Предвидено е пристигнување во 11:00ч. вадење на... read more

Архива