АЛПИ 2018

Во склоп на експедицијата „Алпи 2018“ предвидени се искачувања на 3 планини (Јулијски Алпи, Гран Парадисо и Монте Роса) и 6 врвови и тоа: Триглав (2864 м.), Гран Парадисо (4061 м.), Цумштаин (4563 м.), Сигналкуп (4554 м.), Винсент Пирамид (4215 м.) и Балменхорн (4167 м.)

 

ПРОГРАМА

 • 07.2018 (Петок) Поаѓање 00:30ч.

Поаѓање во раните утрински часови, патување преку Белград, Загреб, Љубљана (со попатни паузи) и пристигнување во Мојстрана во попладневните часови17:00ч. Сместување во подножјето на Триглав во Аљажева куќа(планинарски дом), ноќевање.

 • 07.2018 (Сабота)

Станување утрото во 06:00ч., доручек подготовки и тргнување кон Кредарица во 07:00ч. Предвидено е искачување по Томашкова пот (via ferrata) 11:00ч., сместување во Кредарица, мала пауза до 12:00ч. и искачување на Триглав (2864 мнв.) околу 14:00ч. Симнување до Кредарица16:00ч. Ноќевање.

 • 07.2018 (Недела)

Станување во 05:00ч. доручек, пакување и тргнување во 06:00ч. кон Аљажева куќа. Пристигнување во 09:30ч. во Аљажева куќа, пакување и тргнување во 10:00ч. кон Pont (Гран Парадисо национален парк). Пристигнување во Pont во 18:00ч. Сместување во бунгалови. Ноќевање

 • 07.2018 (Понеделник)

Станување во 07:00ч. доручек, пакување на опремата. Поаѓање во 09:00ч. кон Vittorio EmanueleII Hut. Пристигнување во 12:00ч. во домот сместување прошетка (аклиматизација) и ноќевање.

 • 07.2018 (Вторник)

Станување во утринските часови 02.00ч. доручек, подготовки и поаѓање во 03:00ч кон врв (4061 мнв.). Предвидено искачување на врв е 12:00ч. мала пауза фотографирање на групата и симнување кон Vittorio Emanuele II Hut, мала пауза и продолжување со симнувањето до Pont, пристигнување до 19:00ч. Ноќевање.

 • 08.2018 (Среда)

Станување во 06:00ч. доручек, препакување на опремата и поаѓање во 08:00ч. кон Staffal, по извозени 150км. Предвидено е пристигнување во 11:00ч. вадење на карти за жичара и поаѓање кон Punta Indren, пристигнување во 12:00ч. и искачување до CapannaGnifetti во 15:30 ч. Сместување и ноќевање.

 • 08.2018 (Четврток)

Станување во 04:00ч. доручек, подготовки и  тргнување по патеката во 05:00ч. Предвидено е излеување на Zumstainspitze (4563 мнв.) околу 11:00ч., мала пауза од 10-15мин. и упатување кон Signalkoop (Margharita Hut 4554мнв). Предвидена пауза од 30 мин. Во 13:30ч. предвидено е тргнување кон CapannaGnifettiи пристигнување во 18:00ч. Ноќевање.

 • 08.2018 (Петок)- РЕЗЕРВЕН ДЕН –

Доколку временските услови ни дозволат реализирање на досегашната програма, резервниот ден би можеле да го искористиме, по желба на мнозинството (ќе гласаме) за следните варијанти:

План А – Станување во 04:00 ч. доручек, подготовки и  тргнување во 05:00 ч. Искачување на Vincente Pyramid во 09:00 ч. мала пауза од 10-15мин. и упатување кон Balmanhorn (12:00 ч.) Предвидена пауза од 30 мин. Во 13:30 ч. предвидено е тргнување кон Capanna Gnifettiи, пристигнување во 16:00 ч. Ноќевање.

