Кадиица и Лута

Еднодневна, релативно лесна акција на 31 март, на двата централни врвови на планината Бабуна – Кадиица (1430 м.н.в.) и Лута (1500 м.н.в.), од каде што се протега прекрасен поглед на Пелагонија.

Се поаѓа од селото Ораов Дол (500-550 м.н.в.) по обележана патека до изворишниот дел на реката Брезица. Оттаму, по не толку видлива патека (на одредени места воопшто и нема да се оди по патека) планирано е да се отиде прво на врвот Кадиица (времетраење на искачувањето од околу 2 часа), а потоа оние кои што сакаат можат да се искачат и на соседниот врв Лута кој е оддалечен половина час. Вкупната должина на патеката во двете насоки изнесува 13-14 км. Доколку има време, може да се посети и месноста Момин Вир.

За подетални информации за овие предели, погледнете ги претходните акции на планинарското друштво. Извештајот од 2015 година може да се види тука.

Тргнување од Скопје во 5.00 на бенизнската пумпа Макпетрол на источниот излез.

ПОТСЕТУВАЊЕ ЗА:

– облека – соодветна за движење во пролетни услови, без многу снег, но со променливо време;

– вода – добро е да се понесе барем 1 литар вода;

– цена – во договор со превозниците.

ПРИЈАВУВАЊЕ:

Велимир Граоркоски  071 564-458 / veljogr@yahoo.com

 

24 март 2018 с.ПОБОЖЈЕ – ЦАРЕВИ ЛИВАДИ (Скопска Црна Гора)

СООПШТЕНИЕ: заради новонастанатите временски прилики оваа акција ќе ја реализираме во САБОТА 24 март 2018.

ПРОГРАМА:  сабота 24 март 2018.

Во 6.45ч автобус на ЈСП број 61 поаѓа од Транспортен центар. Последна станица е с.ПОБОЖЈЕ. Тоа е и зборното место од каде во 7.30ч ќе започне акцијата.

ВИСИНСКА РАЗЛИКА – акцијата започнува од 550м.н.в.  а целта е на 1550м.н.в. Денивелацијата е околу 1200м.

ДОЛЖИНА НА ПАТЕКАТА – околу 10км во еден правец.

ПОТРЕБНО ВРЕМЕ ЗА ПЕШАЧЕЊЕ – вкупно во двата правци околу 8 часа.

ТЕЖИНА НА ПАТЕКАТА – средно тешка патека а снегот дополнително ќе го отежне пешачењето.  Учесниците треба да располагаат со добра психофизичка кондиција.

ПОТРЕБНА ОПРЕМА – задолжителна зимска опрема: топла облека, планинарски кондури, гамашни, планинарски стапчиња, капа, ракавици, доколку е сончево наочари и крема за сонце. Храна од ранец, 1.5л вода.

ПРИЈАВУВАЊЕ – на тел. 076 274-742  /  070 725-880

ВОДИЧИ – Дарко Трајковски и Никола Доновски

 

 

31 март – 1 април 2018 СОЛУНСКА ГЛАВА 2540м

Припремна акција за искачувањето на АТЛАС 2018. Планинари пријавени за АТЛАС 2018 придружете ни се !

ПРОГРАМА:

31 март 2018 (сабота) –  Во 7 часот поаѓање од жел. Станица – паркинг пред Пошта. Превоз до с. Нежилово.

Отаму  пешачење  околу 2 часа до планинарски дом ЧЕПЛЕС  1435м. Сместување во новиот дел во повеќекреветни соби. Пожелно е да се донесе летна вреќа за спиење. Ноќевање.

1 април 2018 (недела) –  Станување во 5 часот, припрема и во 5.30 часот поаѓање кон врвот. Првиот дел од патеката оди низ шума и ниски смреки и е стрмен.

Потоа се излегува на гребен на околу 2000м.н.в. и отаму до врв на 2540м.  Искачувањето од домот до врвот  трае 4 – 5 часа. Акцијата бара добра физичка подготвеност. Краток одмор на врвот и потоа спуштање до пл. дом ЧЕПЛЕС. Домакините во домот ќе имаат припремено чорба, гравче, скара или риба па ќе можеме да ручаме за пристојна цена. Потоа спуштање до с. Нежилово и заминување за Скопје.

ЦЕНА –  1200 денари.

ПОТРЕБНА ОПРЕМА – топла зимска облека, дерези, цепин, планинарска книшка со маркица за 2018 година.

ПРИЈАВУВАЊЕ  –  на mail: nikola.donovski@gmail.com , тел. 070 725-880 или на состанок на друштвото – до пополнување на местата во превозното средство.

