2

1

Закопане е град во Војводството Мало Полска , седиште на округот Татра . Закопане е најголемиот урбан центар во непосредна близина на Татри , голем зимски спортски центар , кој долго време се нарекува неформално зимскиот главен град на Полска . Во административните граници на градот постои и голем дел од националниот парк Татра. Закопане е основано како населба на местото на сезонски пастирски населби во 1578г. Во 1676г Закопане е село со 43 жители. Првично населбата му припаѓала на кралот, подоцна на царската австриска ризница. Во 1824 година, Закопане и дел од Татраските планини кои биле продадени на унгарското семејство Homolacs. Цутот на Закопане започнува во втората половина на 19-тиот век, кога климата на Закопане почнал да ја популаризира Титус Чалубински . Во 1876 година Друштвото наTatra отворило резбачко училиште во Закопане . Во 1886 година било прогласено за одморалиште. Во 1889  Закопане веќе имало 3000 жители.  Во 1889 година грофот Владислав Zamoyski ги создал темелите на овој национален парк. Областа Замојски била неофицијално именувана “Држава Закопане”.  Закопане е модернизирано со изградба на водовод, пошта, телефон, училишта, музеи и други јавни објекти, пошумени се планинските падини. Во 1899-1901, била изградена железничката линија Чабувка – Закопане.  Според австрискиот попис од 1900г во Закопане живееле 5768 поединци од кои 5531 (95,9%) биле Католици и 234 (4,1%)  евреи [8] . Во 1933 година Закопане добил градски права.

Закопане е највисокиот град во Полска. Градот лежи на надморска височина од 750-1126 м. Има околу 30.000 жители. Во Закопане има шест музеи и пет галерии. Но најпознат е како ски центар од светски ранг. Во него се одржани многу светски првенства во класично скијање, во биатлон, во лизгање, во ски скокови и др. Заедно со Краков и со ски центарот Јасна во Словачка Закопане прави напори да биде домаќин на зимските олимписки игри во 2022 година.

15

63

СКИ  КАПАЦИТЕТИ:

Kasprowy Wierch  “Скијачка” Света Гора “во Полска. 
Две скијачки патеки низ Татраските планини и Горјчова ридови обезбедуваат одлични услови за релаксација и зимски спортови во планините Татра. Кабел-автомобил, две кабини, ски-изнајмување и ски-сервис, ски училиште и ресторан.
34

Носал скијачка станица
Северна падина со долготрајна снежна покривка. Прекрасен за почетници, како и за квалификувани скијачи. Седиште, 5 ски-лифтови, изнајмување и сервис на опрема, ски градинка и ресторан. 
33

Ски-станица Szymoszkowa
Наклон за почетници, како и средно напредни скијачи со прекрасен поглед на планините Татра. Дво седешница, изнајмување на опрема и услуги, ски детска градинка и ресторан.

fot adam brzoza, lotnicza, hexacopter, zakopane, szymaszkowa, wyciag, hotel mercure kasprowy

“Harenda” Центар за рекреација на семејства 
Наклон за почетници, како и за напредни скијачи лоцирани на една убава локација. Седишница, 3 ски-лифтови, снежен парк, лизгалиште, изнајмување на опрема и услуга, ски училиште и ресторан. 
32

17

18

Во Закопане има голем и убав аква парк и други можности за забава:1920212422

Kumoterki competitors in category ski chariots couple, during the 2017 Edition of Kumoterki in Szaflary, near Zakopane. On Sunday, 22 January 2017, in Szaflary, near Zakopane, Poland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)

ЗА ОНИЕ КОИ НЕ СКИЈААТ (или скијањето не им е најбитно): на стотина километри од Закопане се наоѓа КРАКОВ, рудникот за сол ВИЕЛИЧКА и логорот АУШВИЦ. Секако дека ќе ги разгледаме (со мала доплата за потрошената нафта за автобусот / минибусот).

 К Р А К О В  бил главен град на Полска од 1038 до 1596 година. Лежи на убавата и голема река Висла. Градското историско јадро на Краков е првото место кое е сврстано во пописот на места на светски баштини на УНЕСКО.

59

60

Централниот дел на Краков.

61

Рудникот за сол Виеличка.

62

Подземната сала во Рудникот. Се што гледате е изработено од сол!

63

Концентрациониот логор Аушвиц.

ПРОГРАМА:

05 јануари 2018 (петок) – Во 17:30ч. поаѓање од Скопје – железничка станица паркинг пред Пошта. Ноќно возење кон Закопане со попатни паузи.

 06 јануари 2018 (сабота) – Пристигнување во Закопане околу пладне. Сместување во хотел. Слободно попладне. Можна посета на аква парк. Ноќевање.

 07 – 12 јануари 2018 – Престој во Закопане.

 13 јануари 2018 (сабота) – Доручек. По доручекот се одјавуваме од хотелот и до 18ч. го користиме времето за скијање или други активности. Во 18ч. заминување за Македонија.

 14 јануари 2018 (недела) – Пристигнување во Скопје во раните попладневни часови.

ЦЕНА – 225 евра.

Во цената е пресметано: превоз со автобус / минибус, 7 ноќевања со појадок во хотел со 3 ѕвезди, организација и реализација на патувањето. Можна е доплата за 7 вечери – 45 евра. Хотелот е во тесното централно подрачје на Закопане. 

31

26

25

27

29

30

Во цената не е пресметано: патничко осигурување, ски билети, и се она што не е предвидено со програмата.

ПРИЈАВУВАЊЕ – по mail, на состаноци на друштвото или на телефон: 070 725-880 / 070 200-506. ПРИЈАВУВАЊЕ и УПЛАТА до пополнување на местата во превозното средство.

НАПОМЕНА – за реализацијата на програмата потребна е група од 45 / 25 особи.

ВОДИЧ – Никола Доновски