План Б – Станување во 06:00 ч. доручек, подготовки и  тргнување во 09:00 ч. кон Indren, симнување со жичара до Staffal до 11:00 ч. Пакување на опремата и поаѓање кон Venice/ Milano/ Treste (за каде?… ќе одлучи мнозинството). Пристигнување во 16 ч., сместување во мотел, прошетка низ градот и ноќевање.

 • 08.2018 (Сабота)

План А –Станување во 06:00 ч. доручек, подготовки и  тргнување во 09:00 ч. кон Indren, симнување со жичара до Staffal до 11:00 ч. Пакување на опремата и поаѓање во 12:00 ч. кон Љубљана. Патување преку Загреб и Белград со попатни паузи, до Скопје.

План Б – Станување во 08:00 ч. доручек, прошетка низ градот. Пакување на опремата и поаѓање во 20:00 ч. кон Ljubljana. Патување преку Загреб и Белград со попатни паузи, до Скопје.

 • 08.2018 (Недела)

План А –Предвидено пристигнување во Скопје, во попладневните часови

План Б – Предвидено пристигнување во Скопје, во попладневните часови

 

ЦЕНА: 410 евра

Во цената се пресметани патните трошоци (изнајмување на комбе, гориво и патарини), ноќевања во домовите, жичара од Стафал до Пунта Индрен и назад, словенска членска картичка.

Во цената не е вклучена исхраната.

Бројот на учесници е ограничен на 9 (девет).

Пријавувањето е до пополнување на местата.

Плаќањето ќе се врши на рати, по 50 евра секој месец, до 15-ти во месецот, почнувајќи од 15 февруари 2018 година. и остатокот пред самото тргнување

Пријавените кандидати пополнуваат пријава и потпишуваат изјава дека се согласуваат со условите наведени во истата, а  дополнително ќе добијат список на потребна опрема и план за изведување на кондициони и заеднички технички тренинзи.

Во случај на откажување средствата не се враќаат.

Водачот на експедицијата има дискреционо право да ја смени програмата на самото место, доколку процени дека се нарушени безбедносните услови за реализирање на планираното .

 

Водач:

Петар Герасимов, тел. 070 330 765

12 – 22 јули 2018 КОРЗИКА (Монте Чинто 2706м)

                     Планинарење, капење и посета на неколку градови

Корзика е медитерански остров кој и припага на Франција. Се наога западно од Италија, југоисточно од Франција и северно од италијанскиот остров Сардинија Планините зафакаат една третина од островот формирајки еден планински ланец. Корзика има околу 1000км обала и повеке од 200 плажи. Генерално тоа е планински остров со највисок врв Монте Чинто 2706м и уште околу 20 врвови над 2000м.

ПРОГРАМА:

11  јули  2018  (среда) – Во 24.00ч поагање од Скопје со автобус на Фудекс до Белград.

12 јули 2018 (четврток) – Поагање од Белград во 06.30ч од пред храмот Св.Сава (Скерличева улица). Во попладневните часови пристигање во Нова Горица. Сместување. Нокевање.

13  јули  2018  (петок)  –  Продолжување на патот до Болоња. Обиколка на културно историски знаменитости. Болоња има најголем во потполност сочуван стар град во Италија. Стариот дел на Болоња е препознатлив по бројните средновековни високи и криви кули и плочници во вид на арки долж поголемите улици (вкупна должина околу 45км!). Градот има неколку плоштади со многубројни цркви, палати, кули, споменици и фонтани.