Акцијата е заедничка со ПСК Балкан од Белград.

ВОДИЧИ – Никола Доновски и Миланка Арсиќ.

 

 

 

 

 

 

24 август – 2 септември 2018 К О Р Ч У Л А

Традиционална акција на ПСД Макпетрол во соработка со ТА Еx – travel од Прилеп. Ја објавуваме порано заради неопходното планирање на годишен одмор и навремено обезбедување на сместување и превоз.

Островот КОРЧУЛА (Corcyra Nigra) припаѓа на Дубровачко – Неретванската жупанија, има површина од 279 км2, должина 47км, ширина 5,3 – 7,8км. Има 16.000 жители. Највисоки брда се Клупча 568м и Ком 508м. Корчула е шести по големина Јадрански остров. Климата е блага медитеранска со просечни температури во јануари 9,8оС и во јули 26,9оС. Островот е прекриен со медитеранска флора и понекаде со борова шума. Едно од најразвиените полиња е Блатско поле кое е и најголемо.

Островот е поврзан со траекти со Оребиќ на полуостровот Пељешац и со Ублим на островот Ластово а на лето и со други градови и со Италија.

  

Траект на Јадролинија.                                                  Градот Корчула.

Најголеми населени места се главниот град Корчула, Блато и Вела Лука. Во градот Корчула постои куќата во која е роден Марко Поло. Според легендата Тројанскиот јунак Антенор ја населил Корчула во 12 век пред Христа. Второ населување извршиле Илирите.

Корчула била освојувана од Дубровачката република, од Венеција, од Австрија, од Наполеон, била под Италијанска и Германска окупација. Од 1945г е во составот на Р. Хрватска.

П Р О Г Р А М А :

24 август 2018 (петок) – Во 20ч поаѓање од ж.станица – паркинг пред Пошта. Ноќно возење преку Призрен и Скадар до Будва.

25 август 2018 (сабота) – Околу 7ч наутро пристигање во Будва. Пауза за одмор и доручек – околу 2 часа.

Словенска плажа

Продолжување на патувањето  кон Корчула. Пристигање на Корчула – во Завалатица –  во раните попладневни часови. Сместувањето е во приватни куќи во апартмани со кујна и спални соби. Кујните се опремени со сите потребни елементи и прибор. Ќе имаме 8 ноќевања.

____________________________________________________________

2 септември 2018 (недела) – После доручекот заминување за Скопје. Попатно застанување за разглед на Дубровник. Пристигање во Скопје во доцните вечерни часови.

ЗАВАЛАТИЦА е мало, мирно место со околу 200 куќи сместено во залив. Воздухот има прекрасен мирис на море и борови. Има еден убаво снабден маркет и два ресторани.

  

Водата е кристално чиста. Ова ќе биде наша седма посета на Корчула.

На 10 минути од куќите се наоѓа извонредно убава плажа – ЖИТНА.

Тоа е плажа како од филмовите.

Над куќите има ограден терен за спортување. На 2км од Завалатица се наоѓа малото село Чара кое е поврзано со автобуска линија до градот Корчула или до Вела Лука. Во случај на потреба може да се користи и такси.

ЗА РИБАРИТЕ местото е рај! Можат да фаќаат риба по цел ден од плажите покрај брегот или со чамци на мештаните.

Дружење навечер

Еден од мештаните има чамец за 20 особи и со него може да се организира целодневна прошетка околу Корчула или посета на Ластово или Мљет. Во цената на нашиот аранжман е вклучена посета на Вела Лука, Корчула и Лумбарда. Градот Корчула и Вела Лука со траектни линии се поврзани со Хвар, Ластово и Сплит. Може да се организира и посета на Мљет со брод од Лумбарда.

ЗА ПЛАНИНАРИТЕ еден ден ќе организираме искачување на врвот Св. Илија над Оребиќ кој е висок 960м. Искачувањето започнува од 0 мнв и потребни се околу 3,5часа пешачење до врвот. Глетката од врвот е величествена. За ова искачување потребни се планинарски кондури или патики со јак гумен ѓон, стапчиња и мал ранец.

Оребиќ  и Св.Илија

Мал одмор на патеката кон врвот.

Пред планинарскиот дом на 500м. пред врвот.

Глетка од врвот Св.Илија

И на врвот

Прошетка низ прекрасниот Дубровник

ДОМАЌИНИТЕ НА КУЌИТЕ имаат свои лозја и од грозјето прават извонредно квалитетно вино кое го продаваат по мошне пристапна цена. Истото важи и за маслиново масло.

