23 – 30 ЈУНИ 2018 – ФЕРАТИ ПО ЈУЛИСКИ АЛПИ И ДОЛОМИТИ

23 – 30 ЈУНИ 2018 – ФЕРАТИ ПО ЈУЛИСКИ АЛПИ И ДОЛОМИТИ

 • Ферати на Мангарт (2.679 м.) и Триглав (2.864 м.), Словенија.
 • Ферата Мармолада, Пунта Пениа (3.342 м.) и Ферата Сентиеро Ивано Дибона, Кристалино Дампецо (3.008 м.), Италија.

23 јуни, сабота

 • Македонија – Словенија. Сместување во планинарски дом, Словенија.

24 јуни, недела

 • Ферата Словенечка насока – Мангарт (2.679 м.). Висинска разлика: D+700 м. Искачување: 3 ч.
 • Сместување во планинарски дом, Словенија.

25 јуни, понеделник

 • Праг – планинарски дом Кредарица – Мал Триглав (2.725 м.) – Триглав (2.864 м.). Висинска разлика: D+ 1900 м. Искачување: 7 часа. Сместување во планинарски дом, Словенија

26 јуни, вторник

 • Слегување од Кредарица – долина Крма – возење до Малга Чиапела, Доломити, Италија.
 • Сместување во Италија.

27 јуни, среда

 • Ферата Мармолада – Пунта Пениа (3342 м). Висинска разлика: D+1250 м. Искачување 5 часа.

28 јуни, четврток

 • Одмор,  посета на Болцано.

29 јуни, петок

 • Кристалино Дампецо (3008 м.) – ферата Сентиеро Ивано Дибона. Висинска разлика: D+1200 м. Искачување 4 часа.

30 јуни, сабота

 • Терме Чатеж. Пат до Скопје

Опрема:

 • Планинарски чизми, дерези.
 • Појас, шлем, сет за ферата.
 • Облека соодветна на времето.

Напомена: Искачувањето на врвови на Јулијските Алпи и на Доломитите е многу напорно и задолжителна е одлична физичка кондиција и употреба на техничката опрема за самообезбедување.

Пријавување до 18 јуни:

Горан Николоски, 070/200-506, goran.nikoloski@t.mk

 

 

25 – 28 АВГУСТ 2018 – ДОЛИНА ТЕТ (THETH), ПРОКЛЕТИЈЕ, АЛБАНИЈА

25 – 28 АВГУСТ 2018 – ДОЛИНА ТЕТ (THETH), ПРОКЛЕТИЈЕ, АЛБАНИЈА

25 август, сабота

 • 05:00 – поаѓање од Скопје кон Албанија. Сместување во долината Theth, Албанија.

26 август, недела

 • 06:00 – Премин Валбона (1.900 м.), водопад Theth

27 август, понеделник

 • 05:00 – Искачување на Маја Арапит (2.217 м.). Висинска разлика: 1.400 м.

28 август, вторник

 • 06:00 – Скадар, езеро Комани, Македонија

 

Опрема:

 • Планинарски чизми, планинарски стапчиња.
 • Облека соодветна на времето.

Напомена: Искачувањето на врвови на Проклетије е напорно и задолжителна е добра физичка кондиција.

Пријавување до 6 август: Горан Николоски, 070/200-506, goran.nikoloski@t.mk

 

Долина Theth , врв Maja e Harapit

 

Водопад Theth

 

Комани Езеро

 

1 – 5 АВГУСТ 2018 – ПЛАНИНАРЕЊЕ И КАЊОНИНГ НИЗ ЦРНА ГОРА

1 – 5 АВГУСТ 2018 – ПЛАНИНАРЕЊЕ И КАЊОНИНГ НИЗ ЦРНА ГОРА

1 август, среда

 • 15:00 – поаѓање од Скопје кон Црна Гора. Сместување во Жабљак.

2 август, четврток

 • 06:00 – Искачување на Боботов Кук (2.522 м.). Висинска разлика: D+700 м. Искачување: 4 ч

3 август, петок

 • 10:00 – Кањонинг, Кањон Невидио (времетраење 4 часа). Сместување во Котор.

4 август, сабота

 • 09:00 – Ферата Котор.
 • 14:00 – Мавзолеј на Петар Петровиќ Његош, Ловќен, Цетиње

5 август, недела

 • 10:00 – Поаѓање кон Скопје преку Албанија.

 

Опрема:

 • Планинарски чизми, планинарски стапчиња.
 • Појас, шлем, сет за ферата.
 • Облека соодветна на времето.

Напомена: Искачувањето на врвови на Дурмитор и на ферати е многу напорно и задолжителна е одлична физичка кондиција и употреба на техничката опрема.

Пријавување до 20 јули: Горан Николоски, 070/200-506, goran.nikoloski@t.mk

 

Дурмитор

 

Кањон Невидио

 

Котор

 

Мавзолеј на Ловќен

 

13 – 15 ЈУЛИ 2018 – КАРАНФИЛИ И ОЧЊАК, ПРОКЛЕТИЈЕ, ЦРНА ГОРА

13 – 15 ЈУЛИ 2018 – КАРАНФИЛИ И ОЧЊАК, ПРОКЛЕТИЈЕ, ЦРНА ГОРА

13 јули, петок

 • 15:00 – поаѓање од Скопје кон Црна Гора. Сместување во катун, долина Гребаја.

14 јули, сабота

 • 05:00 – Искачување на Северен врв (2.460 м.) на Каранфили и на Очњак (2.185 м.). Висинска разлика: D+2.100 м. Искачување: 7 ч. Сместување во катун, долина Гребаја.

15 јули, недела

 • 12:00 – Поаѓање кон Скопје

 Опрема:

 • Планинарски чизми, планинарски стапчиња
 • Појас, дерези, цепин, шлем.
 • Облека соодветна на времето.

Напомена: Искачувањето на врвови на Проклетије е многу напорно и задолжителна е одлична физичка кондиција и употреба на техничката опрема.

Пријавување до 10 јули: Горан Николоски, 070/200-506, goran.nikoloski@t.mk

 

 

Северен Врв, Каранфили

 

 

Очњак

ЗИМСКА ШКОЛА 2018 ПСД МАКПЕРТОЛ

ЗИМСКА ШКОЛА 2018 ПСД МАКПЕРТОЛ

На 14 јануари 2018 година, на Попова Шапка, беше одржана третата по ред Зимска Школа на планинарско спортското друштво Макпетрол од Скопје.

60-тина учесници, од целосни почетници, до искусни планинари, учествуваа во практичната примена на зимската техничка опрема и техниката на движење во зимски услови под надзор на регистрираните планинарски водичи: Никола Доновски, Стојан Хаџијевтимов, Петар Герасимов, Марјан Милановски, Деан Ивановски, Владимир Трповски и Горан Николоски. (more…)