Најпознати градби и туристички објекти во Болоња се:

 • Кулите АЗИНЕЛИ и ГАРИСЕНДА се два главни симболи на Болоња изградени во 12 век. Азинели е висок 97м, накривен е околу 1м од оската, има скоро 500 скали и дозволено е искачување до врвот. Гарисенда е висок 47м но затворен е за посета бидејки е накривен повеке од 3 метри.
 • Големиот плоштад е огромен плоштад кој се наога во самото средиште на Болоња опкружен со монументални градби како што се Катедралата Св.Петронија, Градската куќа, Аркадата Банки и Палатата Подеста.
 • Катедралата Св.Петронија е пета по големина во светот со 132 х 60м, височина 45м и собира скоро 30.000 луге. Посветена е на заштитникот на градот Сан Петроние кој бил болоњски епископ во 5 век. Градбата на катедралата започнала во 14 век и траела неколку стотини години.
 • Аркадата Банки се аркади пред истоимената Палата Банки од 15 век. Аркадите се додадени 150 години покасно, кон крајот на 16 век.
 • Палатата Подеста е поранешна зграда на Магистратот, изградена околу 12 век а меѓу 16 и 18 век во неа бил сместен театарот.
 • Нептуновата фонтана е најпозната градска фонтана и се наоѓа на големиот плоштад.
 • Црквата на Св. Богородица и на Св.Лука се наоѓа југозападно од градското јадро, сместена на шумовито ридче Монте дела Гвардија. Од црквата до предградието води најдолга аркада на свет – 3.5км изградена во 17 и 18 век.
 • Музеите во Болоња се бројни и може да се посетат со единствен билет.                                                                                                Попладне продолжување на патот до Ливорно.

14 јули 2018 (сабота) – Трансфер Ливорно – Бастија, возење со траект околу 5 часа.

Бастија е главно пристаниште на Корзика. До 1791 година била главен град на Корзика. Од Бастија продолжуваме со двочасовно возење до градот Корте, разгледување на овој стар град кој во 20 век станува водечки универзитетски центар на Корзика.

Продолжување на патот до кампот во селото Лоци под Монте Чинто. Доагање во кампот, местење на шатори. Нокевање. Кампот е стандардно опремен со струја, вода и тушеви.

15 јули 2018 (недела) –  Ден за искачување до езерото Лак де Нино кое се наоѓа на 1743м. Езерото е со површина од 6.5 хектари и најголема длабочина од 11м. Висинска разлика 750м, турата трае вкупно околу 8 часа.

Доколку некој не сака да пешачи може да се бања во реката Голо каде има многу фантастични вирови за капење. Може да се посети и Паркот Авантура каде цената за еден час забава е 15 евра. Враќање во кампот. Нокевање,

16 јули 2018 (понеделник) – Ден за искачување на врвот Монте Чинто 2706м. Турата е целодневна и напорна. Планинарите кои неможат да се искачуваат до врв може да пешачат со групата 3 часа па да се вратат назад во кампот. Можат и да се бањаат во блиското езеро Лак де Калакуча или во реката Голо.

Излегување на групата на врвот Монте Чинто, враќање по истата патека во кампот. Ноќевање.

17 јули 2018 (вторник) – Пакување и возење до морето, во Порто. Слободен ден за капење и уживање. Ноќевање во камп.

Порто е туристичко место на 80км од Ајачио. Широкиот планински залив и црвеното сонце го прават Порто вистинска атракција. Заливот Порто е природен резерват под заштита на УНЕСКО.

18 јули 2018 (среда) – Пакување и возење до Ајачио, разглед на градот и потоа сместување во камп. Ноќевање.

Ајачио е најголем и главен град на Корзика. Најпозната туристичка атракција е куќата во која е роден Наполеон Бонапарта. Куќата е претворена во музеј со намештај од 16 век. Во стариот дел од градот се наога огромно пристаниште и историскиот дел од градот со тесни улици. Во центарот на Ајачио е плоштадот Де Гол на кој се наога статуа на Наполеон на коњ изработена од Ежен Виоле ле Дик во 1865 година.

19 јули 2018 (четврток) – Пакување и возење до Бонифачо, разглед на градот и потоа продолжување на патот до Солзенаро. Ноќевање.