ЦЕНА НА АРАНЖМАНОТ –  200 евра. Цената опфаќа: превоз со автобус / минибус, износ потребен за превоз со траекти, 8 ноќевања, наведените прошетки по островот и организација на акцијата.

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ  –  пасош, планинарска книшка со маркица за 2018г, патничко осигурување.

ПРИЈАВУВАЊЕ  –  до пополнување на превозното средство. Обавезна аконтација при пријавување 100евра.

ПРИЈАВИ – по mail: nikola.donovski@gmail.com / Goran.Nikoloski@telekom.mk  или на тел. 070 725-880, 070 200-506

ВОДИЧ – Никола Доновски

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

04.02.2018 недела, Мирска Вода и Миленков Камен

Програма:

 

6 часот поаѓање од Кисела Вода кај првата рачва (кај коњот).

Превоз: во сопствена режија

Податоци за патеката: Тешка (не е за почетници). Кружна. Должина: 17 км. во двата правци, висинска разлика: 1450 м. Време потребно: 9-10 часа (во зависност од состојбата на снегот).

Опрема: облека и обувки за зимски услови, дерези, планинарски стапчиња, челна лампа, гамашни.

Следете ја временската прогноза.

Храна и течности: за целодневна тура

 

Водачи:

Петар Герасимов 070 330 765

Тодор Ивановски 070 368 525

12 – 22 јули 2018 КОРЗИКА (Монте Чинто 2706м)

                     Планинарење, капење и посета на неколку градови

Корзика е медитерански остров кој и припага на Франција. Се наога западно од Италија, југоисточно од Франција и северно од италијанскиот остров Сардинија Планините зафакаат една третина од островот формирајки еден планински ланец. Корзика има околу 1000км обала и повеке од 200 плажи. Генерално тоа е планински остров со највисок врв Монте Чинто 2706м и уште околу 20 врвови над 2000м.

ПРОГРАМА:

11  јули  2018  (среда) – Во 24.00ч поагање од Скопје со автобус на Фудекс до Белград.

12 јули 2018 (четврток) – Поагање од Белград во 06.30ч од пред храмот Св.Сава (Скерличева улица). Во попладневните часови пристигање во Нова Горица. Сместување. Нокевање.

13  јули  2018  (петок)  –  Продолжување на патот до Болоња. Обиколка на културно историски знаменитости. Болоња има најголем во потполност сочуван стар град во Италија. Стариот дел на Болоња е препознатлив по бројните средновековни високи и криви кули и плочници во вид на арки долж поголемите улици (вкупна должина околу 45км!). Градот има неколку плоштади со многубројни цркви, палати, кули, споменици и фонтани.

Најпознати градби и туристички објекти во Болоња се:

 • Кулите АЗИНЕЛИ и ГАРИСЕНДА се два главни симболи на Болоња изградени во 12 век. Азинели е висок 97м, накривен е околу 1м од оската, има скоро 500 скали и дозволено е искачување до врвот. Гарисенда е висок 47м но затворен е за посета бидејки е накривен повеке од 3 метри.
 • Големиот плоштад е огромен плоштад кој се наога во самото средиште на Болоња опкружен со монументални градби како што се Катедралата Св.Петронија, Градската куќа, Аркадата Банки и Палатата Подеста.
 • Катедралата Св.Петронија е пета по големина во светот со 132 х 60м, височина 45м и собира скоро 30.000 луге. Посветена е на заштитникот на градот Сан Петроние кој бил болоњски епископ во 5 век. Градбата на катедралата започнала во 14 век и траела неколку стотини години.
 • Аркадата Банки се аркади пред истоимената Палата Банки од 15 век. Аркадите се додадени 150 години покасно, кон крајот на 16 век.
 • Палатата Подеста е поранешна зграда на Магистратот, изградена околу 12 век а меѓу 16 и 18 век во неа бил сместен театарот.
 • Нептуновата фонтана е најпозната градска фонтана и се наоѓа на големиот плоштад.
 • Црквата на Св. Богородица и на Св.Лука се наоѓа југозападно од градското јадро, сместена на шумовито ридче Монте дела Гвардија. Од црквата до предградието води најдолга аркада на свет – 3.5км изградена во 17 и 18 век.
 • Музеите во Болоња се бројни и може да се посетат со единствен билет.                                                                                                Попладне продолжување на патот до Ливорно.

14 јули 2018 (сабота) – Трансфер Ливорно – Бастија, возење со траект околу 5 часа.