Бонифачо се наога на југот од Корзика и на неговата територија сеуште можат да се видат остатоци од минатото на Корзика. Во близина на градот се две геновљански кули и две цркви:

 • Св.Доминик – готска црква од 18 век карактеристична со повекебојниот мермер
 • Ste-Marie Majeure која датира од 14 век.
 • Во ова место се наоѓа аквариумот Бонифачо кој е сместен во една природна пештера во пристаништето.

20 јули 2018 (петок) – Рано станување, возење до Кол де Бавела, искачување на Пунто Велачо 1483м. Од врвот се пружа поглед на планините од една страна а од другата страна е морето.

Наместо искачување, кој сака може да се бања во морето или во реката Солензаро. Враќање од врвот, пакување и возење до Бастија. Ноќно возење со траект до Ливорно.

21 јули 2018 (сабота) – Продолжување на патот кон Словенија и Белград.

22 јули 2018 (недела) – Во раните утрински часови пристигање во Белград. Во 15.30ч со Фудекс поагање за Скопје, пристигање во 21.30ч.

ПОТРЕБНА ОПРЕМА – планинарска опрема и кондури. Учесниците кои нема да се качуваат на врвовите можат да имаат само патики за пешачење.

ИСХРАНА – во сопствена режија.

СМЕСТУВАЊЕТО – е со сопствен шатор, врека за спиење и подметач во кампови кои се опремени со струја, вода, фрижидери и тушеви.

ЦЕНА – Од Белград до Белград 385 евра. Цената опфака: превоз (со автобус и траект), ноќевања и осигурување. Цената не опфаќа:  исхрана, влезници за културно историските споменици и се она што е надвор од програмата. Повратна карта со Фудекс од Скопје до Белград е околу 40 евра. ОБАВЕЗНА Е АКОНТАЦИЈА ОД 50 евра ДО 5 ФЕБРУАРИ ЗАРАДИ РЕЗЕРВАЦИЈА НА КАРТИТЕ ЗА ТРАЕКТ.

НАПОМЕНА – доколку има заинтересирани за ноќевање во соби ке се потрудиме да им обезбедиме сместување, со доплата на разликата во цена.

ПРИЈАВУВАЊЕ и УПЛАТА – до пополнување на местата во автобусот.

ВОДИЧ – Никола Доновски. Тел. 070 725-880. E-mail:  nikola.donovski@gmail.com

Акцијата е во заедничка организација со ПСК Балкан од Белград.

 

15 – 18 фебруари 2018 БАНСКО (скијање, планинарење)

 

 

Заеднички продолжен викенд за скијање и планинарење со ПСК Балкан од Белград.

ПРОГРАМА:

15 фебруари 2018 (четврток) – Во 06ч поаѓање од ж.станица – паркинг пред Пошта. Пристигање во Банско, сместување во хотел ВИХРЕН (хотел со 3 ѕвезди, во централното градско подрачје, на 400м од жичарата). Сместување во соби со 2 или 3 кревети. Скијачите може да скијаат а за планинарите пешачење до Бандеришка пољана. Ноќевање.

16 фебруари 2018 (петок) – Доручек и потоа скијачите на скијање.

За планинарите:

ГРУПА  А – станување во 5 часот,земање ланч пакет и со минибусот  превоз до ШИЛИГАРНИК 1820м. Од таму по ски патеката искачување кон врвот ТОДОРКА  2746м. Враќање по истата патека и околу 16ч враќање во хотелот. За искачување потребна е опрема – дерези и цепин.

ГРУПА  Б – пешачење по ски патеката под жичарата (има околу 9км до крајот на жичарата).

ГРУПА  В  –  Доколку има некој кој сака да се бања тоа може да го направи во затворен базен во некој од хотелите.

Навечер заедничко дружење. Ноќевање.

17 фебруари 2018 (сабота) – Доручек. Скијачите на скијање. Останатите можеме да ја посетиме Бања каде има базен со топла минерална вода. Навечер заедничко дружење. Ноќевање.

18 фебруари 2018 (недела) – скијачите на скијање. За планинарите прошетка до планинарскиот дом Вихрен или слободно претпладне. Скијачите треба до 15.30ч да дојдат во хотелот. Во 16ч заминување за Скопје.

ЦЕНА – 100 евра (за превоз, 3 ноќевања со доручек и осигурување).

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ – пасош.

ПОТРЕБНА ОПРЕМА ЗА ПЛАНИНАРЕЊЕ – зимска планинарска опрема за високогорско искачување, дерези, цепин, челна лампа. За капење  во базен купачи гаки / костум за капење.

ПРИЈАВУВАЊЕ  И  УПЛАТА – до пополнување на местата.

ВОДИЧ – Никола Доновски. Тел. 070 725-880.  E-mail: nikola.donovski@gmail.com

 

 

6 – 9 април 2018 ВЕЛИГДЕНСКА ТУРА (Пелистер, Кајмакчалан, Галичица)

 

12

13

14

ПРОГРАМА:

6 април 2018 (петок) – Во 04ч поаѓање од ж.станица – паркинг пред Пошта. Во 7ч започнуваме со искачување на Пелистер од местото Голема ливада по патот кон ловечката куќа и натаму до врвот.

1

2

Должината на патеката е 14,3км во еден правец. Околу 12-13ч пристигање на врв. Краток одмор, обично добиваме чај од вработените во репетиторот. Во случај на невреме може и да се стоплиме внатре. Потоа враќање по истата патека до хотел Молика. Вечера, ноќевање.

4

7 април 2018 (сабота) – Доручек. Во 7ч поаѓање за Кајмакчалан од грчка страна. Околу 9.30ч пристигање во ски центарот Ворас на 2000м.н.в.

5

6

Поаѓање кон врвот Кајмакчалан 2521м. Околу 13ч пристигање на врв, краток одмор  и потоа враќање назад до ски центарот. Поаѓање за Охрид, пристигање околу 19ч. Сместување во хотел. Ноќевање.

8 април 2018 (недела, ВЕЛИГДЕН) – Доручек. Во 10ч одиме на прошетка низ Охрид – посета на црквата Пресвета Богородица Перивлепта, Плаошник, Свети Канео – потоа низ центарот и враќање во хотелот.

7

8

9

Попладневен одмор. Вечерта одиме на заедничка организирана вечера со музика. Ноќевање.

9 април 2018 (понеделник) – Доручек. Во 7ч поаѓање кон Галичица. Во 8ч започнуваме со искачување кон врвот Магаро 2254м.

10

11

Пристигање околу 11ч на врв, краток одмор и потоа враќање до превозното средство. Спуштање во Св.Наум и кратка прошетка. Потоа заминување за Скопје.  НАПОМЕНА:  можно е да се бара од општинските власти плаќање за влез во националниот парк Галичица.

СМЕСТУВАЊЕТО ВО ОХРИД – е во семеен хотел во соби со 2,3 или 4 кревети. Секоја соба има купатило. Во собите навечер ќе има греење. Хотелот е во населбата Рача на 2км од центарот на Охрид.

ЦЕНА –  6.000 денари. Во цената е пресметано: превоз, полупансион во хотел Молика, 2 ноќевања со доручек во хотел во Охрид, вечера во ресторан и осигурување од несреќен случај на планина.

ПРИЈАВУВАЊЕ и УПЛАТА – до пополнување на местата во превозното средство.

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ –  пасош.

ПОТРЕБНА ОПРЕМА –  зимска планинарска опрема.

ВОДИЧ –  Никола Доновски. Тел. 070 725-880. Акцијата е заедничка со ПСК Балкан од Белград.

Е-mail:  nikola.donovski@gmail.com

23 – 27 мај 2018 РАФТИНГ на ТАРА (врв Маглиќ, Вишеград, Мокра Гора, Златибор)

2

Рафтингот е јако адреналинско доживување. Неможе да се раскаже, треба да се доживее! Овој термин совршено се вклопи – нивото на Тара е високо, времето е убаво топло а четвртокот и петокот се неработни денови – Св.Кирил и Методиј и Духовден.