Бастија е главно пристаниште на Корзика. До 1791 година била главен град на Корзика. Од Бастија продолжуваме со двочасовно возење до градот Корте, разгледување на овој стар град кој во 20 век станува водечки универзитетски центар на Корзика.

Продолжување на патот до кампот во селото Лоци под Монте Чинто. Доагање во кампот, местење на шатори. Нокевање. Кампот е стандардно опремен со струја, вода и тушеви.

15 јули 2018 (недела) –  Ден за искачување до езерото Лак де Нино кое се наоѓа на 1743м. Езерото е со површина од 6.5 хектари и најголема длабочина од 11м. Висинска разлика 750м, турата трае вкупно околу 8 часа.

Доколку некој не сака да пешачи може да се бања во реката Голо каде има многу фантастични вирови за капење. Може да се посети и Паркот Авантура каде цената за еден час забава е 15 евра. Враќање во кампот. Нокевање,

16 јули 2018 (понеделник) – Ден за искачување на врвот Монте Чинто 2706м. Турата е целодневна и напорна. Планинарите кои неможат да се искачуваат до врв може да пешачат со групата 3 часа па да се вратат назад во кампот. Можат и да се бањаат во блиското езеро Лак де Калакуча или во реката Голо.

Излегување на групата на врвот Монте Чинто, враќање по истата патека во кампот. Ноќевање.

17 јули 2018 (вторник) – Пакување и возење до морето, во Порто. Слободен ден за капење и уживање. Ноќевање во камп.

Порто е туристичко место на 80км од Ајачио. Широкиот планински залив и црвеното сонце го прават Порто вистинска атракција. Заливот Порто е природен резерват под заштита на УНЕСКО.

18 јули 2018 (среда) – Пакување и возење до Ајачио, разглед на градот и потоа сместување во камп. Ноќевање.

Ајачио е најголем и главен град на Корзика. Најпозната туристичка атракција е куќата во која е роден Наполеон Бонапарта. Куќата е претворена во музеј со намештај од 16 век. Во стариот дел од градот се наога огромно пристаниште и историскиот дел од градот со тесни улици. Во центарот на Ајачио е плоштадот Де Гол на кој се наога статуа на Наполеон на коњ изработена од Ежен Виоле ле Дик во 1865 година.

19 јули 2018 (четврток) – Пакување и возење до Бонифачо, разглед на градот и потоа продолжување на патот до Солзенаро. Ноќевање.

Бонифачо се наога на југот од Корзика и на неговата територија сеуште можат да се видат остатоци од минатото на Корзика. Во близина на градот се две геновљански кули и две цркви:

 • Св.Доминик – готска црква од 18 век карактеристична со повекебојниот мермер
 • Ste-Marie Majeure која датира од 14 век.
 • Во ова место се наоѓа аквариумот Бонифачо кој е сместен во една природна пештера во пристаништето.

20 јули 2018 (петок) – Рано станување, возење до Кол де Бавела, искачување на Пунто Велачо 1483м. Од врвот се пружа поглед на планините од една страна а од другата страна е морето.

Наместо искачување, кој сака може да се бања во морето или во реката Солензаро. Враќање од врвот, пакување и возење до Бастија. Ноќно возење со траект до Ливорно.

21 јули 2018 (сабота) – Продолжување на патот кон Словенија и Белград.

22 јули 2018 (недела) – Во раните утрински часови пристигање во Белград. Во 15.30ч со Фудекс поагање за Скопје, пристигање во 21.30ч.

ПОТРЕБНА ОПРЕМА – планинарска опрема и кондури. Учесниците кои нема да се качуваат на врвовите можат да имаат само патики за пешачење.

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ – пасош, планинарска книшка со маркица за 2018, патничко осигурување.

ИСХРАНА – во сопствена режија.

СМЕСТУВАЊЕТО – е со сопствен шатор, врека за спиење и подметач во кампови кои се опремени со струја, вода, фрижидери и тушеви.

ЦЕНА – Од Белград до Белград 385 евра. Цената опфака: превоз (со автобус и траект), ноќевања и осигурување. Цената не опфаќа:  исхрана, влезници за културно историските споменици и се она што е надвор од програмата. Повратна карта со Фудекс од Скопје до Белград е околу 40 евра.

НАПОМЕНА – доколку има заинтересирани за ноќевање во соби ке се потрудиме да им обезбедиме сместување, со доплата на разликата во цена.

ПРИЈАВУВАЊЕ и УПЛАТА – до пополнување на местата во автобусот.

ВОДИЧ – Никола Доновски. Тел. 070 725-880. E-mail:  nikola.donovski@gmail.com

Акцијата е во заедничка организација со ПСК Балкан од Белград.