ПРОГРАМА:

1

23 мај 2018 (среда) – Во 22ч поаѓање од ж.станица – паркинг пред Пошта. Ноќно возење Скопје – Призрен – Скадар – Подгорица со попатни потребни паузи.

24 мај 2018 (четврток) – Околу 7ч пристигање во Подгорица. Пауза за доручек и кафе и краток разглед на центарот и соборниот храм на Христовото воскресение.

3

4

5

6

Потоа продолжување на патот до манастирот Острог или во Цетиње посета на мавзолејот на Његош. Околу 15ч пристигање во кампот “3 воденици” на река Тара. Ручек и сместување во етно-дрвени куќички. Во кампот има убав санитарен чвор и убав покриен ресторан. Храната е одлична!  Попладневен одмор. Вечера. Ноќевање.

7

8

9

10

Преубави специјалитети! Преобилно!

25 мај 2018 (петок) – Доручек. Потоа припрема за рафтинг. Околу 11ч поаѓање узводно покрај река Тара до местото за почеток на рафтингот. Околу 12ч почеток на спуштањето по Тара.

11

1213

 

14

Околу 15.30ч завршување на рафтингот, туширање и ручек. Попладневен одмор. Вечера и заедничко дружење покрај оган.Ноќевање.

26 мај 2018 (сабота) – Во 6ч поаѓање кон националниот парк Сутјеска и искачување на врвот Маглиќ 2386м.

15

16

17

18

19

20

21

Тоа е извонредно убава природа, извонредно убава пешачка тура. Маглиќ е најубавиот врв на кој сум се искачил! Спуштањето од врвот води преку прекрасното Трновачко езеро и потоа до местото каде што не чекаат комбињата. Во попладневните часови пристигање во Кампот. Вечера и заедничко дружење. Ноќевање.

27 мај 2018 (недела) – Во 6.30ч доручек и потоа го напуштаме кампот. Првобитниот предлог за посета на Сарајево не ќе може да се оствари затоа  што е временски предолга релација. Замена е следната релација:

33

34

35

36

 

ВИШЕГРАД – посета на Андриќев град, кратка пауза за кафе, туфакија или пијалок во убавото ресторанче покрај камениот мост, сликање на мостот на Дрина и потоа продолжување на патот.

37

38

МОКРА ГОРА – посета на Дрвен град на Кустурица.

ЗЛАТИБОР – пауза за ручек, прошетка низ пазарот и купување на кајмак.

Продолжување на патувањето кон Скопје. Пристигање во Скопје во доцните вечерни часови.

ЦЕНА – околу 180 евра (за превоз, 3 полни пансиони, рафтинг, осигурување за рафтингот, осигурување од несреќен случај на планина). Неможе да се предвиди дали цената на горивата ќе остане иста а со тоа е поврзана и цената за превоз. Затоа цената е вака формулирана.

ПОТРЕБНИ  ДОКУМЕНТИ – лична карта, пасош.

ПОТРЕБНА  ОПРЕМА – пл. кондури, стапчиња, кабаница за дожд, шише со 1,5л вода, челна лампа, облека според временските услови.

ПРИЈАВУВАЊЕ и УПЛАТА – до пополнување на местата во минибусот.

ВОДИЧ – Никола Доновски.  Тел. 070 725-880.

E-mail:  nikola.donovski@gmail.com

12 – 22 мај 2018 М А Р О К О – Висок Атлас (Jabal Toubkal 4167m)

1

ПСД Макпетрол заедно со ПСК Балкан од Белград организираат искачување на највисокиот врв на Мароко – Висок Атлас (Jabal Touibkal 4167m). Покрај искачувањето ќе ги посетиме градовите Маракеш, Рабат и Фес.

Кралството Мароко е држава во северозападна Африка. Излегува на Средоземно море и Антлантски океан, а од Европа ја дели Гибралтарскиот мореуз. Самото име Мароко потекнува од името Маракеш (што на берберски јазик значи Божја земја). Берберите биле жители на ова подрачје уште од 2000 години пред Христа. Во седмиот век овде стигнале арапските освојувачи од исток и го донеле исламот.

Во 1666г локалниот владетел од североисток Al-Rasid го освоил Фес и поголемиот дел од мароканската внатрешност и ја втемелил династијата Alavi која и ден денес владее со Мароко. Во 1912г. Мароко станал француски протекторат под формална управа на султанот. Северниот дел потпаднал под управа на Шпанија. Во 1956г. Мароко стана независна монархија.

Со околу 33 милиони жители Мароко е по големина четврта арапска земја. Се зборува на арапски и берберски јазик. Населението е мешавина од разни групи а државна религија е исламот.
 А Атлас е планински ланец во северозападна Африка кој во должина од 2300км се протега низ Мароко, Алжир и Тунис. Највисок врв на Атлас е Toubkal сo 4167м и се наоѓа во Мароко. Инаку името на овој масив потекнува од името на горостасот Атлас од грчката митологија кој на својот грб го држел небескиот свод.

2

Планинскиот венец Атлас претставува климатска граница помеѓу влажната клима на северозападна Африка и екстремно сушната Сахара и истовремено граница меѓу евроазиската и афричката плоча кои од време на време се помрднуваат предизвикувалќи силни земјотреси. Планината е богата со руди на железо, олово, бакар, мермер, сребро и земјен гас. Летата се многу топли а на зима врвовите се покриени со снег кој се задржува долго време.

Во масивот на Атлас живеат и растат бројни ендемски билки и животни кои се единствени во Африка. Најпознати се мајмунот Магот, атласката мечка, берберски леопард, берберски елен, берберска овца, берберски лав, атласка змија и др.

Маракеш е град во подножјето на Атлас во југозападно Мароко. Има преку милион жители. Основан е од Jusuf Ibn Tanfin, првиот крал од династијата Almoravida vo 1062g.

Заради бројните архитектонски значајни згради – џамијата Koutubia од 1162г и медресата Ben-Jusuf од 14 век, Стариот град (медина) во 1985г заедно со градините Agdal I Menara е запишан во UNESCO-вата листа на светски баштини во Африка.

 34

56

78

Главна знаменитост на градот е Dzemaa el Fna (светски познат средновековен пазар и губилиште) кое е сега место на кое борават ориентални раскажувачи, кротители на змии и жонглери. Во Новиот град (Gueliz) се наоѓа градината Mazorel и стари сокаци каде се продаваат зачини, шарени шалови, кожна роба и светилки. Маракеш годишно го посетуваат 2 милиони туристи,

П Р О Г Р А М А :

12 мај 2018 (сабота) – Во 16ч. собирање на групата на аеродромот Константин Велики во Ниш. Превозот до Ниш може да биде со редовен меѓуградски автобус или по договор со изнајмен минибус. Вечерен лет до Милано – Бергамо и потоа превоз до другиот аеродром Малпенса.

13 мај 2018 (недела) – Утрински лет до Маракеш. Превоз до хотел во центарот на градот. Слободно време за разгледување на : медина, Dzemaa el Fna, Suka, ботаничка бавча, Bahia, Menara, палата El Badii, џамија Koutubia, модерен кварт Gueliz… Ноќевање.

910 

11

12

13

141516 

14 мај 2018 (понеделник) – Доручек и потоа слободен ден за обиколка на Маракеш. Ноќевање.

1718 

15 мај 2018 (вторник) – Слободно претпладне. Попладне превоз до градчето Imlil – на 1740м, во подножјето на Атлас. Попатно посета на работилница за производство на арганово масло.19 

Сместување во типични берберски селски куќи. Ноќевање.

202122

 16 мај 2018 (среда) – Доручек и потоа искачување до планинарскиот дом (Refuge de Mouflons) на 3207м. Вечера. Ноќевање.

23242526272829

17 мај 2018 (четврток) – Доручек. Во раните утрински часови поаѓање на завршно искачување до врв 4167м.

303132333435

Враќање по истата патека до планинарскиот дом и потоа до Imlil. Ноќевање.

18 мај 2018 (петок) – Доручек и потоа превоз со автобус до Казабланка.

363738394041424344

 Слободно време за разгледување на џамијата Хасан II, светилникот и кафичот Рик во кој е сниман филмот Казабланка. Потоа продолжување на патот до Рабат. Сместување во хотел. Ноќевање.

4546

19 мај 2018 (сабота) – Градот Рабат е главен град на Мароко и втор по големина после Казабланка. Основан е во 12 век. Разгледување на знаменитостите во градот – авенијата на кралот Мухамед V, кралската палата, универзитетот Muhamed V,  монументалната врата Bab Oudaia oд XII век, медина, тврдината Kazba, торањот Hasan, прошетка по обалата на Атлантскиот океан. Попладне заминување за Фес. Сместување. Ноќевање.

4748

20 мај 2018 (недела) Разгледување на знаменитостите во Фес: медина, капијата Bab Bojeloud, универзитетот Al-Karaouiyine, прочуените работилници за преработка на кожа, фонтаната Nejjarine како и новиот дел на Fes – Fes el Zadid. Вечерта заминување за Маракеш. Ноќно возење до Маракеш.

Fes е најстар царски град во Мароко со околу милион жители. Уште го нарекуваат Плав град заради плавата капија Bab Bojeloud. Медината на Fes е најголема и најсочувана во арапско – муслиманскиот свет. Медината со 150.000 жители е најголемо урбано подрачје на светот без автомобилски сообраќај. Во Fes се наоѓаат и најстариот универзитет на светот Al-Karaouiyine, работилниците за преработка на кожа и исламската школа Medrasa Attarine.

495051525354555657

21 мај 2018 (понеделник) – Утрински лет од Маракеш до Милано – Бергамо. Сместување во Бергамо. Слободно време за разглед на Бергамо. Ноќевање.

58

22 мај 2018 (вторник) – Доручек и потоа превоз до аеродром. Лет Милано – Ниш. Околу 14ч е очекувано време на пристигање во Ниш.

ЦЕНА на аранжманот:  700 евра.

Во цената е пресметано:

– Авионските билети Ниш – Милано – Маракеш и обратно. ТЕЖИНАТА НА   БАГАЖОТ ТРЕБА ДА БИДЕ МАКСИМУМ 20кг + ПРИРАЧНА ТОРБА.

– Локални трансфери со автобус

– Ноќевање со доручек во Маракеш

– Два полупансиони во Имлил

– Вечера, ноќевање и доручек во планинарскиот дом

– Ноќевање и доручек во Рабат

– Ноќевање со доручек во Фес

– Мароканска виза

– Осигурување

Во цената не е пресметано: индивидуални трошоци и влезници за локалитетите кои ќе се посетат.

ПОТРЕБНА  ОПРЕМА: накнадно ќе ви биде доставен список.

ПРИЈАВУВАЊЕ:  нужно е што побрзо пријавување со аконтација од 400 евра заради купување на авионските билети. Доколку авио билетите поскапат разликата во цена ќе треба да се доплати. Остатокот од парите на рати: до 30 март 100е, до 30 април 100е и 100е на денот на поаѓање. Пријавувањето може да го извршите по mail, на редовните состаноци на ПСД Макпетрол или на тел. 070 725-880 / 070 200-506.

До 1 мај ќе бидат организирани барем две заеднички припремни акции со цел за меѓусебно запознавање на учесниците и проверка на психофизичката способност.

Водичи: Горан Николоски, Никола Доновски, Миланка Арсиќ и Вук ТубиЌ.